22 Февруари 2020събота03:47 ч.

АНАТОЛИЙ СТАНКУЛОВ

На фокус

Ако утре е война...

България не е готова за реакция при възможни конфликти

/ брой: 2

visibility 984

Николай Николов

Ако утре е война, тежко ни и горко! Нямам предвид голямата тупурдия, към която НАТО настървено се стреми. Там мащабите са други - от 2016 г. насам участващите в блока страни са похарчили 130 милиарда щатски долара за отбрана, като до 2024 г. се предвижда разходите им да нараснат до 400 милиарда. На последната среща в Лондон евроатлантиците са решили да признаят космическото пространство за отделна сфера на водене на бойни действия, в която да доминират. Нашата роля в тая компания е спомагателна - пречкаме се в краката на големите и вдигаме врява, за да създаваме илюзия за застрашеност. Можехме да бъдем разумни и да се борим за разведряването на обстановката в Европа и Близкия изток... Но пък е толкова весело да нападнеш в гръб с глутницата своите братя и освободители! Иначе, стане ли подобно нещо, ясно е, че ще се изпарим. Дано само първите ракети паднат върху празните чутури на нашите политици и клакьорите им! 

Стягаме се за глобален конфликт, ала какво би се случило, ако ни въвлекат в най-обикновена местна войничка - с използването на конвенционални оръжия и балканска омраза? Все пак е наивно да се смята, че безпрекословното подчиняване на антибългарските сили (съседни и далечни) би осигурило нашата безопасност. Дано не се случва, но тревожни събития не са невъзможни. 

За изтеклото от 10.11.1989 г. време обществото възприе престъпната теза, че сме твърде слаби, за да можем да бъдем независими. Конституцията бе де факто суспендирана, като я ограничиха с нормите на брюкселското законодателство. Главна цел на вътрешната и външната ни политика стана унищожаването на държавността - в материален и духовен план. Загубата на национална идентичност доведе до неправилна оценка на рисковете. В резултат обръщаме гръб на заклетите врагове и заради криворазбрана блокова солидарност и материалния интерес на малка групичка хора търсим илюзорни заплахи. 

Не е известно какво са договорили превратаджиите в София с Турция, но е факт, че през декември 1989 г. държавата капитулира - оттогава никой не се противопоставя на провежданата политическа, икономическа и религиозна инвазия у нас. Според мълвата, германските държавни ръководители подписват при встъпването си в длъжност т.нар. Канцлер акт, принуждаващ ги да следват в работата си указанията на САЩ. Дали и ние не сме били предадени на някогашните поробители с подобно съглашение? Другояче не може да се обясни безразличието на нашите и европейските политици към нееднократното публикуване на карти, на които България е посочена като част от турската територия. 

Беззащитните са богати с неприятели и е въпрос само на фантазия да се намери причина, заради която някой от тях да им посегне. Сценариите са множество. Например бандитските кланове започват война за преразпределяне на сферите си на влияние. Чиновниците на жълтите павета, които и сега не са особено дейни, не смогват да спрат феодализирането на държавата. И някой от съседите на юг, север или запад решава да откъсне част от територията ни. 

Или напротив - по погрешка управлението попада в ръцете на хора, стремящи се да водят политика на независимост и неутралитет. Това естествено би засегнало нечии интереси и спонтанно избухналите "протести на здравите демократични сили срещу авторитарния режим" неминуемо биха довели до навлизането на чужди войски под претекст за предотвратяване на хуманитарната катастрофа. 

Конфликтът би могъл да бъде етнически. През 1985 -1989 г. държавата бе спасена - Варненско, Добруджа, Лудогорието и Родопите останаха наши, но сетне властта се отказа от задълженията си и допусна създаването на пета колона. В районите, компактно населени с българи с мохамеданско вероизповедание, необезпокоявано действат чужди емисари, разпространяват се и идеите на радикалния ислям. Хората биват откъсвани от корена си, втълпява им се, че да си мюсюлманин и турчин е едно и също нещо. 

Обезлюдяването на провинцията и плановете за разселването на чужденци, незаконно проникнали в ЕС, са фактори, усложняващи задачата по съхраняването на националната култура и суверенитета. 

Престъпността и слабото правосъдие засягат пряко безопасността на държавата. Според отчет на МВР, разкриваемостта на престъпленията през първата половина на 2019 г. е едва 41,9%. Трябва да се подчертае, че статистиката отчита само регистрираните правонарушения и невинаги в официалните данни има логика. През 2016 г. вътрешният министър казва, че у нас действат 424 организирани престъпни групи, въпреки че през декември 2015-а е оповестено, че те са около 200. Според ГДБОП, през 2017 г. са разкрити 107 банди, през 2018 г. са разбити други 121. А мутрите продължават да контролират страната. 

В предвоенна обстановка криминогенната ситуация би се влошила. Значителна част от населението е концентрирано в градовете, чиито покрайнини са заети от гета, приютяващи маргинализирани и ислямизирани елементи. Ако тази забравена от държавата тълпа излезе по улиците, тя няма да се задоволи само с разграбването на тържищата и супермаркетите, от които зависи съществуването на гражданите. Вероятно евентуални чужди войници, настъпващи по магистралата към Пловдив и София и десантиралите в Бургас и Варна, ще бъдат посрещани от оцелелите като спасители. 

Съмнително е, че в сегашните условия може да бъде даден организиран отпор на потенциалния противник. Няма я базата. Дори жп комуникациите са в плачевно състояние.

Държавата неглижира армията. Населението е необучено за действия при извънредни ситуации.

Не се води начална военна подготовка.

Отменянето на задължителната военна служба беше престъпление срещу държавата.

Морално-психологическата устойчивост на обществото е слаба. 

Неясно е състоянието на военновременните запаси. 

Няма бомбоубежища. 

Не се работи със запасняците, подлежащи на мобилизация.

В отчетите за дейността на МО не се говори за учения за отработване на взаимодействието с другите държавни органи, гражданската администрация, болниците, частните организации. 

Носят се слухове, че на 14.10.2019 г. "Виваком" е била купена от инвестиционния фонд "BC Partners". В такъв случай възниква въпросът за достъпа на МО и МВР до защитените телекомуникационни линии (преди време те бяха предадени от държавата на "Виваком" и се твърди, че силовите ведомства плащали на частника, за да могат да ги използват).  

От Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България става ясно, че изпращането през 2017 г. на една рота с орязан състав (80 човека и 18 единици техника) за патрулиране по българо-турската граница се превръща в изпитание за МО.

 Всичко това навява съмнения, че при евентуално нападение само на места ще възникнат огнища на слаба съпротива. Пълномащабни бойни действия по-скоро биха водели съседните нам държави, които неминуемо след нахлуването на агресора ще поискат да заграбят своя дял от нашата територия.   

Понастоящем българските въоръжени сили са в критично състояние. Разходите за отбрана растат, но се бави изпълнението на приоритетните инвестиционни проекти за модернизация. 

Съединенията са недоокомплектовани с личен състав, като може да се предявят претенции към неговото физическо състояние и образование. Техниката е стара и амортизирана. Има трудности с материално-техническото осигуряване. Казват, че не достигат средства даже за боеприпаси - затова стрелби се провеждали предимно на ученията с международно участие (в същото време с продукция на военните ни заводи се въоръжават ислямски терористи, украинските неонацисти и всякаква паплач по целия свят). Съществува корупция.

Съдейки по данните, таванът на оперативна подготовка на висшия ни офицерски състав е на ниво батальон (т.е. отговаря на някогашните капитани и майори). Генералските звания се дават като награда за партийна лоялност. И понеже разполагаме с предостатъчно паркетни офицери, баталиите за заемане на длъжности в представителствата на НАТО в чужбина са ожесточени.

Лошо. Пак ни докараха дотук - да оплакваме оголялата българска войска и да хрантутим наши и чужди изедници. 

Облаци и вятър в събота

автор:Дума

visibility 40

„Лафка“ фалира, затварят павилионите от утре

автор:Дума

visibility 245

Предлагат намаление на половина на стажа за отпуск

автор:Дума

visibility 126

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 36

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 185

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1232

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 281

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 356

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ