28 Октомври 2021четвъртък06:19 ч.

Битките на обречените

/ брой: 42

автор:Дума

visibility 2120

  •  "Глас" е пиеса за онези, уж невидими хора в изкуството, без които то изобщо не би съществувало. За обречените им битки, от които никой не се интересува и които винаги изглеждат изгубени, още преди да са започнали, казва авторката Елена Алексиева
  •   За някои голямото изкуство е съдба, за други - проклятие, допълва режисьорът Стоян Алексиев


Изкуството, музиката, самотата и надеждата изпълват тайния живот на Виктория Глас. Надарена с божествен глас, зашеметяваща, ранима и опасна, Виктория Глас приема да играе сянката на великата Мария Калас в продължение на години. Една трудна игра, която не е за всекиго. Особено сега, когато Калас е вече мъртва.
Каква ще е новата роля на Виктория? Самоиронична, гротескна или трагична? Да изиграеш самия себе си понякога е по-страшно от това да играеш някой друг, така режисьорът Стоян Алексиев очертава проблематиката на спектакъла "Глас" по пиесата на Елена Алексиева, който той поставя на Сцена на ІV етаж в Народния театър. В моноспектакъла за скритите копнения, тайните страдания, преодолените с много мъка и тъга желания на дубльорката на знаменитата Мария Калас е актрисата Яна Титова. Виктория Глас е образ трагичен и едновременно трогателен в своята изначална наивност, по-сетнешна самоирония и крайна решителност. Изправена пред предизвикателството да изиграе един нереализиран живот и тъжната му равносметка, Яна Титова с лекотата на многостранната си актьорска природа и немалка доза майсторство преодолява формалните препятствия като възраст, жизнен опит и самооценка, заложени в текста на Елена Алексиева, за да изиграе своята Виктория като есенция на страданието и самоотдаването на изкуството. В напрегнатия емоционален и премерено рационален диалог със самата себе си, героинята на Яна Титова достига до стойностното и дори общочовешко обобщение за смисъла на живота, за смисъла на изкуството и за смисъла да си и да твориш, като при това го прави, преодолявайки спирките и забраните.
 А струва ми се именно в това е смисълът и размисълът на пиесата на Елена Алексиева. Защото, както споделя авторката: "Точно тази неистова воля най-силно харесвам у Виктория Глас. Абсолютния отказ да се съобразява с обстоятелствата. Често са ме питали с какво ме е привлякла толкова популярната личност на великата Калас. Ами с нищо. Защото "Глас" изобщо не е за Калас. Тя е за онези, уж невидими хора в изкуството, без които то изобщо не би съществувало. За техните незабележими драми. За смехотворните им страхове. За трагичните им провали. За обречените им битки, от които никой не се интересува и които винаги изглеждат изгубени, още преди да са започнали. Виктория Глас обаче печели своята битка. И го прави елегантно, нахално, с люта самоирония и своеобразен финес. Вероятно защото няма какво да губи. И защото най-великите победи се печелят именно от обречените."
Това представление, съчетало три силни ярки творчески личности - авторката Елена Алексиева, режисьора Стоян Алексиев и актрисата Яна Титова, излъчва мощната енергия на умното, съвременно мислещо и чувстващо изкуство, отправена към умната и чувствителна публика. Сценичната среда е дело на Венелин Шурелов, костюмите е създала Елица Георгиева, а музиката е композирана от Калин Николов.

Яна Титова в моноспектакъла "Глас" по пиесата на Елена Алексиева, постановка на Стоян Алексиев
Снимка Адриана Янкулова

Македонски българи на "Дондуков" 2

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

Милен Митев оглави БНР

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 207

Социалистите в Ямбол с акция "Памет и слава"

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 207

Още 400 000 лева без търг изтичат за осветление на София

автор:Деси Велева

visibility 147

/ брой: 207

И за лифтовете в курортите ще искат зелен сертификат

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 207

Експерти очакват пик на инфлацията през януари

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 207

КЕВР намали временно цената на тока за малките фирми

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 207

България спечели делото заради "Олимпик"

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 207

СДСМ с предизборен език на омразата

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 207

Вече сме трети по по КОВИД-смъртност

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 207

Киев атакува с турски дронове в Донбас

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 207

Демонстрация в Англия в подкрепа на Джулиан Асандж

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 207

Стадо ли сме?

автор:Велиана Христова

visibility 122

/ брой: 207

Кризата е на всички "фронтове"

автор:Ина Михайлова

visibility 250

/ брой: 207

Целта ни е стабилна България

автор:Ева Костова

visibility 151

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ