29 Юли 2021четвъртък21:29 ч.

Адв. Даниел Тунчев: Реформата в съдилищата ще ограничи справедливото, ефективно и реално правораздаване

С предложените промени се ограничава правото на достъп до правосъдие на гражданите, категоричен е кандидатът за народен представител от „БСП за България“ в 23 МИР

автор:Дума

visibility 35


„Модел 4“ не е адекватното решение за реформа в правосъдната система и няма да помогне за балансиране на натовареността на съдилищата. Той ще доведе до ограничаване на правото на правосъдие на гражданите и до липсата на справедливо, ефективно и реално правораздаване по места. Това заяви адв. Даниел Тунчев, който е кандидат за народен представител от „БСП за България“ в 23 МИР.

Моделът предвижда окръжния съд да стане основен първоинстанционен, а в районните съдилища да се гледат по-леки дела. Наред с това се предлага 57 районни съдилища да станат териториални отделения. Вариантът за реформа е разработен в рамките на проект по Оперативна програма „Добро управление“.

„През последните няколко години все по-силно и отчетливо се засяга важната тема за необходимата промяна в правосъдната система. Нагласите в обществото са за острата нужда от обективно и навременно правораздаване. Необходими са реформи за запазване на правовата държава и институционализма. Всичко това може да се случи с балансирана и последователна политика в сферата на правосъдието, а не с предлаганата промяна на съдебната карта“, смята той.

Адв. Тунчев определи реформата като неадекватна и неотговаряща на нуждите на обществото. „Считам, че същата е неприемлива както за професионалните гилдии, така и за обикновените хора“, заяви още юристът.

По думите му с предложените промени се ограничава правото на достъп до правосъдие на гражданите.

Кандидатът за народен представител е категоричен, че е необходима спешна реформа в областта на съдебната влас и правораздаването. „Необходимо е обезпечаване на прозрачност при работата на съдебната власт, като и спазване на принципа на разделение на властите. Това е сложен и продължителен процес, който следва да бъде поставен на дневен ред и на широко обсъждане. Но „Модел 4“ не е адекватното решение за реформа и няма да помогне за балансиране на натовареността на съдилищата“, категоричен е Даниел Тунчев.

Правителството одобри актуализацията на бюджета

автор:Дума

visibility 132

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 889

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 144

Левски във Вароша

visibility 0

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 4

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 145

Да живее социализмът!

visibility 40

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ