05 Август 2021четвъртък08:54 ч.

А стига де!

/ брой: 111

автор:Светлана Велева

visibility 1803

Държавата взе нови 100 млн. лв. вътрешен дълг. Външния вече го изтеглихме целия. Така и не стана ясно защо. На фона на всички критики, отправени към кабинета - за безумни реформи, лобистки закони, липса на адекватни мерки, има едно нещо, което не може да им се отрече. Нещо, в което са безспорни "професионалисти". А именно - да боравят умело с нашите пари, като фокусник - днес ги има, утре ги няма, следа - никаква. Аргументи - разнопосочни, противоречиви, действията - "на тъмно". И не някакви си милиони, а милиарди.
Фактите. На 15 март 2016 г. България изненадващо изтегли 2 млрд. евро нов дълг от международните пазари. В емисионния календар е записано, че за 2016 г. страната ни може да изтегли нов дълг от 5,3 млрд. лв., от които 3,9 млрд. лв. (2 млрд. евро) от външни пазари. Е, точно те бяха изтеглени наведнъж, без убедителни аргументи. Както беше гласуван и дългът от 16 млрд. Новият 4 млрд. дълг щял да бъде използван за рефинансиране на стар дълг и като буфер във фискалния резерв. Защо обаче е нужно да се осигурява буфер, след като по това време имаме огромен фискален резерв и излишък? Старият дълг пък, който тази година трябва да платим, е само 450 млн. евро (0,9 млрд. лв.). Остават 3 млрд. от взетия дълг, защо бяха нужни?
Да видим бюджетните параметри преди заема. Февруари завърши с фискален резерв от 8,9 млрд. лв. и бюджетен излишък - 915,2 млн. лв. Дефицит няма, няма нужда и от буфер. Незнайно защо на 15 март теглихме 4 млрд. лв. В случай, че не бъдат изхарчени през годината, парите ще могат да се ползват за погасяване на дълга по падеж догодина (950 млн. евро), казва МФ. Да, но и за догодина е планиран нов заем от близо 3 млрд. лв., за въпросния падеж и пак за буфер. Парадоксът е - при толкова излишъци и буфери, без да се правят осезаеми реформи и инвестиции, накрая на годината пак се оказваме в дефицити и трябва да актуализираме бюджета, за да теглим нов дълг. А стига вече крадене, де!
 

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 365

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 224

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 221

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ