14 Ноември 2018сряда19:22 ч.

Романът "Екзекуторът" подменя историческата правда

/ брой: 281

visibility 703

Многоуважаеми акад. Антон Дончев,
Към вас се обръща един бивш ватман, който преди трийсетина години ви е возил в трамвая, сетне ви е срещал в Мездра и Враца, а да не подчертаваме отношението му към вашите патриотични книги! Споделям това само за да разберете разочарованието ми, когато от различни места ми натякват кой съм аз, та да критикувам един роман, на който вие сте дали първа награда през 2002 г. Става дума за "Екзекуторът" на Стефан Кисьов, получил наградата за роман "ВИК".
Работата е там, че аз познавах ст. Николай Николов, единствената жертва на БНА при инвазията на група армии на Варшавския договор на 21 август 1968 г. в ЧССР. И след като по принуда прочетох този пасквил, считам, че в ръцете ми не е попадало по-гнусно четиво, очернящо български воини и сквернящо паметта на моя някогашен съученик в Мездра! Възнамерявах да напиша само документална книга за моя приятел, но възмущението ми преля и не можех да не дам отпор на това сквернословие. Тъй като предполагам, че няма да намерите време да я прочетете цялата, ще споделя само някои факти, които недоумявам как така те не са впечатлили такива историци като Искра Баева, Ян Рихлик, писател като вас и пр...
1. Главният герой или "Екзекутор" твърди, че баща му бил "мобилизиран" циркаджия, участник в инвазията на 21 август 1968 г. За сведение на всички, през 1968 г. в България не само не е имало "мобилизация", но десантът е извършен при такава секретност, че в НАТО са разбрали едва когато парашутите започнали да се отварят над Прага.
2. Предполагам, че авторът Ст.К., ако беше служил войник, щеше да знае, че курсантите-летци не са давали въоръжен наряд, а само дневалство. Ако бе пипал АК, щеше да знае, че всяко огнестрелно оръжие дава изстрел само ако натиснеш спусъка му, а не при дърпане на затвора. Че в Долна Митрополия при пирамидата с оръжие е имало даже "куршумоулавяща" стена и куршумът от това обезателно калпаво (щом е съветско) оръжие не може да попадне в сърцето на командира, и пр. недомислици. С които цялата фабула и казуистика на наградения роман отиват на кино.
3. Не оспорвам правото на автора неговите герои да правят сексоргии с когото си поискат, ако щат и с извънземни. Читателят може само да се надсмее над патологичната му ненавист към комунизма, Русия, българщината, историческата му неадекватност и пр. Но когато доктори по история, знаменити писатели, не се впечатляват от подмяната на историческата правда, всичко това ме кара като читател да се съмнявам в достоверността и на собствените им произведения, от които до момента съм се възхищавал.

Стефан Здравков, Мездра      
                                

ГЕРБ шикалкавят за пакта за миграцията

автор:Дума

visibility 0

Над 60% е недоверието към кабинета

автор:Дума

visibility 236

Мая Манолова с 6 въпроса за цените на горивата

автор:Дума

visibility 154

Росен Желязков призна за окаяното състояние на БДЖ

автор:Дума

visibility 98

Атакуват пред ЕК сделката за "Сосиете Женерал Експресбанк"

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 221

ЕЦБ влиза в шест банки у нас

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 221

Данъчните запечатаха 5 бензиностанции

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 221

Груевски се крие във вилата на Орбан

автор:Дума

visibility 75

САЩ с нови закани към Китай

автор:Дума

visibility 83

Европарламентът скастри Румъния

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 221

САЩ омаловажиха записите за Хашоги

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 221

Да гониш дивото

visibility 451

/ брой: 221

Защо ни е такава власт?!

visibility 346

/ брой: 221

Бягството на държавата

visibility 238

/ брой: 221

Има ли трудна работа за вършене, дайте я на авджиите

visibility 41

/ брой: 221