24 Септември 2020четвъртък10:54 ч.

Александър Капричев отблизо

/ брой: 156

автор:Надежда Ушева

visibility 2219

Ако беше сред нас, на 3 август художникът Александър Капричев от Варна (1945-2008), свързал дълги години от живота и работата си с родния град, щеше да навърши 65 години. Любопитството за него отвежда към търсачките в интернет, където информация за автора почти няма. Причината е, че приживе Александър Капричев има една-единствена самостоятелна изложба (през 1996 г., в ХГ "Борис Георгиев"), в периода 1999-2006 г. живее, работи и показва картините си във Великобритания.
За сметка на това мемориалната изложба е повече от представителна и включва 126 творби (живопис, рисунки и един гоблен), 3 от които са собственост на ХГ "Борис Георгиев", а останалите - на семейството на автора. Изложбата се съпътства и от каталог с критически текстове от изкуствоведите проф. Чавдар Попов и Пламена Димитрова. От 14 до 27 септември част от експозицията ще гостува в галерия "Средец" на Министерството на културата.   
Това, което Александър Капричев ни остави в наследство, е целият ни живот. Творческият му път не бе лесен, познаваме всичките му периоди. Тази изложба за нас бе дълг, още повече, че самият той имаше намерение да организира свое представяне по повод 65-годишнината си, след като през 2006 г. се завърна във Варна, казва съпругата Милица Капричева.
Не е случаен фактът, че повечето от картините му нямат заглавия, а тези, които имат, отвеждат в личния му свят - цикълът "Музикална абстракция", "Пианото", "Самотникът говори", "Муза", "Ателие", "Късче небе", "Тишина", "Калейдоскоп", "Реквием", "Кресчендо" и др. Александър Капричев е автор и на редица монументални творби (стенописи, гоблени). 
Въпреки че изложбата няма изчерпателен ретроспективен характер, дава достатъчно добра представа за облика на този изключително талантлив, проблемен и оригинален автор, посочва проф. Чавдар Попов. Куратор на изложбата е Ванко Урумов, продължава до 3 август в ХГ "Борис Георгиев" във Варна.
Александър Капричев е завършил стенопис в НХА - София. Работи като художник на свободна практика в едно от ателиетата, изградени в бившата фабрика "Вулкан" в морската столица. Твори в областта на кавалетната и на декоративно-монументалната живопис. Негови произведения са притежание на ХГ "Борис Георгиев" - Варна, и на частни колекции.


 
   
 

Свършиха противогрипните ваксини по аптеките

автор:Дума

visibility 36

ДПС иска оставките на Борисов и Радев, но не и на Гешев

автор:Дума

visibility 84

Цяла нощ издирват 2-годишно дете, изчезнало в Якоруда

автор:Дума

visibility 79

Ръст на положителните проби за COVID-19

автор:Дума

visibility 106

Колекторите нямат право да тормозят длъжници на работа

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 181

Само столичното парно има проблем с фактурите

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 181

Борисов ни обяви за стратегически газов център

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 181

Фирмите няма да губят компенсациите за вируса при запори

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 181

Трюдо обяви втора вълна на КОВИД в Канада

автор:Дума

visibility 0

Остър сблъсък между Китай и САЩ в ООН

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 181

Берлин отхвърля условията ни към Скопие

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 181

ЕС предлага задължителни правила за миграцията

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 181

Гоце Делчев: Македония ще се обедини с България

автор:Христо Георгиев

visibility 323

/ брой: 181

За някои дреболии, които не са дребни

visibility 234

/ брой: 181

БСП и "войните срещу цивилизацията"

автор:Мирослав Попов

visibility 243

/ брой: 181

Датата

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ