10 Май 2021понеделник11:55 ч.

Интервю

Ген. Чавдар Червенков:

Създаването на обща армия за ЕС няма как да се случи

Споровете с Русия на този етап няма как да бъдат решени от позиция на силата, може би пък сигналът цели известна еманципация от Америка, смята военният експерт

/ брой: 59

visibility 1

Ген. Чавдар Червенков е бивш ръководител на военното разузнаване, служебен министър на вътрешните работи в кабинета на Ренета Инджова (1994-1995 г.). В правителството на Иван Костов е началник на политическия кабинет на министъра на отбраната Бойко Ноев (2000-2001 г.).

"Не вярвам, че Русия е единствената причина. Не е този начинът да уплашиш Русия."
"Идеята на г-н Юнкер съдържа противоречие - как ще създадеш по-ефективна сила с по-малко пари?"

- Преди дни председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Европейският съюз има нужда от собствена армия. Осъществима ли е идеята за обща европейска армия? Какво налага създаване на армия на Европейския съюз?
- Нищо не налага създаването на армия на Европейския съюз. Дебатът около този въпрос, хвърлен в общественото пространство от г-н Юнкер, показва ясно, че това няма как да се случи не само на този етап, а и в обозримо бъдеще. Все още анализаторите гадаят за причината, която накара г-н Юнкер да лансира тази идея. Аз бих си позволил да я окачествя като екзотична. Ако единствената цел, както той казва, е да се покаже на Русия, че Европейският съюз се отнася сериозно към защитата на своите ценности и по този начин той ще накара Русия да предприеме стъпки в определена посока, трябва да ви кажа, че това - съжалявам за израза - но не звучи сериозно.
Искам да върна малко лентата назад. Тази идея не възниква сега, не е първият г-н Юнкер, който я лансира в публичното пространство. Подобна идея датира още от 50-те години и според нея е трябвало да бъдат обединени потенциалите на основните западноевропейски страни. Обсъжда се, има известен напредък. Обаче когато се стига до решителния момент - оформяне на договора и юридическата страна на въпроса - се вижда, че тя не може да се осъществи. Първо Франция се отказва, а след това цялата конструкция рухва. Според мен основната причина, за да не може да се говори към момента и въобще за една такава структура - армия на Европейския съюз, е, че все още армиите, въоръжените сили, до голяма степен са свързани с идентифициране на държавата, на същността на държавността. Аз лично не виждам как редица страни ще се откажат именно от тази част на своя суверенитет, за да се създаде една европейска армия, за която не е съвсем ясно как ще изглежда като конструкция, структура, управление и т.н.
- А няма ли начин националната и общата европейска отбрана да си кореспондират?
- Аз като си мисля по този въпрос, се питам каква е разликата между ролята на НАТО и всичко това, което иска да постигне г-н Юнкер с една обща европейска армия. От друга страна, не бива да се заблуждаваме по въпроса, че САЩ така лесно ще разрешат и ще се примирят с факта в перспектива чрез създаване на една такава обща европейска армия да загубят част от своите позиции в тази област, военнополитическата област, по отношение на Европа и на света. Ясно е, че в момента хегемонът или основната сила, основната страна в Северноатлантическия пакт са САЩ - не само като военни разходи в абсолютни числа, а и в много други области. Това е наложено в практиката от годините, не виждам как САЩ биха се отказали от тази своя роля.
Може би ще трябва още да се гадае в близко бъдеще, а да се надяваме, че и самият г-н Юнкер ще повдигне завесата, за да обясни какви са били точно мотивите му, за да лансира тази идея, да разберем защо възниква тя сега, в този момент. Не вярвам, че Русия е единствената причина. Не е този начинът да уплашиш Русия. Още повече на г-н Юнкер трябва да му е най-ясно, че дори по въпроса за Русия и по въпроса за санкции към Русия няма единно мнение в страните членки на Европейския съюз. Няколко страни напират за по-сериозни санкции, други, значително по-големи и влиятелни страни, ги възпират. И ако ми позволите и моето лично мнение - въпросът, споровете с Русия особено пък сега, на този етап, просто няма как да бъдат решени от позиция на силата.
- Трябва да се търсят други пътища може би?
- Всички ни убеждават, от една страна, че само дипломацията може да реши този въпрос по възможно най-безболезнения, цивилизования начин. Защото преминаването на тази граница и залагането на решаване на спора с Русия с военни средства води до задънена улица, да не кажа до апокалипсис.
- Какъв знак всъщност дава Европейският съюз на международната сцена с идеята за създаване на своя армия? Както и вие казахте, изглежда това може би не е само знак към Русия.
- Аз ви казвам - ние сме в сферата на догадките. Може би трябва из основи да се прегледат взаимоотношенията Америка - Европа, може би пък сигналът не е към Русия, а е към Америка.
- За еманципация от Америка?
- Така си мисля, да, известна еманципация. В момента примерно аз гледам, не съм специалист във финансовата област, но погледнете как бързо се обезценява еврото по отношение на долара. Може би тук трябва да поканите един финансист, един финансов анализатор, който да ни обясни какво става и какво ще стане, ако това продължи с тези темпове. Има прогнози, които казват, че догодина ще има паритет между еврото и долара, а 2017 г. може би еврото ще струва 90 цента. Тъй като аз не боравя с крупни суми, а още повече и в тези валути, това не ми говори кой знае какво. Очевидно обаче тук протичат някакви процеси, които за нас, за обикновената публика, са скрити и не можем да разберем смисъла и посланията, които те изпращат. Така си мисля, в хода на разсъжденията, защо се появи тази идея сега и към кого е - както и вие поставихте правилния въпрос, по който би трябвало да се мисли - към кого всъщност тя е адресирана.
- След като и вие казахте, а и много други анализатори изразиха мнение, че идеята за такава европейска армия не може да се реализира и всъщност такава армия не е необходима - как Европейският съюз може да се справи с нарастващите предизвикателства пред сигурността в световен мащаб?
- Ние си имаме един военнополитически съюз, който за това е и създаден - да защитава сигурността на своите страни членки. Той се нарича Северноатлантически договор или, както всички го знаем, НАТО. Ще ви привлека вниманието към един такъв факт - когато аргументира своята идея, г-н Юнкер казва, че това ще спести 100-120 милиарда евро годишно във военната област. През септември миналата година на срещата на високо равнище на НАТО беше взето решение да се търсят пътища за увеличаване на военните бюджети на страните членки и тъй като на всички е ясно, че това не може да стане изведнъж, се препоръча да се направят усилия в близките 10 години разходите да се удвоят. Тази идея беше обсъдена и това беше записано в заключителната декларация не защото на някой му се иска да се прави на интересен, а защото очевидно тази сфера е недофинансирана и там трябва да се вземат сериозни мерки. Не във всички страни, разбира се, но за по-голяма част от страните, включително и в България - да се заделят повече средства за модернизация и за ред други дейности в областта на въоръжените сили, за да могат те да имат необходимите способности, за да изпълняват най-ефективно своите функции. На фона на това г-н Юнкер ни казва, че ще се спести една доста сериозна сума. Така че тук отново има едно противоречие - как ще създадеш по-ефективна сила с по-малко пари? Ако той притежава магическата формула, то нека ни я каже по-бързо, за да си решим въпроса с изтребителите, с бойните машини на пехотата и с редица други проблеми в нашата армия.

Пред радио "Фокус"

Очакват ценови шок в енергетиката

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 87

Агростопанствата се стопиха с над 60% за 10 години

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 87

Парите в обращение нараснаха с 15%

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 87

Изчезнал е сибирски лекар, лекувал Навални

автор:Дума

visibility 270

Русия: Нацизмът се завръща

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 87

Русия зове за отпор срещу неонацизма и безпаметството

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 87

Зоран Заев търси подкрепа в Брюксел

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 87

Маратонът на ястребите

автор:Велиана Христова

visibility 349

/ брой: 87

Излезе новият брой на "Ново време"

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 87

Руски филми за Победата в РКИЦ

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 87

Философията и политиката на Лявото

автор:Иван Генов

visibility 85

/ брой: 87

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ