16 Май 2021неделя14:35 ч.

Интервю

Акад. Ангел Гълъбов: Разхлабване на мерките може да има лош резултат

Ваксината на "АстраЗенека" не е опасна, но в Европа не се препоръчва за хора над 55 г., защото е неефективна, казва известният лекар вирусолог

/ брой: 33

автор:Велиана Христова

visibility 686

- Проф. Гълъбов, доста време върви ваксинацията у нас, но изглежда пак оставаме на последно място в Европа като процент на ваксинирано население.

- Да, това е вярно. Не знам дали сме последни или предпоследни, но, общо взето, сме на опашката.

- Известно ли е вече кога ще се усетят резултати от ваксината?

- Това е световен въпрос, идеята е, ако голяма част от населението, да речем една трета, да не говорим за две трети, е или ваксинирано, или преболедувало, да се получи т.нар. резултат от колективния имунитет. Той би трябвало да ограничи рязко заболеваемостта и нещата да вървят към ликвидиране на пандемията.

- В България хората като че ли не бързат много да се ваксинират?

- Има такова нещо, у нас по принцип има един негативизъм към правенето на ваксини. Това най-ясно личи от ваксините срещу грип. За разлика от тези срещу КОВИД-19, които сега се експериментират, ваксини срещу грип се прилагат от 60-те години, имаше достатъчно време да се приготвят и да се изпитат перфектни ваксини. Те всяка година се композират наново и някъде през март се съобщава за Северното полукълбо срещу кои грипни щамове трябва да бъдат те, понеже грипните вируси се променят в хода на годината. Не е ясно в периода между два зимни сезона къде стоят грипните вируси и къде се променят. Тази година няма грип, това се случва за първи път и не е ясно защо. Но, общо взето, тезата е, че когато значителна част от населението се ваксинира, ще има успех.

В България има негативизъм дори по отношение на блестящо разработените технологии срещу грипа. У нас се ваксинираха не повече от 2 до 4 процента от населението, за разлика от някои западноевропейски страни, където този процент надминава 70. Населението на България май че едва сега започна да се замисля за ваксините. Освен това, у нас има хора, които правят пропаганда срещу ваксините, макар че се знае, че ваксините ликвидираха такова заболяване като вариолата например - най-силното биологично оръжие, и населението вече не се ваксинира от 1980 г., когато последните огнища на вариола в света бяха ликвидирани. А за сегашните ваксини срещу КОВИД-19 данните страдат и от известна противоречивост, информацията не е пълна и не е еднопосочна.

- У нас възрастните бяха оставени в четвърта група, т.е. за по-късно ваксиниране, докато в света почти навсякъде започнаха с възрастните. Защо е така?

- Това е потресающ факт, който е срам за България. Навсякъде в Западна Европа започнаха с възрастните. Чудя се как в щаба не можаха този въпрос да го дискутират. Те толкова детайлно навлизат в някои въпроси, но възрастните да бъдат оставени накрая - това е пълен абсурд, който никъде го няма в Европа. У нас ваксинираха веднага 15 000 души в домовете за престарели. Ама, вижте какво, това е по-малко от една стотна от възрастните хора. А българският народ не праща своите възрастни хора в домовете за престарели, традициите са възрастните да си останат в семействата и със своята мъдрост, опит и помощ да живеят в семействата. И обичайно те умират вкъщи, сред близките си. 

Освен това, в България средната възраст на преживяване е доста ниска - 78 г. при жените и 73 г. при мъжете, докато в западноевропейските страни жените живеят средно до 84-85 години, а мъжете до 80-82 години. Тези разлики са фрапантни и затова отлагането на ваксините за възрастните у нас е голяма грешка. Над един и половина милиона българи са оставени в четвърта категория. Първо трябвало да минат държавните служители, включително в МВР, където хората на предна линия не са чак толкова много, в съдебните органи и други държавни служители. Единственото логично обяснение, което намирам, е, че тук има някакъв политически елемент и че нещата са свързани с изборите. Добре, така са решили управляващите и щабът, обаче защо журналистите не реагират по този въпрос? Може би защото журналистите са по-млади и много не мислят за възрастните. Но все пак е странно - нашите журналисти вече много добре познават това заболяване, следят го най-подробно и дори на специалистите понякога им е трудно да отговарят на въпросите им. Странно е, че и тях не ги интересува този проблем, това е вече един кошмар. 

- Тук възниква въпрос - в повечето държави не препоръчват ваксината на "АстраЗенека" за възрастните хора над 55 години. А у нас това изглежда, че ще е най-масовата ваксина.

- И Германия, и Италия, и Австрия забраниха ваксината на "АстраЗенека" за хора над 55 г. Към това по-късно се присъединиха всички западноевропейски страни, изключая Англия, където е разработена тази ваксина. Тук се хвалят, че щели да бъдат внесени 200 000 дози от "АстраЗенека". За всички ваксини се прави прецизна статистика, която очевидно не е достатъчна засега. Тази ваксина се появи по-късно, има проблеми с изясняването на ролята на първата ваксинация и на втората след нея. Данните за "АстраЗенека" засега не са много надеждни, твърдо се доказа, че тя е неефективна към южноафриканския вариант на вируса. Неотдавна в Англия след първата мутация на вируса се появи нова, има два бразилски варианта. Факт е, че тази ваксина не се дава на възрастните над 55 години, тъй като в тази възраст има известен регрес в имунната система, а тази ваксина не показва висока ефективност. Фирмата дава някои по-оптимистични резултати, но това не е така. Ако на мен ми предложат да се ваксинирам с "АстраЗенека", ще откажа.

- Тя опасна ли е или просто може да няма ефект?

- Не е опасна, но не е достатъчно ефективна. Ваксините не са опасни. Предполагам, че при всички случаи някаква ефективност ще има, тези хора малко по-слабо ще преболедуват. Общо взето, ваксината на "АстраЗенека" отстъпва по ефективност, въпреки че е най-евтина и има предимството, че не се изискват за съхраняването и пренасянето при тези ниски температури, като за ваксината на "Пфайзер" - минус 70-80 градуса, и минус 20 градуса - за "Модерна".

- А руската ваксина, която мнозина предпочитат?

- Тя се съхранява нормално в хладилник. Тя е няколко варианта, не само "Спутник V". Както знаете, тя се въвежда и е основна за Унгария, за Сърбия, плюс китайска ваксина. Ваксина "Спутник V" въвежда коронавирусна структура чрез човешки аденовирус. В Сърбия се организира производство на руската ваксина, по руска технология.

- Заговори се отново за разхлабване на мерките, за отваряне на ресторанти, а ето, че заболеваемостта отново расте. Как се отнасяте към евентуално разхлабване на мерките?

- Този въпрос наистина е твърде важен, става дума за първата мярка срещу КОВИД-19 - карантината. Ваксините са втората мярка. В България твърде късно започна "търгуването" на ваксината, макар че на нас ни се пада 1,55 на сто от разпределянето на Европейския съюз. Там има някакви проблеми и фирмите сключват преки договори, избягвайки инстанцията Европейски съюз, санкционирането и разпределянето от Еврокомисията. Някои страни вече го направиха, примерно в Израел са осигурили ваксини за 9 милиона души, вече са ваксинирали около 4 милиона и напредват с бързи темпове. 

У нас пълно затваряне не се направи нито веднъж, както направиха например гърците. И съвсем основателно се похвалиха с изключителни резултати. Но туристическият сезон ги кара да променят някои неща и резултатите са налице - веднага се повишава заболеваемостта. При нас в това отношение министърът на здравеопазването добре направляваше този процес, затягането на мерките имаше резултат, но, както виждате, има власт над него. Няма да се изненадам, ако нещата не потръгнат добре. Имаме немалко изолирани доказани щамове от английския вариант, не е изключено вече да е проникнал и южноафриканският вариант. Така най-вероятно резултатът от евентуално ново разхлабване няма да бъде благоприятен. На първо място - училищата, на второ - ресторантите и някои обществени мероприятия, ще изиграят своята роля. Не е изключено при това ръстът на заболеваемост да продължи.

Над 1000 души заразени и покачване до близо 10% от тестовете за денонощие е много лош резултат. Да не забравяме, че смъртността в България е много висока, въпреки че вече не сме първи. Близо 10 000 българи са загубили живота си от КОВИД-19. Съвсем не е вярно, че това е като при грип. При грипа рекордите бяха 2000 души починали на сезон и невинаги бе достигано това число. При грипа обичайната смъртност е някъде 0,05-0,06%; за свинския грип, който причини пандемия, бе някъде 0,5-0,6%; при КОВИД-19 става дума за над 4 на сто. Така че ситуацията е много сериозна и борбата с това заболяване трябва да се води с пълна сила. Не трябва да се използва политическата ситуация преди избори, чувства се,  че има такъв елемент. Ще видим как ще бъде по-нататък.

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 979

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 679

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 631

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 528

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 688

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ