06 Юли 2020понеделник11:04 ч.

Здраве

Алергията - бичът на 21 век

Вентилаторът засилва страданието

/ брой: 152

автор:Дума

visibility 606

Алергията представлява повишена чувствителност на организма, обикновено към безвредни субстанции от околната среда - антигени, след предшестващ контакт с тях. Според медицинските наблюдения и статистики от последните години хората с по-висок жизнен стандарт и по-активна имунна профилактика страдат по-често от алергични заболявания. Алерголозите са на мнение, че с урбанизацията и навлизането на нови материали в бита се повишава рискът от алергии и се появяват нови алергени. Основен виновник за тези алергии са някои вродени особености на имунната система и предразположеността към тях се предава от поколение на поколение. Установено е, че ако и двамата родители са алергични, е налице вероятност до 70% и тяхното дете да страда от алергия. Ако само единият родител е алергичен, то опасността и детето да бъде алергично намалява наполовина, а ако и двамата родители не са алергични, съществуващият риск тяхното дете да бъде с алергия е едва 7%.
Осемте най-популярни храни, които предизвикат хранителна алергия, са мляко, яйца, жито, фъстъци, соя, дървесни ядки, риба и миди.
Все пак голяма роля играе и химизацията на заобикалящия ни свят и промишлената замърсеност на въздуха.
Според Световната здравна организация от 20 до 40% от хората страдат от различен вид алергични заболявания. За последните 20-25 години засегнатите от бронхиална астма, алергичен ринит, уртикария, атопичен и контактен дерматит са се увеличили над 3 пъти.
Сред най-често срещаните причинители на алергия са акари в домашен прах, полени, пеницилин, антибиотици, битова химия и козметика, оцветители, консерванти и аромати и пр.
Учени от цял свят съобщават, че в големите промишлени центрове, където има много заводи и автомобили, броят на алергичните хора е много по-висок, отколкото на село.
Специалистите дават поредица от практични съвети как да не бъдат провокирани дразнителите, които предизвикват алергия.
- Не използвайте вентилатори, тъй като те повдигат праха. Избягвайте венецианските щори и големите завеси, тъй като събират много прах.
- Поддържайте под 50% влажност в дома си, за да предотвратите разрастването на плесени, и избягвайте влажните помещения като мазета, гаражи и други; не пълнете дома си с много растения, тъй като почвата е добра среда за развитието на плесени.
- Простирайте прането веднага, за да не се развиват плесени по влажните дрехи.
- В колата дръжте прозорците затворени и използвайте климатика, за да намалите навлизането на прах, а и климатиците имат поленов филтър.


В Световната седмица в "Александровска" ще обучават пациенти

От 7 до 11 юли от 10 до 14 ч. на голямата поляна на входа на Южния парк (от страната на бул. "Гоце Делчев"), всички граждани ще имат възможността безплатно да измерят функцията на дишането на белия си дроб, да им бъде направена оценка на проходимостта на носа и демонстрация на кожно-алергични проби. Инициативата е на Българското дружество по алергология и УМБАЛ "Александровска" по повод Световния ден за борба с алергиите - 8 юли, както и световната седмица за борба с алергиите. Тя се отбелязва от 2005 г., а темата за 2014 г. е "Анафилаксията - кога алергиите могат да бъдат тежки и фатални?" Прегледите ще се осъществят от медици-доброволци от Клиниката по алергология на Университетската болница "Александровска".
През Седмицата за борба с алергиите в Клиниката по алергология ще се провеждат и обучения за пациенти всеки работен ден от 14 до 16 ч. Повече информация можете да получите от екипите ни в Южния парк.
V Консултация със специалист от Клиниката по алергология на УМБАЛ "Александровска"  може да се запише на следните телефони: 02/9230 632 (за възрастни пациенти) или на 02/9230 231 (за деца).
V За записване за прием или при спешни състояния: 02/9230 406.
Кампанията е и част от 135-годишния юбилей на "Александровска" болница, която е помогнала за лечението на десетки хиляди българи и обучението на цели поколения български лекари. В кампанията ще вземат участие и младежи-доброволци от Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ (АББА).

10 км опашка на „Кулата“ още от сутринта

автор:Дума

visibility 84

Българите влизат в Словакия само след PCR тест

автор:Дума

visibility 91

Борисов заряза мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 126

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 126

Кланици се оказаха огнища на COVID-19 и в Австрия

автор:Дума

visibility 88

Рекорден брой новозаразени в световен мащаб

автор:Дума

visibility 100

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 219

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 392

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 286

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 286

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 219

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ