22 Март 2019петък23:17 ч.

Миков призова кабинета да спре безумния експеримент с живота на хората

Поправки в Закона за здравното осигуряване увеличава хаоса в системата, заяви председателят на БСП

/ брой: 80

автор:Юлия Кулинска

visibility 496

Председателят на БСП Михаил Миков обвини вчера кабинета в геноцид и призова управляващото мнозинство да спре безумния експеримент с живота и здравето на българина. От трибуната на НС нчера той предупреди да не се приема законопроектът за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, защото документът е опасен за днешните и бъдещите поколения. По думите на Миков 15 години след началото на либералните реформи в здравеопазването е достатъчно време, за да видим резултатите. Те са катастрофални както по отношение на здравните показатели, така и като ефективност на здравната система, и за здравето на българина, отбеляза той.
"Пазарната стихия, която превърна здравеопазване в сбор от търговски дружества и всички лекари в търговци, закономерно натовари обществото с 10 пъти повече разходи за здравеопазване, чието качество се движи в обратна на растящите приходи посока. Над 1000%  е увеличението на разходите за тези 15 г. Идеята за по-малко държава и повече пазар в здравеопазването доведе до крайна комерсиализация на системата, до отказ на държавата от конституционните й задължения към здравето на българските граждани. До недостъпност за бедните. Вместо развитие и усъвършенстване на здравната система в интерес на болния, постигнахме единствения резултат - разгром на общественото здравеопазване и тежко комерсиализиране на цялата система", подчерта Миков. Той изтъкна, че липсата на всякакъв контрол върху разходите за здравеопазване води до ежегодни дефицити в системата, които се използват като мотив за изискване на нови доплащания от пациентите. "Стотици хиляди граждани без доходи на практика са лишени от достъп до здравеопазване. Когато бедните са много, когато доходите са ниски, да засилваш бизнес посоката на здравеопазването, това не е по-малко от геноцид. Недостойна търговия с живота и здравето на българина", категоричен е Миков.
Безконтролно и немотивирано от страна на държавата e разкриване на нови частни болници, коментира председателят на БСП. Защо пациентът трябва да доплаща, когато боледува, след като е плащал редовно здравните вноски, попита той. Под рубриката "подобрени битови условия", ползването на самостоятелна стая в болниците е на цена по-висока от 5-звезден хотел. 330 лв. на ден, 930 лв. за кабелна телевизия и интернет за 3 дни, обяви Миков.
Вместо да се ангажира с решаването на натрупалите се сериозни проблеми и деформации в здравната система, управляващото мнозинство ще увеличи хаоса в системата с поправките в закона за здравното осигуряване, поясни лидерът на социалистите. Той определи като абсурдно предлаганото 15-годишно връщане назад за  задължение за изплащане на здравните вноски.
България остро се нуждае от истинска дискусия по проблемите в здравеопазването, а не от поредните законови поправки, които ще създадат нови, което обществото няма да приеме, заключи Миков.

Сблъсъците в Сирия продължават

автор:Дума

visibility 14

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 913

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 305

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 337

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 176

/ брой: 56