14 Юли 2020вторник20:05 ч.

Афганистански служители по сигурността проучват мястото в гъсто заселен район на Кабул, където на 7 август бе извършен атентат с кола бомба. Последва нападение срещу полицейски участък, което бе отбито

Афганистан - геополитическият бардак

В тази страна се сблъскват интересите на САЩ и Русия, на регионални държави и местни непримирими сили

/ брой: 154

автор:Елиана Иванова

visibility 1089

"Свистене. Сетне взрив, за щастие някъде другаде, последван от въздишка и осъзнаването, че засега са пощадени, докато някъде другаде сред плач и задушливи облаци дим настъпва ад, трескаво ровене с голи ръце, измъкване изпод развалините на каквото е останало от сестра, брат, внуче. Но от обратната страна на пощадата беше агонията да се чудиш кой е пострадал. Нощем Лайла лежеше в кревата си и гледаше внезапните бели проблясъци, отразени в прозореца. Вслушваше се в далечните откоси на автомати и броеше ракетите, свистящи отгоре, докато къщата се тресеше и от тавана се сипеше мазилка. Някои нощи, когато светлината от взривовете беше толкова ярка, че човек можеше да чете книга, сънят така и не идваше. А ако заспеше, сънищата й бяха пълни с пожари, откъснати крайници и стонове на ранени." 

Така в своята книга "Хиляда сияйни слънца" описва ситуацията в Афганистан роденият в Кабул писател Халед Хосейни. Описанието се отнася за времето на гражданската война, малко преди талибаните на вземат властта през 1996 година. 

Положението не се променя много с намесата на САЩ в страната през 2001 година. Да, постига се известен баланс, но населението, особено в столицата, живее в постоянен страх и очакване на поредния взрив или издевателство. 

Конфликтът в Афганистан, разбира се, е комплексен. Той е продукт на вътрешни и външни фактори, като по-скоро вторите са определящи за правилата на играта. Афганистан безспорно е прецедент в международните отношения. 

Няма друга страна с подобен неуправляем хаос 

и в същото време да бъде своеобразен компромис в отношенията между големите играчи. На първо място, това са регионалните фактори - Пакистан и Иран. На второ място, афганистанската земя е арена на интереси на двете суперсили САЩ и Русия. На трето, интереси в централноазиатската страна имат още Китай, Турция, Саудитска Арабия и Индия. Най-важните опорни точки в политиката на големите са търговията и транспортните коридори. След октомври 2001 г. с установяването на американски бази в страната напрежението се понижи и стабилизираната ситуация разкри нови възможности за съседите на Афганистан - Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. Те се интересуват от достъп до пазарите на Индия и Пакистан и по-точно желаят изграждането на транспортен коридор, който да преминава през територията на Афганистан и да достига пристанищата на Индийския океан. Военното и политическо присъствие на САЩ в страната са породени не толкова от желанието на суперсилата да гради демократично общество и да съдейства за умиротворяването на ислямската държава, колкото са гарант за установяването на едно продължително американско присъствие и прокарване на американски интереси в региона на Централна Азия. Географското разположение на Афганистан е такова, че позволява на САЩ да бъде близо до основните си противници на азиатския континент, а именно Русия, Иран, Китай и Пакистан. И след като администрацията на президента Доналд Тръмп успя да влоши отношенията на САЩ с всички тези държави, то овладяването на афганистанския конфликт и оттеглянето на американския военен контингент не би бил в интерес на Съединените щати. Ако това се случи, то САЩ ще загубят своя дял и влияние в големите сделки на богатия и обширен азиатски пазар и няма да имат думата по въпроса за тяхното разпределение.

Този май се появи реална възможност за прекратяване на продължилия 18 години конфликт в Афганистан. Положено бе началото на преговори между двата противникови лагера в страната - легитимното правителство, начело с президента Ашраф Гани, и влиятелното религиозно Движение "Талибани". Оптимистичното начало обаче бе помрачено. Разговорите в столицата на катарската столица Доха не успяха да произведат търсения ефект. Целта на помирителния процес беше да се спре кръстосаният огън в страната, да започне постепенното изтегляне на американския контингент от афганистанска земя и да се потърси път към установяване на траен мир. През юни, докато враждуващите страни се опитваха да намерят опорни точки за решаването на бъдещето на страната, талибанските атаки зачестиха. Те бяха основно насочени срещу официални лица от законното правителство на Афганистан, но имаше и много цивилни жертви. От началото на годината досега 292 афганистанци са загинали от терористични атентати на талибаните. 

Проблем при започналите разговори бе и фактът, че от страна на талибаните има категоричен отказ за преговаряне с представители на правителството, а най-малко с г-н Гани, тъй като 

управляващата върхушка се възприема като марионетка на Запада 

Главните тревоги на управляващите и опозицията са, че ако талибаните се върнат на власт или вземат участие във властта, много от извоюваните граждански и социални права и свободи ще бъдат заличени. Опасенията основно засягат правата и ролята на жените в афганистанското общество, както и свободата на печата и медиите. С последните си действия талибаните успяха да предизвикат и засилиха  местното и международното недоволство. Движението заяви, че афганистанските медии трябва да спрат да разпространяват онова, което те наричат "антиджихадистки и антиталибански настроения" или ще бъдат нарочени като врагове. Въоръжената група издаде изявление, с което даде на телевизията, радиото и други медии една седмица, за да прекратят своята антиталибанска пропаганда или ще бъдат считани за легитимни цели за нападение. "Ако не вземат предвид предупреждението, журналистите или служителите на така наречените медийни организации няма да бъдат в безопасност", се казва в изявлението. Журналистите в Афганистан са заплашени или атакувани не само от талибаните, но и от бойци от терористичната групировка "Ислямска държава", държавни служители и мощни местни фигури, недоволни от тематиката на новините. 

Впрочем през 2018 г. Афганистан бе обявен за най-смъртоносното място за журналисти от Комитета за защита на журналистите, който цитира 13 убийства същата година, както и от Международната федерация на журналистите, която е преброила 16 смъртни случая.

Друг проблем пред постигането на траен мир в Афганистан е засилващото се присъствие на бойци на "Ислямска държава". След като бе унищожен техният халифат, който заемаше част от територията на Сирия и Ирак, терористичната група се пренасочи към земите на размирната страна. Според сведения на местните власти днес нейните бойци в Афганистан са хиляди. Те са съсредоточени основно в северните провинции на страната и по-точно в Нангархар, Нуристан, Кунар и Лагхман. 

От важно значение за изхода на преговорите ще бъдат и предстоящите президентски избори в Афганистан, които са насрочени за 28 септември. Затова е жизненоважно за всички участници в преговорния процес да се постигнат градивни резултати до началото на септември. Настоящият президент Ашраф Гани планира да се кандидатира за нов мандат, което усложни мирните преговори с талибаните. Решимостта на Гани да остане на власт и липсата на желание за компромис от негова страна породиха силни критики срещу него. 

Разговорите в Доха, които започнаха на 29 юни, трябва да финализират проект на споразумение за потенциалното изтегляне на чуждестранни войски от Афганистан. 

Изтеглянето на чуждестранните войски 

и в частност на американските е сред основните искания на талибаните, за да участват в по-нататъшни преговори за бъдещето на страната си. Седмият кръг от преговорите между талибаните и САЩ, по думите на официалния талибански говорител Сухаил Шахин, са забележително постижение от началото на преговорния процес. В началото на юли с посредничеството на Катар и Германия се стигна и до среща между правителството на Кабул и представители на талибаните. Двете страни се споразумяха да се положат усилия за прекратяване на въоръжените действия, докато текат разговорите и да сведат цивилните жертви до нулата.

В същото време САЩ водят отделно преговори с талибаните, без участието на Кабул, което предизвика остро недоволство от президента Гани. Според съобщенията страните оценяват този осми кръг от мирните преговори като успешен, макар още да няма споразумение. 

Въпреки официалните обещания, последните седмици са наситени с бомбени и въздушни атаки, които взеха голям брой цивилни жертви, сред които повечето жени и деца.

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 565

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 350

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2245

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ