19 Октомври 2021вторник08:44 ч.

Алармираме тел. 112 вече и с есемес

/ брой: 248

автор:Юлия Кулинска

visibility 11

Спешни повиквания до единния европейски телефон 112 вече могат да се правят и с кратки текстови съобщения - СМС за улеснение на хората с увреден слух и говор, решиха депутатите вчера, след като приеха на първо четене промените в Закона за Националната система за спешни повиквания. Предложението бе внесено от Захари Георгиев и Христо Монов от БСП. Двамата посочват в мотивите си, че промяната ще изисква допълнителни финансови средства в размер на около 300 000 лв. годишно, но пък ще помогне за спасяването на живота и здравето на много българи.
Възможността за използването на тел. 112 само чрез гласови съобщения поставя в неравностойно положение хора с увреждания, поясни Монов. "Тази връзка не може да ползват и граждани, изпаднали във внезапна криза и изгубили способността да говорят. Има и случаи, в които е неблагоразумно да се водят телефонни разговори", аргументира се депутатът. Той уточни, че от Съюза на глухите подкрепят предложените промени. Мобилните оператори са заявили, че ще намерят начин за техническото изпълнение на корекциите. Ивайло Московски от ГЕРБ опонира, че не било сигурно дали СМС-ът ще стигне до системата за спешни повиквания, и предложи на глухонемите, които у нас са около 10 000 души, да се предоставят джипиес устройства с паникбутон. Петър Мутафчиев от БСП контрира, че практика за спешни СМС има в 15 държави и тя работи успешно. "Не бива да казваме, че СМС-ът е несигурен, а пък Столичната община да го използва за синята си зона. Да бяхте заложили всяка кола да има паникбутон, вместо да праща СМС", пошегува се той. Захари Георгиев призова ГЕРБ да не се поставят в условие на лобисти на мобилните оператори, които нямали интерес да осигурят покритие на мрежите си в цялата страна.
 

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 55

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 118

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 101

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 106

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ