28 Май 2020четвъртък11:04 ч.

Медии

СЕМ скастри медиите за отразяването на самозапалвания

/ брой: 260

автор:Дума

visibility 473

Извънредният мониторинг на СЕМ по отразяването на самозапалването пред сградата на президентството на 3 ноември сочи, че част от медиите разпространяват лични данни за хора, посегнали на живота си, излъчват травмиращи кадри и снимки, които позволяват лицата да бъдат ясно разпознати.
На последното си заседание Съветът за електронни медии констатира, че някои програми са показали снимки на младата жена, която посегна на живота си, съобщено е името и фамилията й, възрастта й, включително са разпространени лични данни за семейството й и здравословното й състояние. Подобно отразяване е нарушение на нормите на Закона за радиото и телевизията, посочва регулаторът.
Съветът смята за свое задължение да подчертае, че професионалният стремеж за разностранна и навременна информация, свободата на словото и мнение не са абсолютни. "Необходимият баланс между правото на информация, свободата на изразяване и правото на лична неприкосновеност е въпрос на неотменими професионални стандарти и етични норми. Пред лицето на подобни екстремни публични факти силата на медийното въздействие следва да е в придържането към тези стандарти и норми, а не в нарушаването им. Необходимостта от спазването им налага мониторингът върху програми и предавания, съдържащи риск за незачитане на личното достойнство, да продължи", категорични са представителите на СЕМ.
 

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 477

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 227

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 212

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ