27 Май 2019понеделник03:26 ч.

ново:

Рекордно ниска избирателна активност на четвъртите евроизбори Рекордно ниска избирателна активност на четвъртите евроизбори

Конкурсът за съдебни изпълнители пред провал

/ брой: 21

автор:Дума

visibility 582

Пред провал е писменият изпит за нови 68 частни съдебни изпълнители заради обжалване на конкурса, обявен от правосъдния министър Христо Иванов. Във Върховния административен съд са внесени две жалби с искане за отмяната му. 
Правосъдният министър издава заповед на 20 октомври 2014 г., с която обявява конкурс за 68 вакантни бройки. Обявената дата за писмения изпит е 14 февруари 2015 г. Допуснати до писмения тест са 499 юристи, съобщи МП. За 1 място се борят 7 кандидати.
На 19 декември 2014 г. адвокатът Владимир Василев обжалва заповедта на министъра. Твърди се, че тя е издадена в нарушение на Закона за частни съдебни изпълнители, защото 68-те свободни бройки не са обосновани. По закон на 30 000 жители може да има по един ЧСИ. Атакуван е и начинът на изготвяне на заповедта.
На 23 януари тричленен състав на ВАС се произнася, че искането за спиране изпълнението на заповедта на министъра е неоснователно. Определението на ВАС подлежи на обжалване пред 5-членен състав.
На 9 януари е входирана нова жалба от адвокат Светозар Манев, с която отново е атакувана законосъобразността на министерската заповед за конкурса. "Всички участници в конкурса при евентуално успешно класиране не биха могли да заемат съответните "вакантни места", тъй като на практика няма такива", пише в жалбата.
Тричленен състав на ВАС е обединил двете дела. До момента магистратите не са се произнесли. Ако решат, че искането за спиране на заповедта на правосъдния министър е основателно, конкурс на 14 февруари няма да има.
 

Отлагат магистрала "Струма" за 2030 г.

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 98

БНБ очаква рекордно висока инфлация

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 98

МВФ: Търговските войни отнемат 0,3% от растежа

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 98

ОИСР отложи приемането на България

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 98

Осмина се борят за поста на Мей

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 98

НАТО разработва нова стратегия срещу Русия

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 98

Ирландия подкрепи по-лесните разводи

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 98

Кратки новини

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 98

Магарета летят из облаците

visibility 75

/ брой: 98

Докога ще задаваме само въпроси

автор:Зорница Илиева

visibility 74

/ брой: 98

Български бизнес в Лондон

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ