19 Юни 2021събота14:47 ч.

28 са новите член-кореспонденти на БАН

/ брой: 13

автор:Велиана Христова

visibility 89

С избора на нови 7 член-кореспонденти - 3-ма от БАН и 4-ма от висши училища, приключи миналата седмица сесията за нови дописни членове на БАН. В областта на химическите науки Събранието на академиците избра проф. Вася Банкова от БАН. В биологическите науки званието вече притежават проф. Драга Тончева от МУ-София и проф. Илза Пъжева от БАН. В областта на клиничната медицина бе избран проф. Николай Петров, началник на Военно-медицинската академия. В областта на изкуството и изкуствознанието новите член-кореспонденти са проф. Андрей Леон Даниел от НХА, проф. Пламен Марков от Натфиз, а в изкуствознанието - проф. Иванка Гергова от БАН.
ДУМА съобщи през декември имената на избраните тогава 21 нови член-кореспонденти в областта на математиката, физиката, предклиничната и клиничната медицина, инженерните науки, науките за Земята, хуманитарните науки. Общо в конкурса бяха избрани 28 нови член-кореспонденти - 11 от БАН и 17 от висши училища. В някои от научните области останаха незаети места, тъй като номинираните кандидати за тези места не успяха да съберат нужните две трети от гласовете на академиците, както изисква правилникът за изборите на членове на академията.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 660

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 2752

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ