24 Септември 2020четвъртък22:16 ч.

Снимка Avon

Срещи

Александра Жекова: Животът не е само спорт

Образованието не трябва да остава на заден план, убедена е най-известната българска сноубордистка

/ брой: 59

автор:Альона Нейкова

visibility 2035

Чаровната Александра Жекова е най-известната българска сноубордистка. 67 пъти e сред първите 10 за Световната купа по сноуборд. Има 17 подиума и 4 победи за СК. Три пъти е на крачка от Кристалния глобус, два - от Световен медал (завършва четвърта в Крайчерг и Сиера Невада, и два - от Олимпийски (пета е в Сочи и шеста - в Пионг Чанг). Носи трикольора ни при откриването на Олимпийските игри във Ванкувър 2010, като е сочена за най-голямата надежда на страната ни за медал. Но по време на квалификацията получава много сериозна травма, с което приключва участието й в престижното състезание. Има различни хобита, които се променят през годините, но напоследък залага на кайтсърф, йога, колоездене, езда и фитнес.

"Решението да се откажа от състезателната кариера беше наложително"

"Вярвам, че мога да бъда всичко, каквото пожелая, стига просто да успея да намеря пътя"

"Нараняват ме нечистите отношения между хората, лошите намерения, неприятните думи и негативната енергия"

- Когато на 18 април 2019 година обявихте, че се отказвате от спортната си кариера, натъжихте доста хора. Какво ви костваше това решение, Александра?

- Не го бях планирала да се случи точно така. Вече почти една година по-късно осъзнавам, че е било може би време да поема по нов път и да насоча енергията си в друга посока. Сега по-скоро бих искала да намеря своето място. Да помогна на следващите, които идват след мен, като се старая да обвързвам дейността си в момента и с идните поколения. Стремя се с действията си да подкрепям българската спортна сцена така, че спортистите да се развиват в по-добри условия. Винаги оставам отворена за съвети, ако някой има нужда от тях.

- Смятате ли, че приключихте със състезанията в най-точния момент?

- Със сигурност за толкова сериозно решение няма най-точен момент, но просто такива бяха обстоятелствата. В спорта е необходимо да си отдаден на 100%, трябва да си стомана и да знаеш, че тялото ти може да поеме 100% натоварване. В моя случай вече нямах тези проценти. Със сигурност можех да остана в спорта и да продължа да постигам резултати, може би пак щях да попадам в топ 10 на Световния тур, но мисля, че за мен като атлет да бъда извън топ 3, топ 6, топ 8 не е удовлетворяващо и резонно.

- Колко време ви бе необходимо, за да направите прехода от категоричния отказ от активни спортни състезания и да се отдадете на нещо различно от това, което сте правили през целия си съзнателен живот?

- Съсредоточих се върху новия си кариерен път, защото през тази една година трябваше бързо да се адаптирам към новото и да продължа в нова професия, в тотално различно амплоа. Беше и още е предизвикателство, което коства немалко усилия, труд, енергия и отдаване от годините преди това. Мога да споделя, че се чувствам по-добре, защото се научих да правя нови неща. В момента се занимавам с дигитален маркетинг, с реклама - все неща, които винаги са били част от професията ми по един или друг начин. Продължавам да уча, като се стремя да бъда все по-добра в това, което правя. Извън работата ми подкрепям различни спортни събития и обществено значими каузи, така че съм все още свързана със спорта и здравето. Решението да се откажа от активна състезателна кариера беше без право на избор и наложително.

- Имали ли сте толкова тежка травма, която продължава да ви преследва, дори след като се отказахте от професионалния спорт, и си спомняте със сълзи в очите за нея?

- Не бих казала, че травмата може да е само физическа. По-скоро мисля, че нещата, които могат да ме травмират и ме нараняват в живота, са нечистите отношения между хората, лошите намерения, неприятните думи, негативната енергия, която за жалост се случва да срещам. Всички стари травми изискват грижа и от време на време напомнят за присъствието си.

- Как стигнахте до дигиталния маркетинг?

- Не е някаква съкровена мечта, просто имах опита, познанията, възможностите. Преплетох тези неща в нещо ново, нишово и различно.

- Смятате ли, че в България можете да се реализирате в тази сфера така, както успяхте в спорта?

- Разбира се, защо не? Против това съм хората да живеят в ограничителни рамки и да мислят, че са еди-какво си и нищо повече. Не, ние всички сме пъстри, богати като личности и можем повече. Можем да бъдем всичко, което пожелаем, стига просто да го поискаме. Винаги съм казвала, че има една такава много тънка линия - на сърцето. Ако правиш това, което сърцето ти иска, ще го вършиш добре и ще бъдеш успешен в него. Вярвам, че мога да бъда всичко, каквото пожелая, стига просто да успея да намеря пътя.

- Как се представяте на хората, които не ви познават и не са чували за спортните ви постижения?

- По-трудно. Отворих нова страница в живота си и се старая хората да ме възприемат по-скоро с качествата, опита и знанията, които нося. Отскоро съм в тази нова за мен сфера, но това не пречи да уча постоянно и да се развивам добре. В работата си не съм еди-кой си световен спортист. Аз съм Александра, която се старае да си свършва ангажиментите добре, точно, навреме и се опитва да мисли перспективно, в името на общия успех. Не се представям на непознати като световен финалист и шампион, но определено е предизвикателство, защото някои са свикнали да ме виждат и ме познават само в амплоато ми на спортист.

- А собственото си дете бихте ли насочили към сноуборда или към някой друг спорт може би?

- Разбира се. Вярвам, че спортът е много важен за всяка нация. Но България трябва да обръща повече внимание и на културата, и на изкуството, и на науката, не само на спорта. Той възпитава дисциплина, но професионалният те вкарва в ограничена среда, която доста те откъсва от реалността... Животът не е само спорт. Движението дава основата и ни помага да изградим ценни качества, с които бихме могли да бъдем успешни във всичко, но образованието не трябва да остава на заден план.

- Пробихте в спорт, за който преди вашите постижения май много не се знаеше в България, още повече, че в сноуборда по цял свят доминират мъжете... А сега ви срещам изключително елегантна, облечена в стилен бял костюм. От височината на вашите страхотни червени обувки на ток какво бихте посъветвали момичетата, които също искат да успеят в сфера, където преобладава силният пол?

- На момичетата, които следват моите стъпки и биха искали да бъдат и по-добри, им пожелавам сърдечно да бъдат дисциплинирани, работливи, отдадени и последователни в преследването на целите си. Със сигурност да се водят съревнования наравно с мъжете не е лесно, но не е невъзможно, щом поривът на сърцето е такъв. Пътят е дълъг, така че подгответе се добре и бъдете наясно през какво ще трябва да преминете (усмихва се)...

- За какво най-много сте благодарна на спорта, но в личен план?

- Животът ми е бил доста пъстър благодарение на спорта. Може би най-хубавото, което ми е дал, е възможността да нося на хората радост и гордост. А също незабравими спомени и несравними емоции. Впоследствие ми е предоставил възможностите да подкрепям смислени каузи, да бъда благодетел, да заставам зад по-големи от мен проекти и събития, да правя добро. Тези неща ме правят щастлива и пълноценна.

- Каква днес е ролята в живота ви на йога, моторите, уиндсърфа, планинското колоездене, бадминтона, скуоша, голфа, ездата, дайвинга, фитнеса?...

- Със сигурност йога ми помогна да бъда по-осъзната, а медитациите допринесоха да подобря своята концентрация в спорта при големи психически натоварвания.(От доста ранна възраст бях изправена пред големи отговорности и очаквания.) Останалите спортове винаги са ми помагали да развивам допълнителни качества, за да поддържам тялото си функционално.

- Когато сега се качвате на дъската, успявате ли да забравите, че сте спортист, и да се насладите на изживяването така, както го правят обикновените хора?

- Винаги се наслаждавам на изживяването. Но е приятно, когато над теб не тегнат очаквания за постижения, за успехи и наистина може изцяло да се отдадеш на природата, на красотата на спорта и на всичко около теб. Сега карам по-леко, но, също както преди, с пълно сърце.

- Как приемате извънредната ситуация, обявена не само в България, но и в доста страни по света, заради опасността от коронавируса?

  • Осъзнавам опасността и последствията на социалното и икономическо въздействие. Тази криза ще промени много от навиците и приоритетите на човечеството. Старая се да се информирам от достоверни източници относно текущата ситуация в България и по света, спазвам отговорно нужната хигиена и предписанията за социална изолация и се старая да живея здравословно, доколкото това е възможно. Старая се да не губя фокус и позитивизъм и вярвам, че и това ще мине. Като общество ще трябва да се адаптираме.

    www.alexandrajekova.com

МВР обяви пред депутатите, че протестиращите си търсели боя

автор:Дума

visibility 106

България отново се забърка в международен скандал

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 182

Борисов призна, че експертен кабинет му е най-изгоден

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 182

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 182

Хайки в Германия срещу злоупотребите в кланиците

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 182

Разнобой в ЕС за мигрантите и екологията

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 182

Брюксел не признава Лукашенко за президент

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 182

Байдън-син замесен в съмнителни сделки

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 307

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ