19 Септември 2019четвъртък13:34 ч.

Актуално

Проект на бъдещето

Евразийският икономически съюз е своеобразно противодействие на глобализма и либерализма, сериозна крачка към създаването на многополярен свят

/ брой: 125

visibility 996

Доц. д-р Емилия ЛАЗАРОВА

Докато Европа преживява резултатите от последните избори за ЕП, Владимир Путин, Александър Лукашенко и Нурсултан Назарбаев сложиха подписи под договора, според който Русия, Белорусия и Казахстан поставят началото на Евразийския икономически съюз (ЕАИС). Документът, подписан преди дни в Астана (столицата на Казахстан) в присъствието на президентите на Армения - Серж Саркисян, и на Киргизия - Алмазбек Атамбаев, бе оценен от Путин като договор, "който има епохално историческо значение" и ще определя бъдещето на континента. ЕАИС ще функционира от 1 януари 2015 г., като до края на годината предстои ратифицирането на документа от парламентите на трите страни.
След подписването на договора се заговори, че вече се извършва смяната на Pax Americana c Pax Putiniana, а Путин е изпълнен с решимост и воля да изгражда алтернативен световен ред. Анализаторите са категорични, че създаването на ЕАИС е своеобразно противодействие на глобализма и либерализма и сериозна крачка към създаването на многополярен свят. Създаването на Евразийския икономически съюз беше сложен и труден процес,

съпротивата беше огромна

Нека припомним, че през 2012 г. Хилъри Клинтън, държавен секретар на САЩ, твърдеше, че няма да се допусне създаването на Евразийския съюз.
В новосъздадения съюз засега акцентът е на икономическата интеграция, но не е изключено преобразуването му в политическо обединение. ЕАИС в условията на неустойчивата глобална конкуренция е един от източниците за ръст на икономиката на "тройката". Той представлява по-високо ниво на интеграция и е нов мощен център за икономическо развитие за региона, като трите страни се задължават да гарантират свободното движение на товари, услуги, капитали, работна сила, да осъществяват съгласувана политика в ключовите отрасли на икономиката: енергетика, промишленост, селско стопанство, транспорт. Часове след подписване на договора бе съобщено за реалното интегриране на жп транспорта на страните от "тройката".
Стремежът на страните-членки е Евразийският икономически съюз да се превърне в модел за мощно наднационално обединение - един от полюсите на съвременния свят. Съюзът се превръща в една от най-големите в света интеграционни структури с близо двестамилионно население. Експертите припомнят, че ЕАИС ще бъде

третият по големина в света пазар

след Европа и Китай. И нещо особено важно: съюзът ще разполага с 1/5 част от световните запаси от газ, както и с 15% от световните запаси от нефт. Несъмнено ЕАИС има огромни икономически възможности, които на фона на дълбоката икономическа криза в Европа впечатляват и респектират.
Идеята за Евразийския съюз е реанимирана през 1991 г., когато брутално и незаконно бе унищожен СССР. През 2011-2012 г. руското общество изстрада 20-годишнината от рухването на своята велика държава. Тогава историци, политици, общественици изписаха драматични анализи, спомени и оценки за това безумие, което Владимир Путин нарече "глобална катастрофа на ХХ век". Когато Путин встъпи в третия си президентски мандат, най-активният радетел на Евразийския съюз в днешно време - проф. Александър Дугин, напомни, че създаването му е историческа мисия на Владимир Путин в близките години.
Евразийската идея се заражда през 20-30-те години на ХХ в., когато класическите евразийци Н.С. Трубецкой, П.Н. Савицки, Г.В. Вернадски предвиждат, като следващ етап след Съветския съюз, създаването на Евразийския съюз и смяната на комунистическата идеология с евразийска. Преди разпада на СССР акад. Сахаров лансира идеята за Съюз на съветските републики от Европа и Азия - Европейско-Азиатски съюз.
Още през март 1994 г., в условията на всеобща дълбока криза в страните от ОНД, потрес и тревога, президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев предлага да се създаде Евразийски съюз с участието на пет бивши съветски републики - Русия, Казахстан, Белорусия, Киргизия и Таджикистан, а в бъдеще към тях да се присъединят Армения и Узбекистан, както и самоопределилите се държави в постсъветското пространство Абхазия, Южна Осетия, Приднестровието, Нагорно-Карабахската република. На границата на ХХ и ХХІ в. Русия, Белорусия и Казахстан поставят началото на новото обединение. В началото на 90-те години, а и доста по-късно, за мнозина това изглеждаше абсурдно и утопично.
След голямата геополитическа катастрофа руското общество бе обхванато от спорове по какъв път да тръгне Русия, какво е Русия - Европа или Азия. Светлите умове си даваха сметка и отчитаха, че руското общество признава и цени достиженията на западната култура, наука и техника. Но същевременно не приема господстващия там цинизъм, безнравственост, култ към парите и пр. От другата страна е Изтокът и мирното съседство с исляма. Руският човек,

Русия не принадлежи нито към Запада, нито към Изтока

това е друга цивилизация, сътворена в средновековието на базата на славянския език, писменост и духовност и православието. Проф. Александър Дугин, един от главните идеолози на Евразийския съюз, е категоричен, че евразийството е четвъртата политическа теория - то не е либерализъм, не е комунизъм, не е фашизъм. Евразийството е за многополярен свят.
В началото на ХХІ в. привърженици и идеолози на Евразийския съюз са президентите Владимир Путин и Нурсултан Назарбаев, философите и политолозите проф. Ал. Дугин, проф. С. Гавров, проф. Игор Панарин, писателят Чингиз Айтматов, ген. Александър Владимиров, етнологът Павел Зарифулин и др. Лансираната концепция е Евразийският съюз да се превърне в нов тип конфедеративна държава, основана на субсидиарност и широка автономия на регионите. Когато процесът набира сила, руския наблюдател и аналитик Михаил Леонтиев възкликна: "Най-после ние започнахме да възстановяваме нашата страна! Как може да се живее с отрязани ръце и крака?... Руският народ, неговият исторически код, а също и генетичният и културният код е да събира народите около себе си, това е неговата мисия." Той беше подкрепен от общественика в Киргизия Мансат Кунакунов: "Който не вярва, че ние ще се обединим, е глупак!" А сегашният вицепремиер на Русия Дмитрий Рогозин тогава припомни: "Всички ние притежаваме цялата Менделеева таблица и хора, които да работят."
Сериозните наблюдатели днес са категорични, че огромният външнополитически натиск и събитията в Украйна ускориха подписването на договора за Евразийския икономически съюз, а извършеното от президентите Путин, Лукашенко и Назарбаев се оценява като подвиг.
Договорът за ЕАИС се състои от две части. В институционалната са описани целите на евразийската интеграция, където се определя и правният статут на Евразийския икономически съюз като международна организация, която ще кандидатства и за членство в ООН. Във функционалната част са формулирани задълженията на трите съюзни страни за по-нататъшната интеграция в различни насоки. Потребностите на икономиката и сериозните социални проблеми във всички бивши страни на ОНД изискват тази реинтеграция. Неслучайно лидерите Путин, Лукашенко и Назарбаев планират

скорошно разширяване на границите

на съюза чрез присъединяване на първо време на Армения и Киргизия. Президентът на Армения Серж Саркисян предложи страната му да подпише договора за присъединяване до 15 юни 2014 г., за да може да бъде пълноправен член от 2015 г., а президентът на Киргизия Алмазбек Атамбаев заяви готовност неговата държава да влезе в новосъздадения съюз до края на 2014 г.
Около 40 държави вече са заявили намерение да се присъединят към зоната за свободна търговия, която функционира от години - Митническия съюз. Сред тях са Турция, Индия, Нова Зеландия, страните от Южна Америка, както и голямото икономическо обединение на държави от Южна Америка МЕРКОСУР. Евразийският съюз е открит проект, който предполага сътрудничество с други регионални интернационални обединения и встъпване в него.
Съществено за новия евразийски пазар и общност е, че случващото се в него не става на базата на оръжието, военната сила и натиска, а на основата на ценности. Главната е

да се постига консенсус

да се събират, да се обединяват народите и да се създават възможности за тяхното развитие. Патрик Бюкенън, съветник на трима американски президенти, неотдавна написа: "Путин не само публично отхвърля моралния релативизъм на Запада, но и създава база за правни норми, които съзнателно произлизат от корените на традиционните християнски добродетели за добро и зло." Така че създаването на Евразийския икономически съюз има и други измерения, привидно далеч от икономиката, производството и суровините.
Днес светът е обхванат и от разтърсваща и опасна духовна криза, от срив на ценностите и морала. Библията дори вещае страшно бъдеще и апокалипсис за човечеството, когато злото побеждава, когато се създаде култ към материалното, когато страстта към богатство и пари се превръща в ценност, когато "свестните считат за луди"... Да си спомним за библейските Содом и Гомор, за днешния свят, за Апокалипсиса... Затова бъдеще ще имат тези общества и народи (тази цивилизация), които успеят да съхранят изконните ценности, да върнат доброто, духовното, чистотата и морала в човешките отношения, хуманизма.
Мнозина са мислителите, творците, които предричат тази мисия и роля на Русия, православието и славянството. Евразийският съюз е мощна опора и за това.Евразийският съюз тръгна от Астана

СЕМ казва решението си за БНР

автор:Дума

visibility 108

БСП поиска: Без споразумения при тежки престъпления

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 180

15 882 подписа за промени в НПК внесе БСП в парламента

автор:Юлия Кулинска

visibility 115

/ брой: 180

Гроздоберът подрани заради климатичните промени

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 180

3,1% е реалният икономически ръст през 2018 г.

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 180

Банките ще отделят 0,5% от кредитите като буфер от октомври

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 180

Обсъждат международен консорциум за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 180

Грета Тунберг говори пред Конгреса в САЩ

автор:Дума

visibility 98

Стачка на морския транспорт в Гърция

автор:Дума

visibility 105

Саудитска Арабия обвини Иран за атаката с дронове

автор:Дума

visibility 160

Датата

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 180

Поети с белезници

автор:Лозан Такев

visibility 136

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ