24 Септември 2020четвъртък10:25 ч.

Личности

Акад. Никола Михов за погребението на Енгелс

/ брой: 149

автор:Никола Чолаков

visibility 1588

Никола Василев Михов е роден на 18 март 1877 г. в Габрово. Учителства в с. Драганово през учебните 1895-1896 и 1896-1897 г. Тук денем учи децата в новото двуетажно трикласно училище, а вечер - техните родители. Младият учител основава театрална трупа, раздава книги от читалищната библиотека, свири на цигулка и ръководи хор от ученици, учителки и учители. Той организира синдикална учителска организация под името "Драгановско околийско учителско дружество "Сам си помагай", в което членуват учители от Драганово, Стрелец, Сушица и Долна Оряховица, често с месеци неполучаващи заплати. По инициатива на 19-годишния учител Михов в околностите на Драганово местните учители Марин Пенков (баща на Владимир Русалиев), Христо Иванчев, Христо Калицов, Иван Гацов (баща на Боян Мага) и други образуват социалдемократическа група, която е поздравена от секретаря на РСДП в София Георги Бакалов. Пеят "Интернационала" по Драгановските баири, когато излизали на разходка. Младият учител чете пред селяните френския вестник "Малката република", като превежда дописката на С. Менделсон "Погребението на Фридрих Енгелс".
Ето част от текста: "Ковчегът е обкичен с 50 венци, изпратени от различни работнически социалистически организации в Европа, в това число и от българските социалисти. Евелинг, превел "Капиталът" на английски език, Либкнехт от страна на Германската социалистическа партия и Лафарг се разделят с добрия и обичан приятел, с големия теоретик на социализма, изказвайки своята почит и мъка по неговата загуба". Драгановските социалисти са развълнувани и пожелават превода на дописката да се изпрати в търновския вестник "Освобождение", който я отпечатва на 23 август 1895 г., бр.5, на страница четвърта с подпис: Прев. Колю.
След завършване на висшето образование в Брюкселския университет през 1900 г. с докторат по история на статистиката, Никола Михов отдава целия си живот, ум и талант за издирване в европейските библиотеки на всичко публикувано за България, описва и полага на научни основи издирения от него материал, като оставя 17 тома ценно библиографско наследство От 1938 г. до 1956 г. работи във висшето търговско училище "Д. А. Ценов" в Свищов за уреждане на академичната библиотека, която днес носи неговото име. За голямата му научно обоснована издирвателска дейност е признат за патриарх на българската библиография. По предложение на Тодор Павлов през 1947 г. става член на БАН. Почива през 1962 г. в София.
На 10 юни 1956 г., придружен от Янко Апостолов, гл. редактор на в. "Дунавско дело" в Свищов, Михов след 60 години посещава Драганово, за да се види със свои бивши ученици и остави на училището архивни документи от онова време. Разказва на беловласите вече ученици спомени и показва учителския си бележник с техни имена. Той посещава и квартирата, в която е живял в центъра на селото, намирайки внука на своя хазаин Петър Тошков, на когото показва прозорците на къщата, до които е стигнала залялата селото р. Янтра през 1897 г.


 
На снимката от ляво на дясно:

(седнали) Пеньо Иванчев - бивш ученик, Никола Михов, Иван Кабакчиев - бивш ученик; (прави) Петко Нунков - кмет на Драганово, Бояджиев и Апостолов - от Свищов, Косю Педешки - зъболекар, и Петър Петров - учител по физкултура
 

ДПС иска оставките на Борисов и Радев, но не и на Гешев

автор:Дума

visibility 0

Цяла нощ издирват 2-годишно дете, изчезнало в Якоруда

автор:Дума

visibility 61

Ръст на положителните проби за COVID-19

автор:Дума

visibility 87

„Отровното трио“ ще пише План за България

автор:Дума

visibility 253

Колекторите нямат право да тормозят длъжници на работа

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 181

Само столичното парно има проблем с фактурите

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 181

Борисов ни обяви за стратегически газов център

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 181

Фирмите няма да губят компенсациите за вируса при запори

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 181

Остър сблъсък между Китай и САЩ в ООН

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 181

Берлин отхвърля условията ни към Скопие

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 181

ЕС предлага задължителни правила за миграцията

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 181

Сърбия и САЩ договарят проекти

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 181

Гоце Делчев: Македония ще се обедини с България

автор:Христо Георгиев

visibility 310

/ брой: 181

За някои дреболии, които не са дребни

visibility 226

/ брой: 181

БСП и "войните срещу цивилизацията"

автор:Мирослав Попов

visibility 234

/ брой: 181

Датата

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ