29 Октомври 2020четвъртък19:51 ч.

28 са новите член-кореспонденти на БАН

/ брой: 13

автор:Велиана Христова

visibility 3

С избора на нови 7 член-кореспонденти - 3-ма от БАН и 4-ма от висши училища, приключи миналата седмица сесията за нови дописни членове на БАН. В областта на химическите науки Събранието на академиците избра проф. Вася Банкова от БАН. В биологическите науки званието вече притежават проф. Драга Тончева от МУ-София и проф. Илза Пъжева от БАН. В областта на клиничната медицина бе избран проф. Николай Петров, началник на Военно-медицинската академия. В областта на изкуството и изкуствознанието новите член-кореспонденти са проф. Андрей Леон Даниел от НХА, проф. Пламен Марков от Натфиз, а в изкуствознанието - проф. Иванка Гергова от БАН.
ДУМА съобщи през декември имената на избраните тогава 21 нови член-кореспонденти в областта на математиката, физиката, предклиничната и клиничната медицина, инженерните науки, науките за Земята, хуманитарните науки. Общо в конкурса бяха избрани 28 нови член-кореспонденти - 11 от БАН и 17 от висши училища. В някои от научните области останаха незаети места, тъй като номинираните кандидати за тези места не успяха да съберат нужните две трети от гласовете на академиците, както изисква правилникът за изборите на членове на академията.

Икономиката няма да издържи второ затваряне

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 206

Програмите за коронакризата са с ниска ефективност

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 206

Европарите ще са с 4,6 млрд. лв. по-малко

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 206

Външният дълг стигна 63,5% от БВП

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 206

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 207

Меркел: Зимата ще бъде тежка

автор:Дума

visibility 62

Датата

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ