14 Август 2022неделя12:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°. Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°.

На фокус

Завещанието на Александър Лилов

Какво заръча Стратега на Янаки Стоилов ден преди да си отиде?

/ брой: 120

visibility 15

Проф. Иван Ангелов
чл.-кор. на БАН

На 21 октомври 2013 г. направих следното изказване на честването на 80-ата годишнина от рождението на Александър Лилов:
"Преди около година, почти по едно и също време, без да сме разговаряли по тази тема с него, той публикува статия в сп. "Понеделник", а аз в ДУМА, че това, което се нарича у нас преход, не е никакъв преход, а реставрация на дивия балкански капитализъм. Изпитвам удоволствие, че и по такъв кардинален въпрос сме разсъждавали еднакво.
Сега ще премина на икономическа тематика.
Всички чухме от Янаки Стоилов за завещанието на Сашо към ръководството на БСП на срещата им един ден преди да издъхне: ВСЛУШВАЙТЕ СЕ В ГЛАСА НА ХОРАТА! За съжаление ръководството на БСП не прави това. В следващите минути на моето изказване ще ви го докажа.
Премиерът Орешарски лансира през септември важни структурни реформи, които могат да дадат резултати най-рано след 3-4-5 години. У нас около 1,5 милиона души сега живеят в оскотяваща бедност. Тези мизерстващи хора обаче не могат да чакат резултатите от структурните реформи и възобновяването на растежа от 4-5%. Те се надяват на някакво, макар и скромно, подобрение до края на тази и в началото на идущата година. И са прави.
Тук бяха изказани съмнения дали са възможни практически мерки за по-лява икономическа политика. Някои хора смятат, че това не е възможно. То е много трудно, но е възможно, ако има политическа воля и поне малко стратегическо въображение в ръководството на БСП и в правителството. Бедните хора у нас знаят, че чудеса не са възможни, но ще бъдат доволни, ако почувстват поне малко подобрение в качеството на своя живот сега и тук, а не след 5-10 или повече години, когато много от тях няма да са живи. Така постъпват в тежки времена и правителствата на всички цивилизовани държави, които споделят принципите на солидарността. Така трябва да постъпи и БСП като мандатоносител на сегашното българско правителство.
Хората настояват за повече социално ориентирана икономическа политика. Контурите на такава политика се съдържат в поредица от мои статии, публикувани във в. ДУМА през последните години, и особено през последните 6-7 месеца, с многобройни конкретни предложения. В основата на тази преориентация е радикалната данъчна реформа за отказ от "плоските" данъци и преход към умерено прогресивно данъчно облагане. Главното в тази реформа е облекчаване на данъчното бреме на бедните и средните слоеве и пренасянето му върху заможните и богатите, защото те по-лесно могат да го понесат в това трудно време. Така постъпват всички цивилизовани държави в Европа и извън нея. Предприетите досега и планираните за 2014 г. социални мерки са полезни, но са далеч под необходимия критичен минимум и значението им не бива да се преувеличава. Те са много на брой, но бледи като обем на предоставените облекчения и обхванатите хора, поради липса на данъчна реформа.
Ползвам се от присъствието тук на другаря Малинов, за да му благодаря, че ДУМА публикува моите, често пъти може би неприятни за ръководството на БСП статии, но убеден съм - полезни за трудовите хора и за нашата партия...
Данъчната реформа трябва да бъде в основата на социалната преориентация на икономическата политика, защото данъците са най-ефикасният инструмент на преразпределителната политика. Такава реформа се предвиждаше в решенията на последния конгрес на БСП и в предизборната платформа, но беше бързо забравена. Реформата можеше да започне от началото на 2014 г., но съзнателно не беше предприета никаква подготовка. Дори и сега тя може да започне от 1 януари 2014 г. с възстановяване на необлагаемия минимум в данъка върху доходите на физическите лица и да се извърши за 2-3 години. Изчисленията ми показват, че в едно 3-членно семейство, ако работи един човек, при 800 лв. средна брутна заплата, при 340 лв. необлагаем минимум и 10% данъчна ставка, от възстановяването на необлагаемия минимум в семейството ще остават 408 лв. годишно. Ако работят двама - 816 лева. Това не променя съществено живота на хората, но все пак е нещо, което те ще почувстват като добро начало и ще подкрепят бъдещите действия на БСП. Повтарям отново, България се нуждае от радикална данъчна реформа, защото сегашната данъчна система е антисоциална и антиевропейска.
 Във фразеологията за лява политика партийното ни ръководство е доста активно, особено през последната година. Но за съжаление в реалната политика не е така. В някои от направените тук изказвания беше посочено, че БСП се е освободила от неолиберализма. За съжаление това не е вярно!
Какво друго, освен крайно десен неолиберализъм беше въвеждането на плоските данъци от Тройната коалиция при водещата роля на БСП и нежеланието да се отменят или поне да започне отмяната им с актуализацията на бюджета преди няколко месеца от правителство с мандата на БСП. Такава консервативна данъчна система без необлагаем минимум не смеят да прилагат дори най-десните партии в Европа и в другите цивилизовани страни. Ръководството на БСП като че ли не чувства растящия тътен на недоволство от дълбините на нашето общество поради масовата бедност и острата социална поляризация.
Какво друго, освен краен неолиберализъм е запазването на 2%-ния максимален ограничител за бюджетен дефицит, наложен преди 2 години от Симеон Дянков, при положение, че ЕС допуска и толерира дефицит до 3% от БВП, който масово се нарушава от другите страни членки. Нещо повече, в нашия проектобюджет за 2014 г. е предвиден още по-нисък дефицит - 1,8%, а след две години - пълно балансиране, което е икономическо самоубийство за бедна страна като нашата в условия на криза. Ако правителството се придържаше плътно към дефицит от 3%, щеше да разполага с допълнителен ресурс от около един милиард лева, с които можеше да реши някои най-остри социални проблеми и да отдели повече средства за здравеопазване, наука и образование. Фискалното мислене на правителството засенчва силно решаването на особено важни икономически и социални проблеми на страната.
Казват, че това щяло да увеличи държавния дълг. Но увеличението на дълга не създава никакви проблеми за финансовата стабилност на страната, като се има предвид, че със своите 17-18% от БВП държавен дълг България е рекордьор в ЕС, където тази година се очакват средно 87% държавен дълг. Питам: кого искаме да впечатлим с тази ултрадясна политика, измъчвайки допълнително изстрадалия наш народ? И това се прави от правителство с мандата на социалистическа партия!
 Какво друго, освен краен неолиберализъм е намерението минималната пенсия да се увеличи с 5 лева в началото на годината, а всички пенсии да се повишат с 3% в средата на годината, при положение, че се очаква инфлация от 1,8%? Това означава реално повишение с около 1% или 3 лева месечно. Българските пенсионери ще посрещнат този жест като социална подигравка. Той дори не заслужава да бъде наречен социални трохи. Това е недопустима постъпка за правителство с мандата на БСП спрямо пенсионерите - тези мъченици на реставрацията на дивия балкански капитализъм!
Ръководството на БСП е активно в лявата фразеология, но в реалната политика мигачът продължава да мига надясно. То не провежда балансирана политика спрямо труда и капитала, което е фундаментална политическа грешка. Особено сега, когато всички десни партии са предприели яростна конфронтационна политика срещу БСП и нейното правителство, без да подбират средствата и в нарушение на законите. Вместо да печели приятели всред трудовите хора и най-бедните социални групи в тази изключително напрегната ситуация, БСП ги отблъсква с икономическата и социалната си политика. Аз не разбирам това поведение на ръководството на БСП.
Наскоро премиерът Орешарски заяви, че може да си позволи непопулярни икономически и социални мерки, защото няма да се кандидатира на следващи избори. Това е недалновидно изказване. Защото той може да напусне политиката и да се върне към преподавателската професия, но БСП - мандатоносителят на неговото правителство, ще остане на политическата сцена и ще носи цялата отговорност за управлението на настоящото правителство.
Моля ви, предайте на Сергей Станишев следното от мое име: Действайте бързо за повече социална ориентация в икономическата политика, докато не е станало късно. Със сегашната политика нищо добро не чака България, но и БСП. При такава политика БСП ще отблъсне от себе си трудовите хора, интелигенцията, дребния и средния бизнес и ще претърпи тежко поражение на следващите избори. Хората могат да простят капиталните грешки на ръководството на БСП по време на Тройната коалиция, но нова капитална грешка сега като мандатоносител едва ли ще простят!"

* * *
Миналата година не предложих този текст за публикуване в ДУМА, защото не исках да създавам проблеми на главния редактор. Публикувах го в сайта Pogled.info и в моя сайт. Надявах се, че Станишев или някой от най-близкото му обкръжение ще я прочете, ще разбере моята и на хиляди други хора загриженост и ще предприемат незабавни мерки за по-силна социална ориентация на икономическата политика на правителството, която се правеше от ДПС, а не от БСП. Надеждите ми останаха напразни. Въвеждането на отложено възстановяване през 2015 г. на данъка върху дохода под 340 лв. е дребна залъгалка, която превръща тези хора в безлихвени кредитори на държавата. Тя е нещо по-добро от нищото, но не смекчава бедността.
За съжаление моите опасения се оправдаха. Резултатите от изборите на 25 май са тежко поражение за БСП. Главните причини за това са три: погрешната икономическа и социална политика, погрешната позиция спрямо Русия и Украйна, деструктивната роля на АБВ. Най-важна обаче е първата. Ако не се вземат незабавни мерки за по-категорична социална политика, БСП ще претърпи разгромно поражение на следващите парламентарни избори.
                          Със съкращения

Държавата дава 800 млн. лв. на "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 156

Смениха шефа на АПИ

автор:Дума

visibility 577

/ брой: 156

НАП: Строители крият 480 млн. лв. данъци годишно

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 156

Трети сме по износ на ток в Европа

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 156

Осуетени атаки срещу Запорожката АЕЦ

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 156

Българите съживяват търговията в Одрин

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 156

Германия застрашена от нивото на Рейн

автор:Дума

visibility 530

/ брой: 156

Украински заплахи

автор:Юри Михалков

visibility 307

/ брой: 156

Зануляване

автор:Марин Милашки

visibility 558

/ брой: 156

Ами ако Москва напълно спре доставките на газ?

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ