13 Август 2020четвъртък11:27 ч.

Алберт Попов мечтае и за пробив на световното

Българинът с рекордно 6-о място в слалом за СК

/ брой: 21

автор:Дума

visibility 974

Алберт Попов се зарече да направи пробив и на Световното първенство по ски в Оре (5-17 февруари). Българският алпиец вече е сред най-добрите на слалом, след като завърши шести в Шладминг. 21-годишният софиянец смята, че в шведския курорт отново ще направи запомнящо се представяне.

"Радвам се, че успях да направя 2 силни спускания. Благодаря на всички, които ме подкрепяха, бяха на пистата и ме подкрепят в България. Показахме, че българите можем. Искам да благодаря и на Българската федерация по ски, и на моя треньор Ивайло Борисов, без които тези резултати нямаше да бъдат налице. Световното идва скоро, във форма съм, стискайте палци" каза Попов.

Пред 50 000 души той даде 13-о време в първия манш, но със силно второ спускане влезе в топ 6 с общо време 1:47,78 мин. Аби беше по-бавен от победителя Марсел Хиршер (Ав) с 2,97 сек. Във втория манш талантът ни даде пето време, като беше победен само от намиращите се в топформа скиори от суперелита. В крайното класиране българинът изпревари асове като Феликс Нойройтер (Гер), Манфред Мьолг (Ит), Михаел Мат (Ав) и др.

Класирането е личен рекорд за Попов в Световната купа. До началото на този сезон той нямаше влизане сред първите 30, а вече 4 пъти стартира и във втория манш. Попов беше 9-и в Кицбюел, 20-и в Леви и 16-и в Мадона ди Кампилио.

С представянето в Шладминг той повтори постижение на Петър Попангелов. За последно самоковецът влезе в топ 6 на 20 март 1985 г. в слалома в Парк Сити, САЩ.

Втори на пистата "Планай" се нареди Алекси Пентюро (Фр) на 1,21 сек., пред Даниел Юл (Швейц) на 1,60 сек. и др. Победата е 67-а за Хиршер в кариерата му, 32-а в слалома и 10-а за сезона. Той спечели за трети път вечерния слалом след 2012 и 2018 г. и се изравни с Хенрик Кристоферсен (Нор). С повече победи от тях в Шладминг е само сънародникът му Бенямин Райх (4). 

Надпреварата за поредна година се превърна в най-посетеното състезание в Световната купа. Над 50 хиляди души се събраха, за да гледат скиорите. Състезанието не завършиха двамата най-големи конкуренти на Хиршер в слалома - Клеман Ноел (Фр), който беше спечелил последните 2 старта, и Кристоферсен.

В генералното класиране за Световната купа Хиршер води с 1216 т., пред Пентюро 732, Кристоферсен 671. Попов се изкачи до 55-а позиция с 95 т. 

За малката купа в слалома Хиршер води с 676 т., пред Ноел 401, Юл 396, а Попов е 20-и с 95 т.

През уикенда скиорите ще имат две състезания в прочутия германски курорт Гармиш-Партенкирхен. В събота е спускането на "Кандахар 1", а в неделя има гигантски слалом. Стартовете в Гармиш са последните преди световното в Оре.

За пореден път ГЕРБ и Борисов се скриха

автор:Дума

visibility 198

Липса на кворум провали заседанието на парламента

автор:Дума

visibility 197

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 535

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 154

ЕС притеснен от втора вълна на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 154

Байдън избра цветнокожа за вицепрезидент

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 154

Над 200 ранени при протестите в Беларус

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 154

Кратки новини

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 477

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 325

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 247

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 221

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ