29 Март 2020неделя02:35 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Абсолютна необходимост

/ брой: 37

автор:Деси Велева

visibility 817

Полицаите вече няма да бият при арести, освен при "абсолютна необходимост". Това е записано в промените на Закона за МВР, които официално бяха обявени в сайта на вътрешното министерство. Вятърът на промяната в силовото ведомство задуха точно една година след като от Българския хелзинкски комитет стартираха кампанията "Полицейското насилие в България: стоп сега!". И няколко седмици след скандалните случаи с полицейско насилие в Мировяне, Скравена, Перник...
Въпросите, които ще си зададе всеки, след като научи за подготвяните промени, са сложни и за тях няма еднозначен отговор. До какво всъщност ще доведе новата забрана да се използва животозастрашаваща сила за задържане на лице, което е извършило ненасилствено деяние? До това, че няма да те бият, ако си мислят, че търгуваш с цигари без бандерол? Защото това деяние е ненасилствено. Дали у българина още е останала капчица доверие към родната полиция, за да вярва, че въвеждането на новия стандарт ще доведе до по-доброто спазване на човешките права? Новостите в проектозакона част от пиар акция на МВР ли са или имат за цел действително да спрат причините, поради които България е редовно съдена и осъждана за полицейско насилие в Европейския съд за правата на човека? Или просто демонстрираме пред ЕС, че сме предприели мерки за прекратяване на практиките, за които ни критикуват?
Истината е, че от новите законови текстове има "абсолютна необходимост", независимо какви са причините и следствията, коренящи се в тях. И заподозрените потенциални престъпници, и случайните жертви имат еднакво право да не се превръщат в пострадали от полицейски произвол. Право пък на всеки българин е да не е принуден всяка година да вади от джоба си суми, необходими за изплащането на вината на служители на реда, злоупотребили с властта си. Защото се оказва, че за 12 години страната ни е платила над 900 000 лева на жертви на полицейско насилие. И въпросът не е само в тежестта на наказанието, а във факта, че европейски съд дамгосва България като страна, в която самоволието на представители на силови органи е нещо едва ли не всекидневно.
Закъснели или не, новите моменти в проектозакона на МВР дават шанс на българите все пак да си върнат част от загубеното доверие в институцията, която трябва не да ги плаши с оръжие, а да ги пази. Немаловажна е и новата възможност от бъдещи съдебни дела да се икономисат стотици хиляди левове. Както и малко срам.
 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ