16 Октомври 2019сряда18:57 ч.

Българският свят на Панко Анчев

/ брой: 30

автор:Дума

visibility 612

"Българският свят. Историята на националната литература като история на националния свят" е озаглавена най-новата книга на известния литературен критик и публицист Панко Анчев. В нея той разглежда фундаментални проблеми, свързани с "българската историческа съдба"; въпроса за "държавата, властта и ние" и "революциите в България".
Върху тази "избистрена" историческа плоскост авторът проследява специфични теми от творчеството на известните български писатели и поети. Спира се върху представата за историята в епохата на Възраждането през погледа на Г.С. Раковски; проявлението на "колективистичното съзнание" в "Под игото" на Иван Вазов; социалната идея в поезията на Христо Ботев; страданието в творчеството на П.К. Яворов; грехът, възмездието и покаянието в прозата на Йордан Йовков; европеизирането и модерния свят на Гео Милев; чудото и проклятието на града през погледа на Ал. Вутимски и Богомил Райнов; разпада на колективистичното общество в белетристиката на Йордан Радичков и пр.
"Националната литература е изразителка на нацията и националния свят, тяхно естетическо самопознание. Като такава тя е много повече от съвкупността на писателите и произведенията им... Тя е функция на обществото и нацията, а не игра на въображението" - смята известният публицист и литератор.
 

Водата поскъпва заради нова такса

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 198

"Фолксваген" отлага решението за завода в Турция

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 198

България плаща за руски газ двойно по-скъпо от Европа

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 198

Държавата ще събира нови налози по Закона за хазарта

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 198

Кирил ДОБРЕВ: БСП тръгна за победа на местния вот

автор:Юлия Кулинска

visibility 385

/ брой: 198

Хора, бдете!

visibility 331

/ брой: 198

Полуистина...

автор:Лозан Такев

visibility 178

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ