13 Декември 2018четвъртък14:04 ч.

Миков призова кабинета да спре безумния експеримент с живота на хората

Поправки в Закона за здравното осигуряване увеличава хаоса в системата, заяви председателят на БСП

/ брой: 80

автор:Юлия Кулинска

visibility 418

Председателят на БСП Михаил Миков обвини вчера кабинета в геноцид и призова управляващото мнозинство да спре безумния експеримент с живота и здравето на българина. От трибуната на НС нчера той предупреди да не се приема законопроектът за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, защото документът е опасен за днешните и бъдещите поколения. По думите на Миков 15 години след началото на либералните реформи в здравеопазването е достатъчно време, за да видим резултатите. Те са катастрофални както по отношение на здравните показатели, така и като ефективност на здравната система, и за здравето на българина, отбеляза той.
"Пазарната стихия, която превърна здравеопазване в сбор от търговски дружества и всички лекари в търговци, закономерно натовари обществото с 10 пъти повече разходи за здравеопазване, чието качество се движи в обратна на растящите приходи посока. Над 1000%  е увеличението на разходите за тези 15 г. Идеята за по-малко държава и повече пазар в здравеопазването доведе до крайна комерсиализация на системата, до отказ на държавата от конституционните й задължения към здравето на българските граждани. До недостъпност за бедните. Вместо развитие и усъвършенстване на здравната система в интерес на болния, постигнахме единствения резултат - разгром на общественото здравеопазване и тежко комерсиализиране на цялата система", подчерта Миков. Той изтъкна, че липсата на всякакъв контрол върху разходите за здравеопазване води до ежегодни дефицити в системата, които се използват като мотив за изискване на нови доплащания от пациентите. "Стотици хиляди граждани без доходи на практика са лишени от достъп до здравеопазване. Когато бедните са много, когато доходите са ниски, да засилваш бизнес посоката на здравеопазването, това не е по-малко от геноцид. Недостойна търговия с живота и здравето на българина", категоричен е Миков.
Безконтролно и немотивирано от страна на държавата e разкриване на нови частни болници, коментира председателят на БСП. Защо пациентът трябва да доплаща, когато боледува, след като е плащал редовно здравните вноски, попита той. Под рубриката "подобрени битови условия", ползването на самостоятелна стая в болниците е на цена по-висока от 5-звезден хотел. 330 лв. на ден, 930 лв. за кабелна телевизия и интернет за 3 дни, обяви Миков.
Вместо да се ангажира с решаването на натрупалите се сериозни проблеми и деформации в здравната система, управляващото мнозинство ще увеличи хаоса в системата с поправките в закона за здравното осигуряване, поясни лидерът на социалистите. Той определи като абсурдно предлаганото 15-годишно връщане назад за  задължение за изплащане на здравните вноски.
България остро се нуждае от истинска дискусия по проблемите в здравеопазването, а не от поредните законови поправки, които ще създадат нови, което обществото няма да приеме, заключи Миков.

Жители на Чепеларе блокираха пътя Смолян-Пловдив

автор:Дума

visibility 7

Президентът предупреди: Няма прозрачност в изборния процес

автор:Дума

visibility 238

МАФИЯ*

автор:Дума

visibility 621

/ брой: 242

ГЕРБ ограничиха машинното гласуване

автор:Юлия Кулинска

visibility 208

/ брой: 242

Заради скъпия ток БСП иска изслушване на енергийния министър

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 242

Теглим до 780 лева заем за подаръци по Коледа

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 242

С 3,1% е поскъпнал животът през ноември на годишна база

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 242

Влак се разби в надлез в Турция

автор:Дума

visibility 118

Мей оцеля при вота на недоверие

автор:Дума

visibility 91

Ден на траур след стрелбата в Страсбург

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 242

Избор в Германия отекна в Турция

автор:Зорница Илиева

visibility 189

/ брой: 242

Георги Гьоков: И догодина бедните няма да живеят по-добре

автор:Аида Паникян

visibility 284

/ брой: 242

Агресията в училище - все по-голяма и по-честа

visibility 181

/ брой: 242

Светият синод: Нацистите са ангели небесни

автор:Христо Георгиев

visibility 601

/ брой: 242

Архиви под кофа с вода

visibility 148

/ брой: 242