21 Март 2019четвъртък06:29 ч.

"Алтернатива за Германия" мисли за план "Декзит"

автор:Дума

visibility 908

План "Декзит" по подобие на британския Брекзит може да приеме крайнодясната "Алтернатива за Германия" на предстоящия си Конгрес. Партията се събира днес, за да реши дали да постави във фокуса на предизборната си кампания за Европарламент излизането на страната от ЕС, пише АФП.
Членовете на антимигрантската партия ще проведат четиричасов Конгрес, за да изработят своя манифест за изборите на 23 май. Още при основаването си през 2013 година "Алтернатива за Германия" заложи на платформа против еврото. По-късно фокусът на идеологията й се измести върху антиимитрантската риторика.
Подобен ход все още може да се окаже рискован в страна, която все още е до голяма степен проевропейска, коменира АФП. Самата "Алтернатива за Германия" е разделена от радикалното предложение да постави 2024 г. като дата за потенциално изтегляне на Германия от ЕС.
Според 58-страничната стратегия за кампанията на партията ЕС "се развива като недемократична структура". Ако не се извършат реформи, за да се решат проблемите през следващите пет години, "тогава ще е необходимо излизането на Германия или организирано разпадане на Европейския съюз и създаването на нова европейска икономическа общност", се казва в платформата, която трябва да бъде обсъдена на Конгреса.
Сред реформите, които "Алтернатива за Германия" иска да види, е съкращаване на депутатите в Европейския парламент до максимум 100 представители.
Предложенията обаче са изправени пред опозицията дори от водещи членове на партията, включително основния кандидат за европейските избори Йорг Мойтен. В интервю за в. "Ди Велт" той призна, че на партията ще й е трудно да убеди избирателите, че "Декзит" е необходим.
Историкът и политическият анализатор Клаус-Петер Сик вярва, че "Алтернатива за Германия" може просто да проверява настроенията с предложението за "Декзит".
"Aлтернатива за Германия" стана най-голямата опозиционна партия в страната след като спечели 13% от гласовете на изборите през 2017 г., като се възползва от гнева срещу решението на канцлера Ангела Меркел да отвори вратата за бежанците през 2015 година.
Сега крайнодясната партия е насочила вниманието си към европейските избори преди изборите в три ключови провинции в Източна Германия, където би могла да излезе много напред.
С увеличаването на апетита за популистки политики от Италия и Полша, гласуването през май би могло да покаже, че националистическите и крайно десните партии в Европа ще градят баланса на силите на блока, сега доминиран от дясноцентристите, анализира АФП.
Но следвоенна и обединена Германия остава до голяма степен проевропейска, като през ноември беше направено проучване, според чиито резултати 67% от германците изразяват оптимизъм за бъдещето на ЕС, което е с 6 процентна над средното.
А решението на Меркел да се оттегли през 2021 г. е лишило "Алтернатива за Германия" от нейното плашило, оставяйки я в застой в проучванията от около 15%.
В същото време, самата партия остава дълбоко разделена между радикално дясното, което понякога е близко до неонацисткото движение, и по-умереното направление.

Четири дами оглавяват новата ЦИК

автор:Ростислава Иванова

visibility 86

/ брой: 55

МВР строи три бежански лагера за над 8 млн. лева

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 55

Пак отлагат срока за концесията на летището

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 55

5000 таксита на протест срещу чужда компания

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 55

Появи се и трети кандидат за бизнеса на ЧЕЗ в България

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 55

"Росатом" готова да строи АЕЦ "Белене" само с печалба

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 55

Тръмп търси място на Бразилия в НАТО

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 55

Токаев пое властта в Казахстан

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 55

Румънците искат хубави пътища

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 55

В богата Калифорния хиляди бездомни живеят в колите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 55

Страховитата система на забавачките

автор:Деси Велева

visibility 61

/ брой: 55

Не е за вярване - днес цензурират и цар Борис III

автор:Христо Георгиев

visibility 142

/ брой: 55

Събудете се, политици!

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 55