19 Септември 2021неделя02:48 ч.

Интервю

Георгиос Мавракис:

С победата на СИРИЗА започва нова ера за Европа

Българският народ, испанският, гръцкият могат много повече да спечелят, ако са солидарни, защото врагът ни е общ - олигархията, казва членът на СИРИЗА

/ брой: 20

автор:Светла Василева

visibility 1652

Георгиос Мавракис е роден през 1962 г. на гръцкия остров Лимнос. Завършил е ВМЕИ - София (сега Технически университет). Живее в Стара Загора. Преводач, музикант. Всяка сряда на доброволни начала (без заплащане) води авторско предаване в телевизия "Стара Загора", наречено "Блогът на Мавракис"


- Откога сте член на СИРИЗА?
- Откакто се помня. Но формално съм член от последните 6 години. Аз съм ляв човек, антикапиталист, но съм далеч от онази система на социализъм, която беше приложена в България и други европейски страни. Това, което в Гърция отговаря на моите виждания, беше коалицията между левицата и еколозите. Докато живеех в Гърция, аз бях член на Гръцката комунистическа партия.
- Странно ми е, като ви чувам да казвате това спокойно. В България да признаеш, че си ляв, знаете какво означава.
- Зная. И да си кажа честно, по-рано не ми беше така лесно да го казвам. Блогът, който създадох през 2009 г., първите статии там бяха доста плахи и избягвах да споменавам думи като капитализъм, комунизъм, марксизъм, защото знаех каква отрицателна инерция има у българите към това. После обаче реших, че няма от какво да се притеснявам, защото за гръцките комунисти и за левите хора в Гърция ние сме една голяма гордост, защото сме останали да отстояваме идеите си. Защото много наши другари отидоха във властта и се продадоха. Тези, които останахме, бяхме потискани и от властващите, и от обществото.
- Вчера Йоргос Плиос в директно включване от Атина по БНТ сподели, че победата на СИРИЗА е била дългоочаквана и че много хора са работили с риск за живота си тя да се случи, намеквайки, че са били преследвани.
- Точно така. Ние говорим за много десетилетия. Ако се върнем във времената на германската окупация, старите хора, които са към края на живота си, а повечето вече ги и няма, държавата продължаваше да ги преследва със заточения, затвори. Децата им, внуците им не можеха да започнат държавна работа. Когато дойде на власт ПАСОК, те видяха в това някаква надежда, но после се оказа, че и тя е измамна, понеже партията се нагоди към системата. Сега чувам гласове как отново този страх се възражда - да не би СИРИЗА да повтори грешките на ПАСОК.
Онзи ден (неделя, денят на изборите - б.р.) е денят на левите хора и на старите хора, които са преживели много страдания, гонения и огорчения от техни другари, които са ги предали, когато са станали част от системата. Но аз смятам, че надежда има. Ще кажа защо. Познавам хората. Познавам част от тези, които бяха депутати. Познавам и много други. Не го казвам в онзи балкански смисъл - вижте ме колко съм велик. Не. Искам да кажа, че знам колко са чисти. Говоря за онези, които са ядрото на СИРИЗА от години. На това се крепи и моята лична надежда, че СИРИЗА няма да се продаде и няма да отстъпи.
Има нещо друго. Българското общество трябва да се учи от партия като СИРИЗА. Вие сте журналисти, вие сте мостът, който може да направи възможно това. Първото, което трябва да се знае, е, че СИРИЗА не е лидерска партия като онези, които познаваме тук и в които каквото каже лидерът - това е. В СИРИЗА нищо не се случва, без да има заседание на органите, които имат правомощия да решават конкретния въпрос. Второ. СИРИЗА разчита на самия народ, на хората, на движенията.
- Доколкото знам, тя е създадена отдолу, а не като проект на политически инженеринг.
- Точно така. Това го казвам всеки път, когато сравняваме случващото се в България и Гърция. СИРИЗА е резултат на движения за екология, за човешки права, синдикални.
- От крайния изборен резултат става ясно, че няма да мине без коалиция?
- Аз гледам в момента гръцки телевизионни канали и виждам, че текат разговори между Алексис Ципрас и Панос Каменос, лидер на "Независими гърци", които ще имат 13 депутати. Те са доста далеч идеологически от СИРИЗА, но в годините двете формации не са отправяли публични критики една към друга. Преди години те се отделиха от "Нова демокрация", която сега е втора. Принципът на СИРИЗА за коалиране беше, че ще търси партньорство с формация, която е против ограбването на гръцкия народ и против политиката на управляващите.
- Смятате ли, че сега, след като ще бъде в коалиция, СИРИЗА ще може да реализира Програмата от Солун, която всъщност осигури тази мощна народна подкрепа?
- Програмата от Солун е червената линия на СИРИЗА, която не бива да бъде прекрачвана. Такива са нагласите. Все пак трябва да се има предвид, че СИРИЗА има много по-далечни планове за Гърция и те не се ограничават до програмата от Солун. Както ми се струва, гледайки Панос Каменос на "Независими гърци", той и неговата формация нямат нищо против да се изпълни точно тази програма.
- Как мислите, тази победа ще провокира ли ефект на доминото в Европа? Предстоят избори в Испания...
- Да, това ще стане, непременно. Имайте предвид, че председателят на лявата испанска партия "Подемос" Пабло Иглесиас беше гост на заключителния митинг на СИРИЗА в Атина миналия четвъртък. Ципрас го покани на трибуната и той каза няколко думи на гръцки, като завърши с фразата "СИРИЗА-Подемос-Венсеремос", която се превърна в лозунг, който обикаля Европа. СИРИЗА не дели хората на мафия, а на олигарси и други. Българският народ, както и испанският, и гръцкият,  могат много повече да спечелят, ако бъдат заедно, ако има солидарност между нас, защото врагът ни е общ - олигархията, която държи парите, банките, европейския елит, световния елит. Това са тези, срещу които трябва да се борим. Сега ние не се борим. Правителствата, които ние уж избираме, не се борят. Те уж правят преговори, ходят на срещи, но правят онова, което им диктуват европейските чиновници. Сега казват, че има паника, че СИРИЗА е нещо лошо. Да, има паника, но сред елита. Да, СИРИЗА е нещо лошо, но за кого - за елита. С победата на СИРИЗА в неделя започва нова ера за Европа, не само за Гърция.
- Дали си дават сметка лидерите на СИРИЗА каква отговорност ляга на плещите им, защото ако се провалят, това ще е катастрофа за лявото?
- Да, знам че има такава опасност, но това не означава, че трябва да се отказваме от борбата.

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 168

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 183

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1220

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 278

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 613

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 172

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 524

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1323

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 549

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 849

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 631

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ