24 Януари 2019четвъртък09:41 ч.

"Алтернатива за Германия" мисли за план "Декзит"

автор:Дума

visibility 565

План "Декзит" по подобие на британския Брекзит може да приеме крайнодясната "Алтернатива за Германия" на предстоящия си Конгрес. Партията се събира днес, за да реши дали да постави във фокуса на предизборната си кампания за Европарламент излизането на страната от ЕС, пише АФП.
Членовете на антимигрантската партия ще проведат четиричасов Конгрес, за да изработят своя манифест за изборите на 23 май. Още при основаването си през 2013 година "Алтернатива за Германия" заложи на платформа против еврото. По-късно фокусът на идеологията й се измести върху антиимитрантската риторика.
Подобен ход все още може да се окаже рискован в страна, която все още е до голяма степен проевропейска, коменира АФП. Самата "Алтернатива за Германия" е разделена от радикалното предложение да постави 2024 г. като дата за потенциално изтегляне на Германия от ЕС.
Според 58-страничната стратегия за кампанията на партията ЕС "се развива като недемократична структура". Ако не се извършат реформи, за да се решат проблемите през следващите пет години, "тогава ще е необходимо излизането на Германия или организирано разпадане на Европейския съюз и създаването на нова европейска икономическа общност", се казва в платформата, която трябва да бъде обсъдена на Конгреса.
Сред реформите, които "Алтернатива за Германия" иска да види, е съкращаване на депутатите в Европейския парламент до максимум 100 представители.
Предложенията обаче са изправени пред опозицията дори от водещи членове на партията, включително основния кандидат за европейските избори Йорг Мойтен. В интервю за в. "Ди Велт" той призна, че на партията ще й е трудно да убеди избирателите, че "Декзит" е необходим.
Историкът и политическият анализатор Клаус-Петер Сик вярва, че "Алтернатива за Германия" може просто да проверява настроенията с предложението за "Декзит".
"Aлтернатива за Германия" стана най-голямата опозиционна партия в страната след като спечели 13% от гласовете на изборите през 2017 г., като се възползва от гнева срещу решението на канцлера Ангела Меркел да отвори вратата за бежанците през 2015 година.
Сега крайнодясната партия е насочила вниманието си към европейските избори преди изборите в три ключови провинции в Източна Германия, където би могла да излезе много напред.
С увеличаването на апетита за популистки политики от Италия и Полша, гласуването през май би могло да покаже, че националистическите и крайно десните партии в Европа ще градят баланса на силите на блока, сега доминиран от дясноцентристите, анализира АФП.
Но следвоенна и обединена Германия остава до голяма степен проевропейска, като през ноември беше направено проучване, според чиито резултати 67% от германците изразяват оптимизъм за бъдещето на ЕС, което е с 6 процентна над средното.
А решението на Меркел да се оттегли през 2021 г. е лишило "Алтернатива за Германия" от нейното плашило, оставяйки я в застой в проучванията от около 15%.
В същото време, самата партия остава дълбоко разделена между радикално дясното, което понякога е близко до неонацисткото движение, и по-умереното направление.

БАБХ не казва има ли умрели от чума животни в Болярово

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 16

ГЕРБ пуснаха предизборната машина

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 16

Очакват износ за над 57 млрд. лв. тази година

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 16

Кога ще си научим уроците?

автор:Зорница Илиева

visibility 239

/ брой: 16

Конгресът спря Тръмп да напусне НАТО

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 16

Фронтекс: Не отнемаме суверенитета на държавите в ЕС

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 16

Русия е за мирен договор с Япония

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 16

Лихвоточките - 30 години по-късно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 16

Преход без изход

visibility 90

/ брой: 16