25 Май 2020понеделник07:40 ч.

Няколко думи

Абсурдът СЕТА

/ брой: 144

автор:Георги Христов

visibility 823

Миналата седмица Франция ратифицира споразумението СЕТА по скандален начин - на практика цялото общество беше против, но президентът Макрон успя все пак да прокара сделката. Всички останали партии - и леви, и десни - бяха против, НПО-тата също, дори бивш министър на Макрон публично се обяви против. Макрон постигна целта си, но бе принуден да заплашва собствените си депутати с изключване от партията. СЕТА мина, макар и със силови методи, макар и с малко.

Още по-абсурдно е друго - по данни на френските браншови организации договорът застрашава 500 хил. места в селското стопанство заради по-ниските стандарти в Канада и нелоялната конкуренция, която СЕТА ще създаде.

У нас данни няма - правителството съвсем умишлено бяга от темата и работи на тъмно за приемането на договора. Но страната ни е изключително уязвима спрямо арбитражни искове, заведени от чуждестранни фирми (последният е от американските ТЕЦ-ове срещу НЕК). А абсурдите не спират дотук - комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове към нашето НС дава препоръка парламентът да приеме СЕТА, без да са изпълнени изискванията за такова становище - 4 гласа "за", 4 "против" и "въздържал се". Защо?

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 465

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 875

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ