29 Октомври 2020четвъртък20:04 ч.

"Ще отговорим на НАТО"

Към края на годината в Русия ще разработят нова военна доктрина

/ брой: 215

visibility 1

Иван Егоров

Съветът за сигурност на Русия планира към края на годината да приключи работа по промени и допълнения във военната доктрина на страната. Сега върху това работи междуведомствена работна група, създадена при апарата на Съвета за сигурност.
Както обясниха в Съвета, промяната на основния военен доктринален документ е свързана с проблемите на ПРО и приближаването на инфраструктурата на НАТО до границите на Русия, а също така с възникването на нови военни опасности и военни заплахи. В това число със ситуацията в Украйна и около нея.
- Не се съмнявам, че въпросът с приближаването на военната инфраструктура на страните членки на НАТО към границите на страната ни, в това число чрез разширяване на блока, ще запази мястото си в качеството на един от най-големите външни рискове за Руската федерация - заяви в интервю за РИА "Новости" зам.-секретарят на Съвета за сигурност Михаил Попов.
По думите му редица високопоставени длъжностни лица от САЩ и страни от НАТО упреквали ръководството на страната ни, че мисли постарому, твърдели, че НАТО не е враг на Русия и никога няма да нападне Русия. "Уверяваха ни в добрите си намерения, а действията през последните години говорят точно за обратното".
Според Попов съвсем необективно се определят ролята и мястото на Русия в украинските събития, правят се неправилни изводи и се приемат неадекватни мерки. Михаил Попов също така припомни, че напоследък срещу Русия се води безпрецедентна информационно-пропагандна кампания.
- В лицето на Русия целенасочено се формира образът на врага, а политическият й курс се разглежда като нова заплаха за НАТО - смята зам.-секретарят на Съвета за сигурност на Русия.
Независими военни експерти също са съгласни, че концептуалните документи, в това число и военната доктрина, отдавна трябваше да бъдат променени и доработени.
- Ситуацията се променя, а много документи остават концептуално определени още от времето на Елцин, когато бяхме в приятелски отношения със Запада и искахме икономическа и политическа интеграция - заяви пред "Российская газета" директорът на Центъра за анализ на стратегии и технологии, членът на Обществения съвет при Министерството на отбраната, Руслан Пухов.
Според експерта до неотдавна заплахата на НАТО не е била приоритет. Много други заплахи изглеждаха по-вероятни, започвайки от нестабилността в Централна Азия във връзка с изтеглянето на американските войски от Афганистан и завършвайки с възможните последствия от нов конфликт между Азербайджан и Армения.
- Като се има предвид как се държи НАТО по отношение на Русия, заплахата именно от тях излиза на преден план - смята Пухов.
В същото време, както отбелязаха в Съвета за сигурност, заедно с това САЩ искат сериозно да подсилят групировката на войските си в Прибалтика. Вече е планирано прехвърляне на територията на Естония на тежко въоръжение и военна техника, в това число танкове и бронетранспортьори. И всичко непосредствено до границите на Русия.
- Ние така и не успяхме да установим равноправен диалог с нашите партньори - от Русия през цялото време очакват едностранни отстъпки по много въпроси на международните отношения - отбеляза Попов. - От своя страна ние смятаме, че определящ фактор в отношенията с НАТО остава недопустимостта за Русия на плановете за придвижването на военната инфраструктура на Алианса към границите ни, в това число чрез разширяване на блока.
Освен класическите форми и методи за използване на въоръжените сили в борбата между водещите държави в света за интереси типични станаха "непреките действия", използването на радикални и екстремистки организации, частни военни компании и задействането на протестния потенциал на населението. Особено значение се придава на работата в информационната сфера.
Все по-очевиден е стремежът на САЩ и държавите членки на НАТО да увеличават своя стратегически настъпателен потенциал за сметка на развитието на глобалната система за ПРО, приемането на нови стратегически концепции за използване на войски и сили, разработването на принципно нови средства за въоръжена борба, в това число хиперзвуково оръжие.
Колкото до отбраната на новия субект на Руската федерация, то, както заяви зам.-секретарят на Съвета за сигуронст: "Крим днес е територия на Руската федерация, и въоръжена агресия срещу Крим ще се разглежда като агресия срещу Руската федерация с всички произтичащи от това последствия".
В новата доктрина също така ще запази значението си като една от външните военни опасности за Русия и положението за създаване и разгръщане на системи за стратегическа противоракетна отбрана, а също извеждане на оръжие в космическото пространство. В новия документ специално ще бъде отразена темата за защита на Арктика. За осигуряване на стабилното развитие на Арктическата зона на Русия във военната доктрина по съответния начин ще бъдат уточнени задачите на армията.

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 0

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 207

Полицаите излизат на голям протест на 8 ноември

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 207

Медицински сестри искат 3 минимални заплати

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ