24 Ноември 2020вторник11:59 ч.

Няколко думи

Агония

/ брой: 68

автор:Таня Джаджева

visibility 2585

Какво се случи вчера? По известни само нему съображения държавният глава Румен Радев реши да хвърли спасителен пояс на потъващия със страшна сила Бойко Борисов. 

Ще кажете, как така? Толкова истини каза президентът, толкова безжалостен беше в констатациите си, какъв пояс?

Радев предложил веднага да започне изготвянето на нов антикорупционен закон. Кой бе, джанъм, да го напише? Някой в този парламент, в който ярко блести липсата на каквато и да било свястна юридическа мисъл? Или това правителство, в което пък от дни е блеснал неописуемият юридически талант Данаил Кирилов? Кой?

Радев предложил анкетна комисия в този парламент да разследва любимата на всеки българин напоследък абревиатура КПКОНПИ. В този парламент? Който, по предложение на Цветан Цветанов, избра Пламен, който живее на покрива, за председател?

Радев предложил веднага да бъде изготвен цялостен законодателен пакет срещу генерирането на корупция. Кой да го изготви? Тази изпълнителна власт? Този парламент?

Как да стане, господин президент? Това да не ви е гущер, който, за да се спаси, ще си изгризе и опашката?

Верни бяха всички констатации на държавния глава.

Да, нарушен е институционалният баланс.

Да, скопеният им антикорупционен закон претърпя крах и именно това лъсна в срамната им апартаментска далавера. Да, държавността е в тотална криза. Да, народът няма никаква вяра в тази проядена до дъното на крадливите им гащи от корупция власт. Да, политиците ни са безочливи. И ние го виждаме най-често. Защото говорят с нас през фейсбук, а не могат да ни погледнат в очите.

Да. Всичко това е вярно. Ние го виждаме. Ние го живеем. И "Европа го чува". Но, по дяволите, изходът не е в това да им предлагате да си прегризват опашката. Това няма да го направят. Поне не и доброволно.

Първо, защото са много страхливи. Второ, защото са гузни. Трето, защото са самозабравили се парвенюта. Четвърто, защото са алчни. Пето, защото са недостатъчно интелигентни, за да схванат, че им протегнахте нещо като спасителен пояс. Шесто, защото са крали толкова много, че не могат да си представят какъвто и да било вариант, в който не са на власт.

Така няма да стане. Може и да ви се иска да пазите видимостта за устойчивост, за оцеляваща държавност. Може и да не ви се иска да ходим на избори. Обаче няма как да си останем с констатацията, че има опасност тази криза да доведе "до пълна загуба на легитимност и непредсказуеми последици". Това е агония.

Господин президент, май вие сте на ход.

С 43% са скочили дълговите проблеми на фирмите

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 224

Таксита и автобуси плашат да спрат работа в сряда

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 224

Над 70% срив на въздушния транспорт и туризма

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 224

С парите от такса "водомер" щели да ремонтират мрежата

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 224

Великобритания разхлабва част от мерките от 2 декември

автор:Дума

visibility 165

Масово безплатно тестване в Загреб

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 224

Байдън избра трансатлантик за дипломат №1 на САЩ

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 224

Вебер: Ако не беше пандемията, ЕНП да е изгонила Орбан

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 224

И Нощта на учените - онлайн

автор:Велиана Христова

visibility 167

/ брой: 224

Нямало фашизъм в България ли?

visibility 411

/ брой: 224

Датата

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 224

Никъде другаде в ЕС хора не издъхват на стълбите пред болница

автор:Дума

visibility 305

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ