27 Септември 2020неделя17:36 ч.

Проект пъха бездомните в кучешки къщички

Мобилните колибки били алтернатива на приютите, смятат от проекта "Градски номади"

/ брой: 88

автор:Дума

visibility 3244

С микрокъщички от пластмаса ще се сдобият бездомните в централната част на София, става ясно от съобщение на участниците в проекта "Градски номади", който е предназначен за хората без подслон. За да бъдат по-убедителни, те илюстрират със снимки на образци, чиято родина е Калифорния и които са с големина на кучешки къщички. През април се очаква да започне изграждането на първата къщa на колела по инициатива на колективa за grassroots, социална отговорност cause+effect, информират от там.
За голяма изненада инициативата се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.
Целта на проекта "Градски номади" са бездомните, които според организаторите събират отпадъци за рециклиране. Къщичките били съобразени още с техния номадски живот, като имало подобни малки бани на колела.
След пилотната фаза се предвиждат по 25+ мобилни къщи, една мобилна баня и една пералня годишно, като проектът ще търси финансова подкрепа от бизнеса, неправителствени организации и институции.
"Бездомните са идентифицирани като важни, но уязвими "играчи" в тази сфера, които следва да бъдат подпомогнати, за да продължават да извършват тази общественополезна дейност, като същевременно печелят от нея", твърдят от българския екип на проекта. Според проучването им, това били "сплотени групи от хора, които се подкрепяли взаимно, но били мнителни и трудно приемали "нови членове". В екипа на "Градски номади" са се обозначили "ause+effect", както и от "Destructive Creation" и "Щипка". Въпросният колектив се охарактеризирал като млади хора с различни професии, чиято цел била да подобрят средата в България чрез "grassroots" проекти за социална отговорност. Една от творческите групи се гордее с кампанията си за опазване на пчелите в България.Според тях много от бездомните предпочитат този начин на живот пред традиционните "дом,семейство, постоянна работа". Затова и те насочват усилията си да предложат алтернатива на приютите, които не били адекватната форма на решение.
 

Катастрофа край Бургас, три тира се удариха

автор:Дума

visibility 26

Дете бе прегазено на паркинг в София

автор:Дума

visibility 127

БСП поема курс към спечелване на парламентарните избори

автор:Дума

visibility 165

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 651

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 723

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 182

Армения обяви военно положение

автор:Дума

visibility 7

Армения и Азербайджан пред война

автор:Дума

visibility 147

Самолет катастрофира в Украйна, десетки жертви

автор:Дума

visibility 1769

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1403

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 654

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ