24 Януари 2020петък12:32 ч.

Таско Ерменков:

Ако седим в разкрачена поза, "Южен поток" ще последва "Син поток"

Тръбата е повече от нужна за ЕС, тя не може да покрие дори ръста на потребление през следващите 10-15 години, твърди депутатът от Коалиция за България

/ брой: 131

автор:Валентин Георгиев

visibility 3901


"Опитът за противопоставяне на проекта с украинската транзитна мрежа е спекулация"

- Г-н Ерменков, защо се стигна до спирането на "Южен поток"?
 - Когато цитираме премиера, е хубаво да цитираме цялото изречение, а не да му слагаме точка по средата. Г-н Пламен Орешарски не каза "Спираме "Южен поток". Точка". Той каза: "Спираме дейностите по "Южен поток" до изчистване на противоречията, които имаме с Европейската комисия, и привеждането му в пълно съответствие с европейското законодателство". Това е нормално управленческо решение и не предполага да се водят дискусии с когото и да било. Защото темата на такава дискусия би била "съгласни ли сте да спазваме европейското законодателство или не?" Отговорът за мен като за страна-членка е еднозначен... Г-н Орешарски дори не е длъжен да прави всичко това публично достояние. Но той реши да му даде гласност, за което заслужава поздравления.
- Като съвпадение ли определяте тогава, че всичко това се случи в деня, когато у нас бяха тримата американски сенатори?
- Смятам, че това е бил удобен момент, в който премиерът е имал възможност да направи изявление по това, което се е случило в разговорите с американските сенатори, и да добави и за "Южен поток". Най-вероятно той също е станал тема в разговорите с тях.
- Проектът стана заложник на един геополитически сблъсък. Има обаче нюанси в отношението на Брюксел и на Вашингтон към него.
- Абсолютно. Тук имаме не елементарен геополитически сблъсък по оста "Русия-САЩ", но и сблъсък по оста "САЩ-ЕС". Причината, от една страна, между Русия и САЩ е ясна - две свръхдържави, борещи се за влияние. Едната - с увеличаване износа на суровини за ЕС, другата - чрез възможни ограничения на този износ и осъществяване на износ на собствени суровини за този съюз. От друга страна, имаме противоречие между САЩ и ЕС по отношение на икономическото развитие. В момента сме свидетели на спадащ тренд на американската икономика, докато европейската е на прага да възстанови своите позиции и да тръгне нагоре. В резултат на това всякакви доставки на по-евтини суровини само ще ускорят тази разлика и ще се получи сблъсък на конкурентност между ЕС и САЩ, което не е в техен интерес. Не ме разбирайте, че говоря против някого - и ЕС, и САЩ, и Русия си имат своите икономически интереси и ги защитават. Лошото е, че България попадна на фокуса. Но не са виновни те. Защо не попадна Унгария, или Австрия, Гърция, страните от бивша Югославия? 
- Защо?
- Най-вероятно причината е нашето политиканстване по въпроса, липсата на единна позиция между всички политически сили и търсенето на мимолетни политически интереси, заигравайки се с една или друга от великите сили.
- Добре, ако ние приведем този проект в съответствие с препоръките на ЕК и законодателството на ЕС, това ще даде ли "зелена светлина" за него или ще се чака политическо решение отвън?
- Това най-малкото ще даде ясен знак, че ние сме направили всичко, което се отнася до законодателството, и оттук насетне, ако има пречки, те не са свързани с него.
- А какъв е коментарът ви за това, че стремежът е американски и западноевропейски компании да придобият украинската газова мрежа?
- Няма противоречие между "Южен поток" и транзитната мрежа на Украйна. На ЕС му предстои нарастване на потреблението на газ с около 100 млрд. куб. м на годишна база след 10-15 години, имайки предвид намалените добиви на норвежки газ и на газ от Холандия и ръста на потреблението. Капацитетът на "Южен поток" е 63 млрд. куб. м годишно, т.е. с него не можем да покрием дори само ръста на потребление, да не говорим за изолиране на други източници и трасета на доставка. Така че опитът за противопоставяне на "Южен поток" и украинската газова мрежа е спекулация и търсене "под вола теле".
- Какви са перспективите оттук нататък?
- Ако продължаваме да се държим като ощипана мома, която не знае какво иска, няма как проектът да не ни заобиколи. Пресен е примерът със "Син поток". Когато той имаше възможност да мине през България, "мъдрият" премиер Костов тогава каза, че това било технически невъзможно. В резултат "технически невъзможният проект" мина през Турция. А можехме вече да печелим десетки милиони от транзитни такси и да нямаме проблеми с енергийната сигурност. Сега пак седим в разкрачено положение и се чудим да го има или не "Южен поток".  
 

Имотите в София са поскъпнали със 7,13% през 2019 г.

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 16

С дронове щели да контролират чумата по свинете

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 16

ЕС подписа споразумението за Брекзит

автор:Дума

visibility 30

Китай затвори 5 опасни града

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 16

Отоплителни неволи подклаждат Балканския смог

автор:Дума

visibility 72

Асен Личев: Перник има вода за 55 дни

автор:Ростислава Иванова

visibility 335

/ брой: 16

Да крадат, важното е да Му служат

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 16

ГЕРБ превърнаха страната ни във воняща клоака

visibility 643

/ брой: 16

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ