18 Януари 2021понеделник23:18 ч.

В Пловдив отново играят "Антихрист"

След 36 години 23-годишна дебютантка поставя прочутата творба на Емилиян Станев

/ брой: 11

автор:Пенка Калинкова

visibility 3117

В Пловдивския театър премиерно се играе "Антихрист" по Емилиян Станев, постановката е дебют на младата, 23-годишна Анастасия Събева. За втори път се представя в Пловдив "Антихрист", 36 години след първата реализация на Иван Добчев. Преди 36 години това си беше революция - да пресътвориш сценично великия роман на Емилиян Станев. Аз лично никога не съм смятал, че романът може да бъде представен като пиеса, пише акад. Петър Динеков, защото е наситен с много голямо мисловно, философско съдържание. Режисьорът Иван Добчев е проявил двояк кураж, казва проф. Атанас Натев. От една страна, той се е постарал да извлече от най-мисловното повествование в съвременната ни литература суровина за ярка, бих казал даже, натраплива театралност. От друга страна, блазнила го е мисълта да извиси спектакъла до литературния усет, с който Емилиян Станев като никой друг досега у нас обвърза исторически обстоятелства със съвременна дилема. Със свое мнение излиза и Хенинг Ришбитер, гл. редактор на сп. "Театър хойте": "Главното, което ще остане в мен, е това, че един извънстоличен театър прави постановка, за която спокойно мога да кажа, че е постановка на световно равнище." Сред зрителите и авторите на отзиви и рецензии са още Тончо Жечев, Владимир Каракашев, Димитър Стайков, Севелина Гьорова, Стоян Каролев, Любомир Тенев, Гочо Гочев, Иван Балабанов... Проф. Снежина Панова отбелязва и откривателското отношение на Пловдивския театър към националната ни литература и драматургия.
Днес ние можем да видим, че Пловдивският театър е решен да възстанови това свое реноме - след "Възкресение" по романа на Милен Русков дойде ред за нова версия на "Антихрист", а на път за сценична реализация на пловдивска сцена са и други заглавия от съвременната българска литература и драматургия.
Преди 36 години четирима актьори играеха Еньо/Теофил в различните етапи от живота му. Иван Добчев си спомня, че Емилиян Станев е харесал решението: "...мисля, му хареса много моето решение в "Антихрист" отделните етапи от живота на героя да се играят от различни актьори и в най-решителните сцени те всички, заедно, ще присъстват/отслужват, като в ритуал, откриването на заровения в лозята Христос, постигането на Таворската благодат или последната среща с Евтимий. Този разчетворен образ придаваше на спектакъла характера на икона, която проследява цялото житие - от рождеството до представянето." Четиримата актьори са Анри Ешкенази (Еньо), Милен Миланов (Теофил монахът), Стоян Миндов/Таньо Маринов (Теофил разбойникът), Николай Аврамов (Теофил жигосаният). Арма играе младата Анна Петрова, Лука - Никола Тодев, Евтимий - Георги Василев. Сценографското решение е на Нейко Нейков - "Особено силно впечатление ми направи сценографията, която е трипластова и много помага за пресъздаването на средновековната атмосфера." (Хенинг Ришбитер) В Националния преглед на българската драма и театър през 1979 г. работата на режисьора Иван Добчев, на сценографа Нейко Нейков, на актьорите Николай Аврамов, Милен Миланов и Никола Тодев е отличена.
В новата реализация на "Антихрист" главната роля е поверена на Васил Дуев, Евтимий е Симеон Алексиев, Арма - Елена Нацариду, старецът Лука – Красимир Доков. Съавтор на сценичната версия и автор на музиката - Асен Аврамов, сценография и костюми - Огняна Серафимова, хореография - Александър Манжуков. Решението на младата режисьорка Анастасия Събева е да пресъздаде историята по-наивистично, като притча, като приказка. Времето е подходящо отново да потърсим Бога и Дявола в себе си - всеки ги носи, всеки е между Дявола и Бога, казва тя, и да се опитаме да стигнем до Таворската светлина. Впрочем визуално да ни я представи прави опит Огняна Серафимова с много интересно сценографско решение. Жанрът наподобява средновековна мистерия, уточнява Асен Аврамов.
 

Ангелов: Не обсъждаме отваряме на заведенията

автор:Дума

visibility 14

Арестите на Гешев от 9 юли са незаконни

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 12

Борисов обвини скалите за "многото проблеми"

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 12

Ресторантьори плашат с протестно отваряне

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 12

Само 5 язовира са ремонтирани с 500-те млн. лв.

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 12

Димитър Зоров: Главоломно ще се свие производството на мляко

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 12

Инфлацията през 2020 г. е 1,7%

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 12

Лавров: САЩ допускат ядрена война

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 12

В Европа върви масово ваксиниране

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 12

Тунис хвърля армията срещу "гладните"

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 12

Осъден е наследникът на "Самсунг"

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 12

Истерията на един антикомунист

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 12

За справедливо пенсиониране на учителите

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 12

Датата

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ