28 Ноември 2020събота19:09 ч.

Пенка Седларска и символите на квадрата

/ брой: 229

автор:Дума

visibility 630

Изложба живопис на Пенка Седларска показва  до 23 октомври галерия-книжарница "София прес" на ул. "Славянска" 29, научи ДУМА от Олимпия Даниел.
"Квадрат. Равнинна геометрична фигура. Четирите му страни са равни. Четирите му вътрешни ъгли са равни. Има център на симетрия - пресечната точка на диагоналите", гласи концепцията на художничката. Квадратът символизира нашата ориентация в личното ни пространство. Квадратът е хармония, баланс, симетрия. Дълго време се смяташе, че квадратът е най-подходящ за абстрактната картина. И това е така, защото хоризонтали и вертикали са точно балансирани. Земя - небе, реално - иреално, горе - долу, ляво - дясно имат тук своя точен хармоничен ритъм. Но се оказва, че квадратната композиция е също подходяща за класическите и другите жанрове в изкуството. И тук главното и второстепенното, композицията и детайлите се разполагат плавно и уравновесено в изобразителното пространство. И всичко може да звучи убедително, балансирано и хармонично."
Пенка Захариева-Седларска е родена на 9 май 1949 г. Завършва специалност изкуствознание в Художествената академия "Николай Павлович". Има творческа практика в Рим и Флоренция. От 1978 до 1981 г. е методист в направление "Култура" в ОСК - Бургас. През 1981-1996 г. - уредник-изкуствовед в Художествена галерия - Бургас. В периода 1996-2012 г. е директорка в ХГ - Бургас. Работи като критик, изследовател, пропагандатор на българското изобразително изкуство. Има публикации във вестници, специализирани издания, каталози, енциклопедии. Живее и работи в Бургас.

Вучич: Завършваме „Турски поток“ до дни

автор:Дума

visibility 114

"Булгаргаз" заплаши със съд "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 227

Предлагат две схеми за помощ на бизнеса

автор:Дума

visibility 387

/ брой: 227

Налагат нови ограничения в Лос Анджелис

автор:Дума

visibility 147

Доставят ваксина на „Пфайзер“ в САЩ и Европа

автор:Дума

visibility 180

Англия планира ново затваряне за Нова година

автор:Дума

visibility 306

Защо язовирите скараха Танева и Ревизоро

автор:Дума

visibility 486

Министър Дянков № 2

автор:Велиана Христова

visibility 911

/ брой: 227

Проф. Никола Великов на 90

автор:Кирил Момчилов

visibility 463

/ брой: 227

КОВИД-коалиция срещу здравето

автор:Юри Михалков

visibility 546

/ брой: 227

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ