27 Февруари 2020четвъртък20:10 ч.

Позиция

Не слагайте паметника на Георги Марков в кв. "Лозенец"!

Обръщение от група интелектуалци, жители на квартал "Долни Лозенец", по повод изграждането на паметник на писателя Георги Марков в градинката на пл. "Журналист"

/ брой: 258

автор:Дума

visibility 2239

    Хората от квартала научиха за този паметник от работниците, които заградиха строителна площадка на 10 октомври. За прибързаните действия говори и фактът, че едва на 20.10.2014 г. беше поставена табела с данни за строителния обект. Не е имало никакви съобщения и покани за обществено обсъждане, което е абсолютно необходимо, за да могат жителите на квартала да споделят своето мнение за това начинание. А те имат какво да се изкажат и да възразят, защото живеят и се гордеят с историята на своя квартал, която в този случай е неоправдано пренебрегната!
    Веднага трябва да подчертаем, че тук не става дума за трагичната съдба на писателя Георги Марков, починал в Лондон при тайнствени обстоятелства след покушение срещу него. Ако нашата общественост е обединена около идеята, че трябва да има негов паметник, то той би трябвало да бъде поставен близо до мястото, където е живял и с което е бил свързан, докато е бил в България. Доколкото ни е известно, това е Княжево - още по-подходящ квартал поради факта, че Г. Марков е бил планинар и ловец.
 Но когато става дума за негов паметник в центъра на нашия квартал, това веднага води до сравнения с плеяда световнопризнати културни дейци, живели "на метри" от своеобразния център на квартала, какъвто се явява градинката на пл. "Журналист". Бихме могли да започнем с един от най-големите български писатели Елин Пелин и да продължим с Димитър Талев, Димитър Димов, Валери Петров, Светослав Минков, да добавим най-големите ни артисти Кръстьо Сарафов, Адриана Будевска, Борис Пожаров, сем. Елена Снежина и Атанас Кирчев, дъщеря им Олга Кирчева, Асен Русков, Илка Попова, или пък известните художници Сирак Скитник, проф. Александър Миленков, Реме - Радослав Маринов, арх. Богдан Томалевски, професорите в СУ Александър Бурмов, Любомир Андрейчин, Куйо Куев и още много известни имена, които ще запълнят поне две страници при едно прецизно проследяване улица по улица и къща по къща. Хората в квартала винаги дълбоко са уважавали своите съседи - големите таланти и умове на България - без оглед на убежденията и пристрастията им. При такова стълпотворение от известни личности може би най-доброто решение щеше да бъде възстановяването на чешмата в градинката заедно с голяма плоча, на която да бъдат изписани имената и професиите на всички известни личности, живели някога тук, за да напомнят на днешните минувачи и на следващите поколения уникалната "концентрация" на интелектуалци в нашия квартал.
    За съжаление историята се повтаря - някой някъде си е наумил, че това място става за някаква цел и успява задкулисно да организира нещата така, че да постави жителите на квартала пред свършен факт. Не за пръв път ни се натрапва решение "отвън" и "отгоре". И точно затова тези решения са нетрайни и винаги отпадат или се провалят, но струват много усилия на жителите.
Колкото до паметта на писателя Георги Марков, преди няколко години беше направен опит тя да бъде почетена с паметна плоча в северната част на същата градинка, но това беше изключително неподходящо и неграмотно изпълнение, което писателят и човекът Г. Марков наистина не заслужава - плочата беше поставена наравно с терена и потъна в тревата и в забвението. Сега тя не може да се забележи дори с усилие под листа и дори боклуци. Инициаторите на сегашния проект за паметник на Г. Марков трябваше най-напред да докажат своето преклонение с грижа за този паметен знак. Къде е гаранцията, че и паметникът няма да бъде занемарен от тях по същия начин? Докато се изгради на подходящо място подходящ паметник на Георги Марков, би трябвало Софийската община и нейните спонсори в това дело да се погрижат паметната плоча да бъде извадена на по-високо ниво, за да бъде видима и обгрижвана.
Във в. "24 часа" беше публикувана снимка на фигурата на Г. Марков, висока 2,5 м, а заедно с бронзовия и каменния постамент височината ще бъде близо 4 м. И тук проличава липсата на елементарен усет за мащаб в прилежащата среда - градинката на пл. "Журналист" е много малка, за да "поеме" паметник с такива размери, а ще се наложи и сериозно окастряне на дървета! Сякаш нито скулпторът, нито архитектите от Пловдив не са си направили труда дори да дойдат на оглед, за да преценят правилно намесата си на това толкова малко и деликатно място.
Вече се е създало впечатление у съгражданите ни, че през последните години управниците от Софийската община, които трябва да провеждат политиката й по отношение на новите паметници в столицата, правят гаф след гаф, особено във връзка с размерите и темите им - нека припомним само фиаското с паметника на Гарибалди (възприеман като преспапие) или пък намерението за паметник на Алеко Константинов, но поставен "наравно" с Бай Ганю на бул. "Витоша". Отсъствието на добра ориентация в обстановката, липсата на вкус и чувство за мащаб от страна на общинарите, заедно с неизменното пълно незачитане на мнението на гражданите на София, са твърде обезпокоителни.
А поредното зле премерено действие в градинката на пл. "Журналист" трябва най-сетне да стане повод за преразглеждане на общинската политика по отношение на паметниците и за смяна на досегашните чиновници с наистина компетентни специалисти и отговорни културни дейци!
Опитите ни да привлечем вниманието на Общината и на медиите към нашето първо обръщение с дата 20 октомври 2014 г. показаха тяхната незаинтересуваност и примирението им пред "политиката на свършения факт". Дори напротив, отказът за публикуването на обръщението в "24 часа", последвано от гръмкото обявяване на предстоящото събитие там и в други вестници, показва поредното едностранчиво отразяване на събитията и пренебрегването на мнението на голяма част от съкварталците ни, което старателно проучихме през изминалите седмици.
Ние вярваме, че все още не е късно грешката да бъде поправена! В същото време си даваме сметка, че въпросът е изключително деликатен, затова засега не сме прибегнали до мащабна подписка в квартала, като разчитаме институциите да проявят мъдрост и да се възползват от нашето мнение и доводи, но без да се вдига шум. 
(Със съкращения)

Междувременно и Съюзът на българските писатели е изпратил писмо до служебния премиер Близнашки с искане паметникът да бъде поставен на друго място:

Съюзът на българските писатели научи от сигнал на група интелектуалци, живеещи в столичния квартал "Долни Лозенец", че в градината на площад "Журналист" се изгражда паметник на писателя Георги Марков.
На Съюза на българските писатели не е известна такава инициатива и ние отново ставаме свидетели на задкулисни политически заигравки.
Позволявам си да Ви припомня, г-н министър-председател, че в този емблематичен столичен квартал са живели едни от най-значимите български писатели - Елин Пелин, Димитър Талев, Димитър Димов, Валери Петров, както и редица известни артисти, художници, музиканти, учени. Учудващо е, че анонимните организатори и спонсори на този проект са изпуснали един много важен факт - писателят Георги Марков не е живял в този столичен квартал.
Аз смятам, че това наше настоятелно искане за спиране строежа на паметника по никакъв начин не накърнява паметта на писателя Георги Марков и неговата трагична съдба. Със сигурност Столичната община би могла да намери по-подходящо място, което да бъде свързано с житейската биография на Георги Марков.
Ето защо ние се присъединяваме към апела на групата интелектуалци, живеещи в кв. "Долни Лозенец", за спиране на този строеж.

                      С уважение:
                      Боян АНГЕЛОВ
Председател на Съюза на българските писатели

Гешев прати двама прокурори в ОАЕ заради Васил Божков

автор:Дума

visibility 163

Отново променят изпитите след седми клас

автор:Дума

visibility 145

Каракачанов: Ластикът наистина е опънат

автор:Дума

visibility 232

Регистрират онлайн пристигащите от държави с коронавирус

автор:Дума

visibility 154

40% от ВиК дружествата работят без разрешителни

автор:Дума

visibility 94

Хаосът с тол системата остава

автор:Дума

visibility 229

Отлагат старта на тол системата за 27 март

автор:Дума

visibility 421

Нови случаи на коронавирус в 4 държави на три континента

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 40

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 40

ЕС не търси сделка "на всяка цена" с Лондон

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 40

Необходима ни е програма за действие

автор:Дума

visibility 128

Ще чуем ли пак името на Ванчето в зарята на Трети март

автор:Христо Георгиев

visibility 642

/ брой: 40

Как се чества Освобождението до 1944 г.

автор:Велиана Христова

visibility 409

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ