24 Март 2019неделя19:17 ч.

Пенка Седларска и символите на квадрата

/ брой: 229

автор:Дума

visibility 430

Изложба живопис на Пенка Седларска показва  до 23 октомври галерия-книжарница "София прес" на ул. "Славянска" 29, научи ДУМА от Олимпия Даниел.
"Квадрат. Равнинна геометрична фигура. Четирите му страни са равни. Четирите му вътрешни ъгли са равни. Има център на симетрия - пресечната точка на диагоналите", гласи концепцията на художничката. Квадратът символизира нашата ориентация в личното ни пространство. Квадратът е хармония, баланс, симетрия. Дълго време се смяташе, че квадратът е най-подходящ за абстрактната картина. И това е така, защото хоризонтали и вертикали са точно балансирани. Земя - небе, реално - иреално, горе - долу, ляво - дясно имат тук своя точен хармоничен ритъм. Но се оказва, че квадратната композиция е също подходяща за класическите и другите жанрове в изкуството. И тук главното и второстепенното, композицията и детайлите се разполагат плавно и уравновесено в изобразителното пространство. И всичко може да звучи убедително, балансирано и хармонично."
Пенка Захариева-Седларска е родена на 9 май 1949 г. Завършва специалност изкуствознание в Художествената академия "Николай Павлович". Има творческа практика в Рим и Флоренция. От 1978 до 1981 г. е методист в направление "Култура" в ОСК - Бургас. През 1981-1996 г. - уредник-изкуствовед в Художествена галерия - Бургас. В периода 1996-2012 г. е директорка в ХГ - Бургас. Работи като критик, изследовател, пропагандатор на българското изобразително изкуство. Има публикации във вестници, специализирани издания, каталози, енциклопедии. Живее и работи в Бургас.

Няма българи на авариралия край Норвегия кораб

автор:Дума

visibility 2

11 министри ще поискат оставката на Тереза Мей

автор:Дума

visibility 193

Протестиращите в Сърбия с искания за оставки

автор:Дума

visibility 235

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1485

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 438

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 472

/ брой: 56