30 Юли 2021петък22:28 ч.

Няколко думи

"А" добре! Чакаме "Б"

/ брой: 111

автор:Велиана Христова

visibility 1241

Партиите не бива да се намесват в образованието с политическа дейност, заяви министър Николай Денков. Явно, законовото изискване в училището да не се налагат политически и религиозни доктрини не е достатъчно, защото повече от една трета от регионалните шефове в образованието са заети с партийна дейност и в МОН имало сигнали за политически натиск върху директорите и учителите. 

Това, че по закон в училищата и вузовете не може да се налагат политически доктрини, го знаят и децата. А това, че реално политическите доктрини се налагат масово, е известно и на бебешоците в забавачките. Ама като е казал "а", министърът да каже и "бе". Защото по времето на ГЕРБ именно партийният натиск вкара в училището не друго, а политически идеологизирани, "пренаписани" и изкривени учебни програми и учебници - одобрени, простете, от МОН. Днес в класните стаи се преподават не история и литература, а глобализъм, атикомуниъм и русофобия. Сиреч - идеологически доктрини. Социалната и революционна насоченост, характерни за българската литература е подменена с размит дъх на "теменужки" и "любов към природата", а от историята ни са останали огризки в унисон с новата "политкоректност".

Впрочем, самите учебници по история и литература бяха написани под диктата на известни крайно политизирани персони, натресени силово в МОН и стоящи твърде далеч от онова качество, което уж било цел над целите на образованието у нас. Образованието ни е дълбоко политизирано и неговата цел и в момента е да изтрие от главите на питомците му всякакви остатъци от онова, което е ставало реално през десетилетията и от което все още има следи и рани в почти всички семейства. Именно десните политически партии у нас на държавно ниво оневиниха фашизма и очерниха социализма, та как няма да пренесат политизацията в образованието? Изгонете партиите от училището, върнете истината в него, освободете го от грантовите келбечевки и от повсеместните проекти на чужди фондации, пък ще видим дали няма да се върне онова качество на познанието, което подреждаше българчетата на челните места в света преди 30 години. Когато децата в столицита и в най-малкото село на България знаеха еднакво, когато циганчетата до едно ходеха на училище и когато общините не затваряха училища, щото имало малко ученици и били "нерентабилни" икономически!

Нека върнем българското "а" и "б" в училището и да прогоним от там "алфата" и "омегата" на неолиберализма и глобализма. И в парламента консенсусът за образованието беше изгонен от дивата политизация. Не се ли върне там, всякакви избори ще са безсмислени.

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 628

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 579

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1040

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 901

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 340

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 589

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ