25 Октомври 2021понеделник03:26 ч.

На фокус

БНТ в поредна гавра с Вапцаров?

Предстоящото предаване "История.БГ" в нарушение на Закона за радио и телевизия или елементарна медийна манипулация с едностранчив политически привкус?

/ брой: 276

автор:Борис Данков

visibility 5734

В интерес на истината предаването "История.БГ" на Българската национална телевизия се ползва с огромна популярност. Достатъчно е човек да надзърне във фейсбук - профила на рубриката, за да се увери колко голям е интересът на публиката както към темите, така и към събеседниците, към професионализма на водещите. Едва ли ще е пресилено, ако се каже, че предаването илюстрира подчертаното "изкушение" на почти всички поколения българи към темите и проблемите на националната ни история. Това се вижда и от активното участие в дискусията на поканените млади хора - студенти и ученици. Не на последно място интересът към "История.БГ" се дължи на журналистите Горан Благоев и Андрей Захариев, които умеят да откликнат на любопитството на аудиторията. Двамата водещи почти винаги успяват да разбунят духовете, да наелектризират аудиторията, да й поднесат обективна и любопитна информация. Паметни ще останат предаванията за 165-годишнината от рождението на Христо Ботев, за храм-паметника "Св. Александър Невски", за Балканската война, а напоследък - за 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил и Ньойския договор.

Предстоящата тема на предаването

посветена на 105-годишнината от рождението на Никола Вапцаров също предизвиква оправдан и огромен интерес, който произтича не само от внушителната личност на поета-антифашист и неговото творчество, но и поради ширещите се през последните години политически интерпретации и "нови прочити" на неговата поезия и биография; исторически фалшификации и спекулации на Скопие с националната му принадлежност, манипулативни лъжи за неговото участие в антифашистката съпротива; злостни подмятания по адрес на неговия личен и интимен живот.
Вапцаров никога не е бил мит и икона, както се опитват да внушават надъхани "демократи" и "постмодернисти", тенденциозни манипулатори на неговата жизнена съдба и творчество. Никола Вапцаров е голям български поет със световна известност, убеден участник в Съпротивата, който е покосен в Гарнизонното стрелбище от фашистки куршум. Виновни за неговата смърт са именно българските фашисти и дворцовата клика на Борис III, които не го пощадиха.
 
Плурализъм на мненията и възгледите

Дотук всичко е ясно. Интересната и щекотлива тема предполага в предаването да вземат участие най-компетентните специалисти и познавачи на личността и творчеството на Никола Вапцаров. Подобен обществен форум би означавал в дискусията да се срещнат различни мнения и възгледи на учени и литературни историци, които да назоват "истината" за неговата сложна и драматична човешка съдба, да отсеят тенденциозните политически пристрастия и внушения. Накратко казано, в този публичен форум би трябвало да се открои задължителният за подобни дискусии плурализъм на мненията и възгледите.

Кои са участниците във форума?

Както става известно, в предаването на 1 декември, понеделник, ще участват: Марин Георгиев, Цвета Трифонова, Костадин Бонев и Николай Поппетров. Водещ ще бъде Георги Ангелов, който води и друга популярна рубрика на БНТ "Денят започва с култура". Вероятно поради литературната специфика на темата тя е поверена на Ангелов, който има внушителен опит като преводач и познавач на френската литература, като телевизионен продуцент и редактор.   
Кои са останалите изброени участници в предаването и какви са техните "опорни точки", политическите, литературни и други възгледи, които те отстояват. Повечето от тях са добре познати на аудиторията както от техните студии,  монографии и документални филми на тема "жертвата на комунистите Никола Вапцаров", така и от манипулативните публикации, "приноси" в периодичния печат. Но да започнем "по ред на номерата":
МАРИН ГЕОРГИЕВ е добре известен като автор на "романа" - разследване "Третият разстрел", появил се на бял свят в началото на 90-те години с избухването на "демокрацията". В това поръчково произведение (възложено от бившия вътрешен министър Йордан Соколов!) авторът има ясното задание да руши "мита на Вапцаров", да го  представи като "аутсайдер в живота" и неуспял поет. В този поръчков "роман" М. Георгиев си съчинява метафора. Първият изстрел срещу Вапцаров бил даден в Гарнизонното стрелбище; вторият - от тоталитарната критика, която го възхвалявала 45 години; третият принадлежал на в. "Дума", който през 1992 г. отново бил възславил поета. Огромна чест за "Дума"! Но "третият изстрел" всъщност принадлежи на М. Георгиев, който постави началото на нечистоплътната кампания срещу Никола Вапцаров. Ето и едни от най-новите "открития" на  М. Георгиев: "Вапцаров е загинал заради пари", той е бил "пета колона, агент на НКВД", "той в нищо не е успял". Преди това: "поет между другото"(?!)
 ЦВЕТА ТРИФОНОВА е не по-малко известна литературна историчка и архивистка, която в един от последните броеве на "Литературен вестник" жално проплаква, че не била разбрана от "своите" и от роднините на поета, макар да се била посветила на Вапцаров до... пенсия. И как се е обрекла на "истината за поета"? През 2004 г. излиза нейният научен опус "Текстът и сянката", с който Ц. Трифонова си поставя за цел "да почисти поета от романтичните навеи и митологичните техники". Като използва "идеогемите" на М. Георгиев, авторката лансира свои манипулативни внушения, като това, че "комунистите са пожертвали живота на талантливия човек", а главорезът Гешев бил зареден "с коректност и почтителност към Вапцаров". "Виновна е партията, а не поетът дилетант" - обяснява тя в един от по-новите си "етюди" за Вапцаровите архиви, воювайки с "червената зараза". Върхът на нейната научна "инвенция" е езотеричното успоредяване на Никола Вапцаров с Георги Марков и съчиняването на нови политически идеогеми на омразата.
КОСТАДИН БОНЕВ стана известен като режисьор покрай шумно рекламирания негов "документален" филм "Никола Вапцаров. Пет разказа за един разстрел", създаден по сценарий на радиожурналистката Ивайла Александрова. В тази тенденциозна лента "рафинирано" се насажда омраза и противопоставяне в българското общество. Във филма Вапцаров е представен като жалък "съчувственик на партията" и невинна жертва на комунистическата номенклатура". В "петте разказа" на Бонев чрез манипулативно подбрани автентични записи се внушават "идеогемите" на М. Георгиев и консултантката на филма Ц. Трифонова. Ето и някои от най-новите "открития" на К. Бонев: "Вапцаров нито е революционер с революционерите, нито се усеща писател с писателите", "Никола си е отишъл за нищо". И още: участниците в антифашистката съпротива били "изкуствени патици, по които (полицаите) гърмели, когато им скимнело"...
НИКОЛАЙ ПОППЕТРОВ е познат от последното предаване на "История.БГ". И не само. Той е автор на фундаменталното изследване "Фашизмът в България: развитие и прояви" (2008), в което маститият професор-историк стига до зашеметяващото откритие, че "фашизмът е европейски феномен". И още "водеща тенденция в европейското развитие" (!) Според Н. Поппетров "Хан Кубрат" не е фашистка организация". Септемврийското въстание било "голямото кръвопускане". Превратът през 1934 г. не бил установил фашистка диктатура, а режимът през 1941-1944 г. бил само... "авторитарен".
На Н. Поппетров принадлежи документалният сборник (от близо 1000 стр.), в който е издаден архивът на всички фашистки организации и движения преди 9.IX.1944 г. В предговора към него авторът обяснява, че повечето от тези организации носели само "външните белези на фашизма". И още, че "десният политически поток" носел "съзидателния патос" в българската политика. Иначе като автор Н.Поппетров няма издадена книга или изследване за Никола Вапцаров. Той по всяка вероятност ще трябва да подгрява дискусията с принципни  постановки за... фашизма.

Какво означава този подбор

на събеседници за едно от най-гледаните предавания на БНТ "История.БГ"? Ами означава, че организаторите на предаването са подбрали само изразители на "десния политически поток"; хора, които дълбоко в себе си ненавиждат Никола Вапцаров; отнасят се към него и неговото творчество и личност с пренебрежение, с политическа тенденциозност и едностранчивост.
Всичко това е скандално нарушение на чл.6, т.6 от Закона за радиото и телевизията, който гласи, че обществените медии (каквато трябва да е и БНТ) "отразяват различните идеи и убеждения в обществото чрез плурализъм на гледните точки във всяко от новинарските и актуално-публицистичните предавания с политическа и икономическа тематика".
Добре, но къде е този "плурализъм" в гледните точки на изброените евентуални участници в предстоящото предаване на 1 декември т.г. Ами че те, възгледите и убежденията на всички, си приличат като... четири капки вода. И това не е само въпрос на параграф от закона, но и на колегиална етика, на морал. За да има подобен плурализъм, в тази дискусия би трябвало да участват и събеседници от "левия спектър" или поне от "центъра". И къде са те? Ами поне в този избор на водещия или неговия екип ги няма. Тогава? Тогава може би има ръководство на БНТ, ако ли пък не - има СЕМ. Е, г-н Лозанов, покажете поне един път, че сте на мястото си, че в електронните медии  има плурализъм. Има ли или няма?

Факсимиле от Закона за радиото и телевизията


Марин Георгиев: "Вапцаров е загинал заради пари"


Цвета Трифонова: "Виновна е партията, а не поетът дилетант"


Костадин Бонев: "Вапцаров нито е революционер, нито е писател"


Николай Поппетров: "Фашизмът е европейски феномен"
 

Властта обеща засилен контрол и план за отваряне на училищата

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 204

Нинова призова да се отвори държавният резерв

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 204

35% от учителите плашат с оставки, синдикат - със стачка

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 204

От труден до двойно по-силен зимен сезон очакват в туризма

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 204

Вече такса и за теглене на пенсия от банкомат

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 204

Урсула фон дер Лайен подкрепи ядрената енергeтика

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 204

2,50 лв. ще стигне литър бензин по Коледа

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 204

САЩ очакват обяснения от турския президент

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 204

България е високорискова страна заради КОВИД-19

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 204

Германски министър вбеси социалдемократите

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 204

Президентски избори и в Узбекистан

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 204

Заложниците

автор:Деси Велева

visibility 82

/ брой: 204

БСП ще е гарант и стълб на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 204

Откраднатата държава

автор:Владимир Георгиев

visibility 146

/ брой: 204

Партията октопод

автор:Юри Михалков

visibility 136

/ брой: 204

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ