04 Февруари 2023събота05:11 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С. В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С.

Образование

Училище за личности

Навърши 60 години едно от най-утвърдените школа в столицата

/ брой: 97

автор:Велиана Христова

visibility 1508

Едно от най-утвърдените и желани училища в София - 125-о СОУ "Боян Пенев" в кв. "Младост 1", чества тази седмица своя 60-и рожден ден. Белязало началото на много човешки съдби, то успя да вмести 6 десетилетия в един прекрасен концерт в зала "България", в една юбилейна книжка, в няколко празнични инициативи - като не забрави никого и нищо, което е значима част от историята му, а същевременно показа букет от най-модерните практики в днешното обучение и възпитание, отредили му водещо място дори в изкушен в образованието град като столицата.
С влизането си в училището, виждайки прекрасния дизайн на всяка от стаите и училищните кабинети, зеления оазис на живия природен кът, залата на радиожурналистите с 24-часово излъчване на собствена програма, майсторски изрисуваните стени на класните стаи за най-малките или на кабинета по история с музейна и дори археологическа експозиция, танцовото студио или ателието по керамика, човек разбира какво означава девизът на 125-о: "Училище с лице, училище за личности". А когато научи за европейските проекти, спечелени и изпълнявани от училището, за клубовете по интереси в него и за първите научни занимания на учениците, за съвместната работа с многобройни институции - в Оксфорд и Кеймбридж, в Казахстан, Азербайджан, Индия, с американската фондация "Джуниър Ачийвмънт" и с фирма "Съксес фактори"... разбира защо възпитаниците на училището постигат най-високи резултати на матурите и външното оценяване по всички предмети, защо се представят бляскаво на олимпиадите, защо спортните ученически екипи печелят медали не само у нас, но и в Хонконг, Тайланд, Пекин, Корея...
Никое начинание, дори най-доброто, никое съзидание и благотворство не се раждат на голо място и не се развиват, ако човек няма хъс за знанието и за доброто. В днешно време, когато в страната ни като основен проблем се загнезди продължаващият спад в качеството на средното образование, да градиш и поддържаш успешно училище не е лесно. Наистина, как се прави добро училище?  

Ирена Анастасова
директор на 125-о СОУ "Боян Пенев"

Доброто образование иска сърце, вяра и упоритостКак се прави добро училище? Най-краткият отговор звучи шаблонно, но това е истината - с любов и всеотдайност, със сърце и вяра, че вършим добро, може би най-доброто нещо на тази земя!
Ако отговоря по-изчерпателно - доброто училище се създава най-вече с добри учители и
- с признание и благодарност за труда им;
- със стратегия за бъдещето на училището и всекидневни усилия за реализирането й;
- с добър ръководен екип от съмишленици;
- с ред и правила за всички;
- с разбирането, че възпитанието на децата в национални и общочовешки ценности, в чувство за справедливост, съчувствие и доброта е толкова важно, колкото и образованието;
- с добра съвместна работа с родителите;
- с активно търсене на подкрепа за важни проекти;
И все пак - със сърце, вяра и упоритост!

С 31% поевтинява природният газ

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 22

Братята Велчеви купиха швейцарско поделение на руската VTB Bank

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 22

Компенсациите за скъпия ток - до края на март

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 22

Протести на половин милион британци

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 22

Жозеп Борел осъди побоя над Пендиков

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 22

Испания повишава минималната заплата

автор:Дума

visibility 486

/ брой: 22

САЩ стопират Косово за Съвета на Европа

автор:Дума

visibility 412

/ брой: 22

Без примирение

автор:Таня Глухчева

visibility 247

/ брой: 22

Проф. Андрей Пантев: Войната в Украйна може да прерасне в световна

автор:Дума

visibility 1162

/ брой: 22

На истината й е тясно, ако й надянат военен мундир

автор:Симеон НИКОЛОВ

visibility 62

/ брой: 22

Георги Георгиев: Опитваме да бъдем остров на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 637

/ брой: 22

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ