03 Октомври 2023вторник13:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Александър Николов: Имаме ядрено гориво за още 4 г.

Ядрените централи не са построени, за да правят рекорди, а за да произвеждат чиста и безопасна енергия, заяви пред БСТВ бившият зам.-директор на АЕЦ "Козлодуй"

/ брой: 170

автор:Нора Стоичкова

visibility 137

- Г-н Николов, как бяхте уволнен по донос от АЕЦ "Козлодуй"?

- Доносът е от 23 юни. Това е една компилация от предишни доноси, които заливаха централата в последната една година и са в резултат на някои наши действия, които аз продължавам да смятам, че са абсолютно правилни. Действия, които помогнаха централата да се отърве от миналото си. Ние прекратихме договора с "Интер прибор сервиз" -  Ще направя аналогия с магистралите, за да стане ясно защо прекратихме този договор. С тази фирма централата има т. нар. инхаус договор или пряко договоряне с дъщерно дружество. "Интер прибор сървис" е над 50% собственост на АЕЦ "Козлодуй". Останалите проценти са на украински и руски фирми. В доноса на г-н Божков е написано, че ние сме оставили централата без сервизна поддръжка, унищожавайки това предприятие. Това абсолютно не е вярно. АЕЦ "Козлодуй" не е била и 1 секунда без сервизна поддръжка. 

Предупредихме управителя на "Интер прибор сервиз" да прекрати 2 свои договора с други юридически лица, тъй като не е имала правото да ги сключва. Договорът между "Интер прибор сервиз" и АЕЦ "Козлодуй" е инхаус договор, а съгласно позиция на КЗК такива договори могат да се сключват само при условие, че изпълнителят не може да ги изпълнява. "Интер прибор" през последните 28 години си е изпълнявал сам тези договори. Преди 2 години обаче решиха, че не могат сами и създадоха паралелна структура, като сключиха договор с централата за 4 милиона лева. Така че за мен доносът е напълно несъстоятелен, скалъпен, не без помощта и на други участници. Ние пуснахме доклад до министър Росен Христов преди няколко дни, за прекратяването на дружеството,надявам се, че достатъчно аргументирано сме обяснили...

- Да де, но ето, вече сте извън централата. Вярно ли е, че президентът не е знаел за доноса и уволненията?

- Не допускам да е знаел, тъй като нашият екип - аз и колегата Михов, бяхме лично поздравени от президента за гражданската позиция, която заехме в края на юли по отношение на диверсификацията на ядреното гориво и отказахме договора с "Уестингхаус".

- Значи през юли президентът Радев Ви поздравява, а в края на август Ви уволнява. А вие разговаряхте ли с него?

- Колегата Михов разговаря с него в мое присъствие и именно тогава получихме поздравленията за гражданската ни позиция. Уволнението е направено с решение на БЕХ. 

- Служебното правителство е назначено от президента Румен Радев. Ако той наистина приема вашите аргументи, той има силата и властта да ви възстанови на работа и да спре тази история с този донос на Еленко Божков. 

- Времето ще покаже. Все пак аз и г-н Михов сме били управляващи на АЕЦ "Козлодуй" в продължение на 5 български кабинета. Аз не съм уволнен, напуснах сам

- Какви са резултатите на АЕЦ "Козлодуй"?

- През 2019 г. се върнах в АЕЦ "Козлодуй" по настояване на Наско Михов и оттогава - за 2019, 2020 и 2021 г. безопасното производство на АЕЦ "Козлодуй" бележи своя апогей. Централата предоставя на свободния пазар 1450 мегавата и рекордът от приходи  за последните 3 дни е приблизително 25 млн. евро. Но пазарът навън и в България е изкривен безкрайно много. Това, че у нас имаме основно търговия по сегмента "ден напред", за мен е изключително неправилно. Това трябва веднага да се промени, като тук трябва и политическо решение. Нека погледнем как е във Франция, където цената е малко по-висока от нашата. Там сегментът на пазара "ден напред" е само 8-10% в себестойността, а в България е почти 100%. Тоест токът, който идва до вас като юридическо лице, е 1350 лв., докато във Франция на такава цена идват само 8%, останалите са на нормални цени.

- В едно интервю сегашният служебен министър на енергетиката казва, че АЕЦ "Козлодуй" трябва да произвежда максимално и с големи икономии. Може ли да коментирате как се произвежда ядрена енергия с големи икономии и на максимална мощност?

- Първото полугодие на т.г. АЕЦ "Козлодуй" е произвела 8 405 419 мегаватчаса електроенергия. Както вече казах, през 2019-2021 г. тя бележи връх в своето производство, с тази особеност, че за първите 6 месеца на т.г. то е с 4% повече в сравнение с което и да е от предходните първи шестмесечия. АЕЦ "Козлодуй" не може да произвежда повече, даже мисля, че тези 6 месеца сигурно няма да бъдат повторени никога. Не съветвам колегите да се стараят да подобрят рекордите. Не за правене на рекорди са построени атомните централи. Има една притча за едно магаре, което тъкмо го научили да яде камъни, пък то взело, че умряло, така че няма как да ограничим разходите на централата под определен минимум. Даже този минимум не е известен. Толкова пари ще харчим за поддръжка на централата, колкото трябва. Тази година имаме за подмяна скъпоструващи системи, които са вече на 20-30 г., откакто са произведени. Тях по-добре да ги сменим, отколкото да ги поддържаме, тъй като поддържката става много скъпа. А ние не можем да си позволим важни за безопасността системи да бъдат в недобро експлоатационно състояние. Това е невъзможно. Затова решихме и ги сменяме. И като сложим това като инвестиционен разход, примерно - 30-40 млн. евро, някой ще каже: "АЕЦ увеличи разходите си". Да, увеличени са толкова, колкото трябва. Мога да ви кажа, че относителният дял на разходите спрямо приходите, които има АЕЦ "Козлодуй", се е свил в пъти. 

- Безопасността преди всичко...

- АЕЦ "Козлодуй" е подложена на много проверки. Мога да кажа, че нямаме нито една сериозна забележка. И това нещо се постига само с разходи, не с приходи, а с разходи. 

- Знаем, че голяма част от резервните части идват от Русия, те са подложени на санкции, например датчиците, с които се мери неутронният поток... Как при тези санкции ще поддържаме централата? Има ли други възможности и фирми, които могат да заместят доставките на "Росатом" на резервни части?

- Много интересен въпрос. Пролетта трябваше да сменим една система в 5-и блок за автоматичен контрол на неутронния поток. Отложихме го за следващата година, защото именно тези датчици, както ги наричате, не можаха да дойдат своевременно в "Козлодуй", закъсняха с няколко дни заради усложнената схема за доставка от Русия. Системата струва около 17-18 млн. лева на единия блок и толкова на другия блок. Направихме сметка, че ако закъснеем с 5-6 дни ще загубим в пъти повече пари. Системата я сменяме не защото е в лошо състояние, а защото ресурсът й е на път да изтече, но няма проблем да отложим смяната с 1 година. Въпросните "датчици", за които говорите вече са доставени и няма проблем. В плановия ремонт на 6 блок ще има също подмени, които обаче струват много пари. Колегите от "Уестингхаус" ще подменят т.нар. управляващи системи нормална експлоатация. Имаме готовност да сменим и системата за измерване на неутронния поток.. Изпреварващо ще кажа, че за следващите 4 години нямаме никакъв проблем с ядреното гориво за АЕЦ "Козлодуй". Договорът с "Уестингхаус" за диверсификация на доставките на ядрено гориво също върви по плана, който сме предвидили. 

- В смисъл?

  • Договорът трябва да бъде изпълнен през юни 2024 г. Т.е. до юни 2024 г. "Уестингхаус" трябва да докажат дали става тяхното гориво за нашите реактори. тогава ще се вземе решение. Разбира се реакторите не знаят, че има война в Укреайна и трябва да работят, така че трудностите по подсигуряване на работата ще бъдат преодолявани.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

2/3 от стопанските сектори - в риск от забавени плащания

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 190

Поддръжката на автомобила поскъпва с 20-30% тази есен

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 190

Проверяват бирата за пестициди

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 190

Основната лихва се вдигна за пореден месец

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 190

Българите шпиони на Острова са работили и в Германия

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 190

Албанският "Илинден" топи активисти-българи

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 190

Нов кръг консултации за кабинет в Испания

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 190

До отчаяние

автор:Нора Стоичкова

visibility 116

/ брой: 190

Да си купиш българин

автор:Мартин Карбовски

visibility 120

/ брой: 190

ДП на пароструйка

visibility 105

/ брой: 190

27 000 нови безработни, производството на ток се свива 4 пъти

visibility 122

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ