24 Октомври 2020събота10:27 ч.

ПАРДОН

Актуализиране на фамилията

/ брой: 13

автор:Денчо Владимиров

visibility 1261

Странни неща стават в тази държава! Минавам онзиден край съда и виждам опашка. Питам за какво е и ми се отговаря:
- Актуализиране на фамилии...
- Как така?- втрещявам се аз.
През прехода наистина някои хора си  преиначиха имената, Сталинка стана Кристалинка, Ленин стана Eленин, Долорес стана Дора, Юрий стана Гюро, ама чак фамилия да си сменяш, видя ми се много крайно.
- Така е, братче, но като се налага...- каза ми побелял мъж и ми посочи пример.-   На съседа някога в паспортната служба му объркали фамилията, вместо Георгиевски, го писали Герберски. И животът му се промени. Издигна се, кой знае къде е вече из министерствата или посолствата. Жена му, Станка Герберска, също. Дъщеря им завърши за учителка и още на втория месец с тази фамилия Герберска стана директорка. Сега я гласели май за министерството... Синът му стана пък шеф на банката, а започна там като охранител. Внучката им от Гергана направо се прекръсти на Гербана. Та и аз реших да актуализирам фамилията си - вместо Гърбов ще се казвам Гербов. Ще ме оставят на мира най-после данъчните, проверяват ме на три дни...
- Ами тия другите тук и те ли са за това наредени? Ей, онзи го познавам, ами че той е арменец?
- Да, но и той е решил да актуализира фамилията си на Герберян. Онзи, другият до него, е турчин. Но какво да прави човекът и той бизнес върти в България, чака поръчки. Щял да се казва вече Гербероглу. До него пък е румънец - щял да се актуализира на Гербереску. Зад него пък е грък - върти търговия с узо и портокали. Той пък ще се актуализира на Герборакис , Омир Герборакис. Най-отзад онзи, който сега се нареди на опашката, е грузинец. И той върти бизнес в България, ама се оплакваше, че му е писнало да бута на всяка крачка рушвет и затова и той ще актуализира фамилията си на Герборидзе, нещо такова... 
- Стоп!- казах аз втрещен. - Ами че тук виждам и един скандинавец, бизнесмен, даваха го по телевизията. И той ли ще си  актуализира фамилията?
- Да, щял да се актуализира на Герберсон!
И тук се събудих.
Защото всичко това може да се случи само насън. Засега. За в бъдеще, при това проточило се дълго управление на ГЕРБ, не се знае. 

От неделя спим с час повече

автор:Дума

visibility 41

Слънчева събота, температури до 26 градуса

автор:Дума

visibility 87

1589 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 100

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 707

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 201

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 622

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 880

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 407

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ