18 Ноември 2018неделя21:35 ч.

Изгониха 3-ма баскетболни национали

Маринов, Янев и Костов извадени от отбора за дисциплинарни нарушения

/ брой: 194

автор:Мариан Владимиров

visibility 3108

Националният селекционер Георги Младенов освободи Павел Маринов, Александър Янев и Чавдар Костов от състава на националния отбор по баскетбол за мъже. Причината е системно неспазване на режима и дисциплината. Тримата отпадат за оставащите 2 мача от европейските квалификации с Черна гора (утре) и в Израел (в сряда). Това обяви Младенов на специална пресконференция. В състава на националите ще се завърне Симеон Илиев, който бе повикан от Младенов. До момента нашите са загубили и 4-те си мача в група "Б" на евроквалификациите. За последния мач срещу Холандия Александър Янев не замина изобщо с отбора, а Павел Маринов и Чавдар Костов играха по 3-4 минути.
"За мен националният отбор е чест и кауза, а не изтрезвител. Това е върхът в кариерата на всеки играч и треньор. След Черна гора отборът изглеждаше неадекватен преди пътуването. Не е много удобно за треньора на националния отбор да усети, че около някои от играчите има алкохолни изпарения. Не мога да приема, че трима човека не уважават себе си и собствения си труд. Когато сутринта им съобщих решението си, те ме попитаха дали може още веднага да си тръгнат", обясни селекционерът. Подобни неща в лагера на националния отбор се случват в последните 3-4 години, но сега за пръв път се обявяват публично и се вземат мерки.
"Дали тези играчи ще постъпят така в клубните си отбори. Не, защото ще бъдат глобени с 1-2 месечни заплати. В националния отбор обаче няма пари. Националният отбор се явява не като чест и кауза, а като неприятно задължение. За 2 случая разбрахме за нарушаване на режима. Тези момчета не уважават себе си, колегите си и националната фланелка. Време беше да направим нещо. Компромис се прави с хора, които разбират, че са сбъркали. Това е националният отбор на България", коментира Младенов. "Непрофесионално е, когато защитаваш честта на националния отбор и своето име да постъпваш така. За всеки следващ ще има същата санкция, докато аз съм треньор на отбора. Довечера да се случи - утре си тръгва. Време е вече тази порочна практика да спре. И аз не съм пъдар - аз, моят щаб, Георги Глушков. Защото, ако отида някъде до 5 часа сутринта, това е предателство към останалите в отбора", добави Младенов. Той заяви, че не е искал обяснение от тримата играчи и не е получил извинение. "Не смятам, че всеки един от тях е слаб играч. Всеки има качества. Всеки един от тях има място в националния отбор. За мен всички са равни. Имахме чудесни условия за подготовка, бяхме настанени в хубави хотели. Единственото, което се искаше от тях, е да покажат максимума от себе си. Но няма да позволя аз, федерацията и баскетболът да бъдат заложници на някой. Какво ще правим? Ще пускаме обществена поръчка за национални играчи ли?", каза националният селекционер. Той коментира и ситуацията по време на мача с Холандия, когато е имало пререкания на пейката. "Когато аз казах на един от отстранените как трябва да играе, той се обърна и ми каза да не се занимавам с него, а да си гледам отбора. Тогава му казах да напусне пейката и да отиде в съблекалнята. Нямам лично отношение към никой. Чувствам вина, защото им се доверявам. Но докато аз съм треньор, ще бъде така", заяви още Младенов. "Ще искам от Дисциплинарната комисия да има наказания за тези хора. Без значение дали следващите ни мачове бяха фатални, пак щях да предприема същите мерки. Това продължава дълго време. Нека всеки играч си направи сметка, дали ще бъде в националния отбор. Тук става въпрос за нормално отношение, мислене и отговорност. Аз все още настръхвам, когато чуя химна, а някои се смеят", добави селекционерът. "Преди да дойда на пресконференцията, двама от отбора ме попитаха, дали могат да говорят с мен - Божидар Аврамов и Асен Великов казаха, че са зад мен. Само помолиха да не очерняме тримата освободени", каза Младенов. В неделя от 20.30 часа България е домакин на Черна гора в предпоследния си мач от европейските квалификации.

"За всеки един треньор е шок, когато разбере, че в неговия отбор има хора, които не се съобразяват с правилата. На клубно ниво нещата се разрешават бързо. На национално ниво сме си мислели, че това е най-доброто, което имаме, и сме искали да запазим честта на баскетбола, честта на момчетата и България. Имало е в последните 3-4 години случки, които сме ги приемали с компромиси. Търсели сме разбиране и не сме ги наказвали. Сега нещата вървят в лоша посока, затова заставам изцяло зад треньора. В отборите, които ни гостуват, има момчета от НБА, влизат за 3 минути, макар че са с великански заплати. И влизат на бегом от резервната скамейка. Не вярвам да го правят по заповед, а вътрешно го чувстват. Изцяло съм зад решението на Георги Младенов. Време е състезателите да осъзнаят отговорността. Преди да започне този лагер, мислех да ги събера, за да им кажа, че държавата не е отпуснала пари за тях. Но те са на лагер, имат условия и всичко. Не им го казах, за да не им уронваме самочувствието, а е трябвало. Правят се изключително големи усилия и жестове, за да има национален отбор с всички подобаващи екстри. Преди 3-4 години бяхме стигнали екстрите до черен хайвер и сьомга на закуска само и само да ги накараме и да им подействаме да покажат най-доброто. Няма да го има повече това нещо. Никъде в национален отбор не се дава заплата, може би само в индивидуалните спортове. Всички останали - водещи и неводещи отбори, няма заплати. Аз винаги съм бил на принципа да дадем максимума, за да искаме максимума от тях. Георги го подкрепям и всички, или поне 99%, ще го подкрепят, за да можем тази тенденция да бъде прекъсната и да се знае, че в националния отбор нещата, независимо от резултата,  са сериозни и трябва да бъдат професионалисти", заяви президентът на федерацията Георги Глушков, единственият българин, играл в НБА.

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 12

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 23

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 39

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 16

/ брой: 224