02 Март 2021вторник09:17 ч.

Булевард / суета

Ах, този голф, или хоби и спорт за джентълмени

Засега той е единствената игра, практикувана дори на Луната, и оцеляла едва в две олимпиади

/ брой: 93

автор:Альона Нейкова

visibility 2464

За мнозина голфът е спорт, в който индивидуални участници или отбори използват няколко вида стикове, за да вкарат с минимален брой удари специални топки в поредица от дупки. За целта изкушените от това занимание се събират на специално игрище за голф. Всяко отделно подобно място е със специфичен терен, но общото е, че се състои от 9 или от 18 дупки.

Съществуват различни теории за произхода на думата "голф". Една от най-любопитните гласи, че всъщност това е абревиатура - съкращение на "Gentlemen only, ladies forbidden" (в превод на български - само за мъже, забранено за жени). Според друга версия за етимологията на термина "голф" произхожда от стародатско или старошотландско наименование на стика - "culve" или "gulve". При стандартизирането на правописни правила по-късно думата е трансформирана в "golf".   
Произходът на играта обаче е неясен и е предмет на дебати и противоречия. Съществуват данни, че забавление с подобни на съвременните топки и стикове съществува в Европа още през Средновековието. Учените са открили обаче още по-ранни документи, че на 26 февруари 1297 г. в холандски град, наречен Лонен ан де Вехт, местните жители се развличали, като подбутвали с пръчка кожено кълбо. За победител в състезанието се обявявал този, който вкара топката с най-малък брой удари в целта, намираща се на няколкостотин метра. Някои експерти твърдят, че играта е най-разпространена през XVII век в Холандия и предшества дори увлечението на шотландците по този вид спорт.
Първото документирано споменаване на този спорт в страната се появява в Акта за присъединяване от 1457 г. на шотландския парламент. Указът, издаден от крал Джеймс II, заклеймява голфа и футбола, тъй като те са "отвличане на вниманието от стрелба с лък и други занимания за военни цели". Забраните отново са наложени през 1471 и 1491 г., като голфът е описан с думите "неизгоден спорт". А Мария Стюарт е обвинена от политическите си врагове, че "се увлича от удряне на топки със стикове". Джордж Бюканън дори пише, че кралицата на шотландците играе "спортове, които са очевидно неподходящи за жени". Мъселбърг пък се смята за най-старото игрище, като се предполага се, че там е подтичвала след топката със стикове в ръка самата Мария Стюарт. Голфът отново е забранен от парламента по времето на крал Джеймс VI. Но когато през 1502 г. той е на посещение в Пърт, Сейнт Андрюс и Единбург, излиза наяве, че за него са закупени стикове и топки за тази игра.
Намерени са и други потвърждения, че голфът предизвиква и интереса на населението на континентална Европа, след като през 19-ото столетие елементи на това занимание еволюират, пренасят се в Англия и достигат чак САЩ.
Нови доказателства, извадени на бял свят през април 2005 г., отново активизират дискусиите относно произхода на голфа. Последните данни предполагат, че игра, подобна на съвременното тичане по поле с дупки със стик в ръка, се е практикувала в Китай цели 500 години, преди голфът за първи път да се спомене в Шотландия. Тогава са били използвани 10 вида стика, сравними с днешните, но инкрустирани с нефрит и злато. Именно тези данни потвърждават и днешното общоприето схващане, че голфът е игра за богаташи.
Но така или иначе, модерното вече няколко столетия хоби се смята за шотландско изобретение, особено що се отнася до правилото да се обиколят цели 18 дупки, за да се определи победителят.
Задължително е топките за голф да са малки, но тежки, като важен отличителен белег се приема и цветът им - те винаги са бели. Стиковете пък общо казано представляват дълги прътове, завършващи с едно "стъпало". Именно с него се докосва топката, като от силата на удара зависи къде точно ще отиде тя.
Първият международен голф турнир се играе на 17 октомври 1860 г. Състезанието е включено само на два пъти в летните Олимпийски игри - през 1900 и 1904 г., а след това са отменени. Въпросът голфът да бъде включен в Олимпиадата през т.г. е бил поставен на гласуване, но крайният резултат е отрицателен. Спортът обаче получава шанса да се реабилитира на Олимпиадата през 2016 г.
Голфът е единствената игра, практикувана на Луната, след като на 6 февруари 1971 г. астронавтът Алън Шепърд удря със стика си топка за голф на повърхността на естествения спътник на Земята. Компания му прави другият член на "Аполо 14" Едгар Мичъл.
Любопитен факт е, че при голфа на терена няма съдии. Всеки състезател сам следи за нарушения и за собствения си резултат и спазване правилата на играта. Затова често я наричат спорт за джентълмени. Според последни данни в света има около 60 млн. души, които са увлечени от този спорт или го приемат като хоби. Броят на голф игрищата непрекъснато расте и към момента те са малко над 31 000. Тази игра е за хора от 2 до 102 години. Легендата Тайгър Уудс е едно от доказателствата за това - той започва да играе голф горе-долу по времето, когато прохожда. На 3-годишна възраст суингът му вече е почти напълно изграден и твърде подобен на този, с който впоследствие той печели 14 победи в турнири от Големия шлем. А през април 2007 г. 102-годишната американка Елси Маклийн стана най-възрастният човек, постигнал хоул ин уан - вкарване на топката в дупката с един единствен удар.Подробности за лаици и професионалисти

Всеки кръг на голф се основава върху вкарване на топката в няколко дупки в определена последователност. Един кръг обикновено се състои от 18 дупки, които се играят по ред, определен на терена. Ако дупките са 9, един стандартен кръг се състои от два последователни.
Всяка дупка на голф игрището се започва от старта, който на английски се нарича "тий" ("чай"), като топката се удари със стик. Когато този начален удар се изисква да бъде на голямо разстояние, поради отдалечеността на дупката, играчът обикновено (но не задължително) поставя малко колче, което може да се използва за леко издигане на топката над земята - до няколко сантиметра. Тези колчета често са направени от дърво, но е възможно да бъдат изработени от всякакъв материал. При липса на подобни приспособления топката понякога се издига дори върху купчина трева или пръст.
За дългите и късите удари се използват различни стикове. Идеята е с минимален брой удари топката да се докара възможно най-близо до дупката на зелената площ и след това да се вкара в нея. Понякога играчите трябва да вървят дълги разстояния до мястото, където е тяхната топка. По игрищата за голф също така има неравности, области с пясък или вода, предназначени да служат за препятствия. В повечето случаи всеки играч използва своя топка - една и съща, докато не я вкара в дупката.
Изкушените от това занимание могат да ходят пеша до мястото на следващия си удар или да шофират специална количка за голф. Играта се играе индивидуално или групово. Понякога голф играчите са придружени от кади - обикновено младежи, чието присъствие е разрешено от правилата. Мисията на този антураж е да носи оборудването - стиковете, топките, колчетата, както и да дават ценни съвети по време на играта, но само на тези, за които работи и обслужва, а не на конкурентите им.
Правилата на голфа са установени с международен стандарт и се спазват от всички. Основният принцип е справедливостта. На задната корица на официалния справочник по голф пише: "Играйте топката там, където лежи. Играйте игрището, както го намерите. И ако не можете да направите което и да е от двете, правете това, което е справедливо."
В допълнение към официално напечатаните правила играчите спазват и набор от препоръки, наречен голф етикет. Те се отнасят до въпроси, засягащи сигурността, справедливостта, темпото на игра и задължението на всеки да допринася и се грижи за поддръжката на игрището.

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 6

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 150

ГЕРБ контролират вота с предпазни маски

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 42

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 161

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 42

Противници на Пашинян нахлуха в държавни учреждения

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 293

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 272

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 208

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 206

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ