25 Октомври 2021понеделник14:53 ч.

Романът "Екзекуторът" подменя историческата правда

/ брой: 281

visibility 996

Многоуважаеми акад. Антон Дончев,
Към вас се обръща един бивш ватман, който преди трийсетина години ви е возил в трамвая, сетне ви е срещал в Мездра и Враца, а да не подчертаваме отношението му към вашите патриотични книги! Споделям това само за да разберете разочарованието ми, когато от различни места ми натякват кой съм аз, та да критикувам един роман, на който вие сте дали първа награда през 2002 г. Става дума за "Екзекуторът" на Стефан Кисьов, получил наградата за роман "ВИК".
Работата е там, че аз познавах ст. Николай Николов, единствената жертва на БНА при инвазията на група армии на Варшавския договор на 21 август 1968 г. в ЧССР. И след като по принуда прочетох този пасквил, считам, че в ръцете ми не е попадало по-гнусно четиво, очернящо български воини и сквернящо паметта на моя някогашен съученик в Мездра! Възнамерявах да напиша само документална книга за моя приятел, но възмущението ми преля и не можех да не дам отпор на това сквернословие. Тъй като предполагам, че няма да намерите време да я прочетете цялата, ще споделя само някои факти, които недоумявам как така те не са впечатлили такива историци като Искра Баева, Ян Рихлик, писател като вас и пр...
1. Главният герой или "Екзекутор" твърди, че баща му бил "мобилизиран" циркаджия, участник в инвазията на 21 август 1968 г. За сведение на всички, през 1968 г. в България не само не е имало "мобилизация", но десантът е извършен при такава секретност, че в НАТО са разбрали едва когато парашутите започнали да се отварят над Прага.
2. Предполагам, че авторът Ст.К., ако беше служил войник, щеше да знае, че курсантите-летци не са давали въоръжен наряд, а само дневалство. Ако бе пипал АК, щеше да знае, че всяко огнестрелно оръжие дава изстрел само ако натиснеш спусъка му, а не при дърпане на затвора. Че в Долна Митрополия при пирамидата с оръжие е имало даже "куршумоулавяща" стена и куршумът от това обезателно калпаво (щом е съветско) оръжие не може да попадне в сърцето на командира, и пр. недомислици. С които цялата фабула и казуистика на наградения роман отиват на кино.
3. Не оспорвам правото на автора неговите герои да правят сексоргии с когото си поискат, ако щат и с извънземни. Читателят може само да се надсмее над патологичната му ненавист към комунизма, Русия, българщината, историческата му неадекватност и пр. Но когато доктори по история, знаменити писатели, не се впечатляват от подмяната на историческата правда, всичко това ме кара като читател да се съмнявам в достоверността и на собствените им произведения, от които до момента съм се възхищавал.

Стефан Здравков, Мездра      
                                

Връщат малките в училище, ако се тестват на входа

автор:Дума

visibility 280

Медици: Който е против мерките, е против обществото

автор:Дума

visibility 223

България може да поеме нов дълг от 500 млн. лева

автор:Дума

visibility 164

От труден до двойно по-силен зимен сезон очакват в туризма

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 204

Вече такса и за теглене на пенсия от банкомат

автор:Дума

visibility 407

/ брой: 204

Как се тестват учениците в Европа?

автор:Дума

visibility 167

СЗО: Пандемията ще свърши, когато светът пожелае

автор:Дума

visibility 204

САЩ очакват обяснения от турския президент

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 204

България е високорискова страна заради КОВИД-19

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 204

Заложниците

автор:Деси Велева

visibility 346

/ брой: 204

БСП ще е гарант и стълб на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 302

/ брой: 204

Откраднатата държава

автор:Владимир Георгиев

visibility 109

/ брой: 204

Партията октопод

автор:Юри Михалков

visibility 74

/ брой: 204

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ