25 Май 2020понеделник09:29 ч.

Америка и "скалата"

/ брой: 107

автор:Юри Михалков

visibility 1115

Ако Америка се кълне във вярност към ценностите на западната цивилизация, би трябвало да изръкопляска на последните руско-китайски договорености. В Москва лидерите Владимир Путин и Си Цзинпин се договориха да доразвиват разплащания в национални валути. Русия и Китай ще засилят използването на рублата и юана в двустранната търговия, както и при банкирането. Отделно двете страни създават рисков фонд от 1 млрд. долара, който нищо чудно в бъдеще да мине на рубли и юани. С парите ще се разработват нови технологии в ключови сектори на икономиката, фондът ще се фокусира и върху малкия и средния бизнес. Освен това Китай вече издаде първите търговски лицензи за използване на 5G мрежата в телекомуникационния и медийния сектор. А и  "Хуауей" реши да даде рамо на Русия в изграждането на нейна 5G мрежа. При посещението на Си бяха подписани 30 сделки. Неслучайно гостът каза, че в момента стратегическото партньорство Китай-Русия "е яко като скала". 

Мантрата на западните ценности е, че конкуренцията движи света напред. "Скалата" Русия-Китай е геополитически съперник на САЩ. Русия вече ги задминава с новото поколение оръжия, а Китай ги конкурира с икономиката си. Освен това китайската 5G мрежа отнема лидерството на Щатите в подслушването. А когато всички се подслушват, няма да има тайни и задкулисие и така ще възтържествува транспарентността - още една мантра на Запада. Ето защо очакваме аплодисментите на Америка, че си е намерила майстора, за да върви светът нагоре.

Третата мантра на западните ценности е плурализмът. Ако Западът върти педалите на либерализма, Русия и Китай залагат на здравословен консерватизъм, на държавно участие в бизнеса, на планиране, на контрол над пазарната стихия, по-регулиран бизнес. Изобщо друг модел на развитие. Очакваме аплодисментите на Америка към Москва и Пекин, че са осигурили плурализма в цивилизационния ход.

Обаче ръкопляскания не чуваме. Значи или с ценностите нещо не е така, или Америка кръшва от тях.

     

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 486

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 904

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ