14 Юни 2021понеделник08:08 ч.

Малчугани се превъплъщават в любими герои

Дванайсетото издание на Лятната театрална академия за деца в риск в с. Широка лъка завършва в събота с Приказен фестивал

/ брой: 156

автор:Дума

visibility 4

Дванайсетата Лятна театрална академия за деца в риск - с. Широка лъка, се провежда от 24 юни до 12 юли и включва работа в творчески ателиета по танци, музика, театър на маските, куклен театър, йога и бойни изкуства с деца в неравностойно положение от домове и социални центрове от Широка лъка, Стара Загора, Пловдив и Девин. Водещите на програмата на тези 70 деца и общо 30 артисти са Тома Бранкованов (перкусионист) и Марига Моли (певица от Кения) - ритъм лаборатория, Вероника Петрова (хореограф), Таркан Кьоруглу (режисьор от Холандия) - танцови игри, Роси Гущерова (актриса) - игри с кукли, Соня Рупова (актриса) и Барбара Бетс (актриса от Кения) - игри с маски. Приказната работилница се води от сценографката Анна Кирилова и дизайнера Тихомир Трифонов и техния колега Браян Намянга от Кения. Ателиетата по йога и бойни изкуства се водят от специалистите Теодор Недев и Ива Николова.  Ателие по фотография ще предложат Мария Ангелова и Атанас Кънев.
Специални гости-приятели на академията са куклената актриса Мая Бежанска, Марина Великова от група за едно джаз "Ом", известните фотографи Иван Николов и Атанас Кънев, куклената режисьорка Росица Миновска-Деведжиева и др. Фондация "За Родопите" ще гостува с "Кокошка с брошка" в прекрасното изпълнение на Десислава Минчева-Тодорова.
    12-ото издание на академията превежда децата чрез магичните светове на руските приказки и легендите за Василиса Премъдра, Иван Царевич, Баба Яга, Кашчей Безсмъртни и Жар птица. Програмата предоставя възможност на всяко дете да влезе в ролята, която го изразява най-добре като личност и резултатът от този интересен процес може да бъде видян в големия празничен финал на 12 юли - събота. Приказният фестивал, който ще се проведе в двора на училището (на откритата сцена, създадена от деца и артисти), ще отбележи финала на академията.
Уъркшоп фестивал "Театър и образование" - с. Широка лъка, предлага и творчески ателиета за обучение на обучитeли в артистичните методи на програмата "Артисти за деца". Проектът събира специалисти - учители, психолози и социални работници от Гоце Делчев, Пловдив, Стара Загора и Панагюрище.
Програма "Младежко изкуство" и ателие Работилница за мултимедийни истории се провежда в Албеевия конак в Смолян и въвлича около 30 младежи в неравностойно положение от домове в Смолян, Пловдив и Стара Загора, както и доброволци от Гоце Делчев, които работят по древната персийска приказка за "Птичия сбор". Екипът се води от Карлос Отеро, Великобритания, в партньорство с младата фотографка Мария Ангелова, Стела Кръстева от "Made in Sofia" и режисьорката Милена Станоевич. Представянето на програмата предстои с мултимедиен концерт на 11 юли от 20 ч. на площада в стария център на град Смолян.
Програма "Артисти за деца" е международната инициатива на фондация "ДЕН ГРИ", започнала през 2003 г. с проекта "Лятна театрална академия за деца в риск - с. Широка лъка". През 2004 г. в рамките на програмата се провежда първото издание на Уъркшоп фестивал "Театър и образование" - с. Широка лъка. През 2011 г. започва международната програма "Артисти за деца" с ежегодни проекти в Кения и България. В ателиетата и курсовете на програмата до момента са се обучавали над 800 деца от България и 650 деца от Кения. В програмата "Артисти за деца" до момента са специализирали над 80 артисти от Европа (България, Холандия, Сърбия, Великобритания, Дания, Германия), 30 артисти от Африка (Кения и Танзания), двама стипендианти от САЩ, както и 25 социални работници и педагози от страната. Директор на програмата е театралната режисьорка Елена Панайотова.
Проектът има пълната подкрепа на община Смолян и партньорството на Дома за деца "Катя Ванчева", ОУ "Н. Вапцаров", читалище "Екзарх Стефан" и кметството на с. Широка лъка, Университета за изкуства в Утрехт, Холандия, община Девин, община Смолян, Родопския пансион "Олга Скобелева" - Пловдив, Дома за деца - Гоце Делчев, ОУ "Проф. М. Дринов" - Панагюрище, Драматичен театър - Смолян, гимназия Нова Вурбург - Хага, Холандия, и други.

 

"Метастазите" на Пеевски и Горанов пречат на министъра за ББР

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 111

Предлагат шофьорските курсове да се увеличат с 10 часа

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 111

Газът поскъпва с 3,5% през юли

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 111

60% от малките фирми ще плащат по-скъп ток

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 111

Израел има нов премиер

автор:Дума

visibility 82

Г-7 дава 40 трилиона долара на развиващия се свят

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 111

Путин иска пряк диалог със САЩ

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 111

Москва въведе КОВИД-отпуска

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 111

"А" добре! Чакаме "Б"

автор:Велиана Христова

visibility 110

/ брой: 111

Пак смешен плач

автор:Евгени Гаврилов

visibility 116

/ брой: 111

Срок на годност

автор:Ева Костова

visibility 102

/ брой: 111

"БСП за България" е за социална защита на хората

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ