23 Ноември 2020понеделник19:25 ч.

Позиция

Партито свърши!

Програмата, с която СИРИЗА спечели изборите

/ брой: 20

автор:Дума

visibility 3

A. Нашият план за незабавно справяне с хуманитарната криза и подпомагане на пенсионерите с ниска пенсия включва:
1. Безплатен ток и купони за храна за най-малко триста хиляди домакинства;
2. Програма за осигуряване на покрив;
3. 13-а пенсия за пенсионери с пенсия под 700 евро;
4. Безплатно здравеопазване;
5. Специална карта за пътуване;
6. Премахване на акциза върху нафтата за отопление.

Б. Второто направление включва незабавни мерки за рестартиране на икономиката. Целта е да се подкрепят малките и средните предприятия, но също така и увеличаване на държавните приходи чрез уреждането на просрочените задължения.
Мерките на правителството на Самарас затова се провалиха. Показателно е, че от 1,7 милиона длъжници на осигурителните фондове досега са подадени само 3000 молби. Това е така, защото уреждането, което предлага правителството, има толкова много условия, че е на практика неизпълнимо. В същото време просрочените дългове, дължими на държавата, са доста - над 70 милиарда евро.
- Поради това не само е актуално, но и наложително предложението на СИРИЗА за създаване на специализирани регионални комисии за извънсъдебно уреждане, за да се изплатят незабавно дълговете към държавата и пенсионните фондове.
- Вноските не трябва да надвишават 30% от годишния доход на длъжника;
- Допълнителните такси и глоби няма да надвишават 30% от първоначалната сума на непогасената главница;
- Незабавно уреждане на неуредените отношения с данъчните и осигурителните институции за тези, които се включват в тази процедура;
- Незабавно преустановяване на конфискациите и съдебното преследване на хора, които се включват в уреждането и ще бъдат отменени за тези, които доказано имат нулев доход;
- Отмяна на противоконституционната процедура по задържане при заварено престъпление за дългове към държавата;
- Отмяна на данъка-гилотина ЕНФИЯ (Единен данък сгради). Определяне на социално справедлив данък за голям имот;
- Определяне на необлагаем минимум 12 000 евро;
- Учредяване на Обществена банка за развитие и банки със специално предназначение за малки и средни предприятия и земеделските производители.
- И накрая, прилагане на Програма на нова "сисахтия", т.е. отписване на задълженията по уреждането на "червените" кредити.

В. Третото направление на нашия план включва мерки за възстановяване на трудовата заетост.
Подкрепата на трудещите се и укрепването на преговорната им сила са сред най-важните политически направления на програмата СИРИЗА. Слагаме край на произвола на работодателите. В сътрудничество със Международната организация на труда връщаме трудовото законодателство, което бе отменено от законите на меморандума.
Оставаме верни на нашите ангажименти за:
- Връщане на минималната работна заплата на 751 евро на всички.
- Възстановяване на колективните трудови договори, както и възстановяване на: увеличението на заплатата за стаж на всеки три години, както и практиката на арбитража.
- Отмяна на разпоредбите за масови съкращения.
- Изпълнение на Проект за незабавно създаване на 300 000 работни места в частния, публичния и социалния сектори на икономиката.

Г. Четвъртото направление включва намеса за институционална и демократична реконструкция на държавата.
СИРИЗА не носи отговорност за състоянието на клиентелската държава, създадена от партиите, които са управлявали и съсипали страната. Ние познаваме болестите на държавната администрация! Убедени сме обаче, че правителствата на меморандумите не са направили нищо, за да ги променят. Напротив, гръцката държавна администрация в момента е пред разпад. В рамките на програмата за нейната реформа предлагаме цялостен план за демократични реформи и рационализация. Променяме структурата на правителството. За правителството на СИРИЗА се предвиждат само десет министерства. Няма да имаме декоративен Министерски съвет, а мощен колективен орган за политическо планиране и координация.
- Премахваме многобройните правителствени организации, които функционират като развъдници на корупцията и размиване на политическата отговорност;
- Намаляваме в публичния сектор войската на съветниците и непостоянните служители и насърчаваме наемането на персонал за канцелариите на министрите, генерални секретари и директори от редиците на държавните служители;
- Премахваме диктуваното от меморандума законодателство относно дисциплинарните процедури за държавните служители;
- Реабилитираме противоконституционно уволнените;
- Премахваме противоконституционния закон за атестирането на държавните служители. Оценяването на служителите и услугите ще се основава на обективни показатели.

Ние знаем, че основният проблем на гражданите са бюрокрацията, забавянията, свръхрегулацията, която в действителност е технология на властта за поддържане на корупцията. Тя обхваща процесите на публичната администрация.
Поради тази причина:
- Ние ограничаваме физическия контакт между администрацията и обслужваните, за да се пребори малката корупция. Предвиждаме създаване на отдели за обслужване на гражданите във всички държавни служби;
- Въвеждаме електронната карта за всеки гражданин с пълната информация, необходима за отношенията му с държавната администрация;
- Премахваме многобройните документи, необходими за издаването на разрешения за строеж и разрешения за работа на магазини и заведения.

Пречупваме греховния триъгълник - политически партии, икономическа олигархия и банки.
За политическите партии СИРИЗА се ангажира:
- Да реформира контекста на банковото кредитиране за партиите чрез създаване на кредитен таван, забрана на дългосрочно кредитиране и обща забрана за отпускане на заеми на повече от една малка част от държавното финансиране;
- Да насърчи пълния контрол и прозрачността на партийните финанси.

За медиите:
Прилагаме незабавно разпоредбите на закона, които:
(а) дават възможност на Централната банка на Гърция или на компетентните органи на прокуратурата да извършват проверка за произхода на финансирането на медийните компании, и
(б) важат за всички акционерни дружества и предвиждат, че дружество, което работи на загуба, не може да работи безкрайно, без рекапитализация.
Обявяваме от нулева основа конкурс за лицензите на СМИ.

В областта на обществените поръчки правителството на СИРИЗА ще ревизира институционалната рамка, която ги регулира, като се съобрази със съответното европейско законодателство.
- Засилване практиките за обществен контрол, прозрачност и публичност на всички етапи;
- Установяване на обективна и прозрачна институционална рамка за провеждането на публични конкурси.
И накрая, СИРИЗА раздава правосъдие:
- Систематизираме събирането на данни и информация относно проблемните конкурси, които са в ход или са проведени през последните пет години;
- Гарантираме незабавното възстановяване на всяка имуществена или друга загуба на държавата в случаите на т.нар. "греховни" договори;
- Премахваме противоконституционните и обидните за демокрацията разпоредби, предоставящи имунитет на членовете на УС на ТХС (Фонд за финансова стабилност) и ТАИПЕД (Фонд за оползотворяване на имуществото на държавата). (бел. пр. - аналогичен на българската Агенция за приватизация). Тези имунитети са признаване на виновност от страна на подчиняващия се на меморандумите номенклатурен апарат и неговите служители, които съзнателно навредиха на гръцката държава.
Нашето послание, което трябва да се чуе добре:
Спазване на закона навсякъде!
Правова държава навсякъде!
Партито свърши!

Превод на български език от сайта на СИРИЗА: Г. Мавракис, със съкращения

Здравният министър поиска локдаун за три седмици

автор:Дума

visibility 316

България е на 11-то място по заболеваемост от COVID-19 в Европа

автор:Дума

visibility 92

На "Промахон" проверяват всички шофьори с бързи тестове

автор:Дума

visibility 84

От 2021 богатите в Русия с по-големи данъци

автор:Дума

visibility 99

Властта оскъпи бързите кредити

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 223

Парламентът одобри 10-годишна давност за дългове

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 223

Проучване: Пакетираните сандвичи са пълни с химия

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 223

ОТ 2021 г.: До 6 месеца без виза във Великобритания

автор:Дума

visibility 117

СЗО:Има спад на заболеваемостта от Covid-19 в ЕС

автор:Дума

visibility 130

Никъде другаде в ЕС хора не издъхват на стълбите пред болница

автор:Дума

visibility 178

Носталгията като бъдеще

автор:Христо Георгиев

visibility 356

/ брой: 223

За концесиите вината е на властта, не на фирмите

автор:Велиана Христова

visibility 475

/ брой: 223

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ