14 Април 2021сряда02:16 ч.

Обмислят създаване на съдилища за непълнолетни

Системата е изчерпана и децата с девиантно поведение получават наказания вместо закрила, смята Националният съвет по закрила на детето

/ брой: 65

автор:Аида Паникян

visibility 948

Правораздавателните функции спрямо ненавършили пълнолетие правонарушители да бъдат възложени на специализирани съдебни състави. Това е едно от предложенията на ДАЗД за смяна на модела на работа с деца в конфликт със закона. Предложенията бяха направени по време на редовното заседание на Националния съвет по закрила на детето. От агенцията предлагат и отмяна на Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и допълване на дефиницията на "дете в риск" с изрична разпоредба в Закона за закрила на детето. На този етап у нас липсват подходящи услуги за работа с деца с девиантно и делинквентно поведение. Липсва и специализиран съд или друга подходяща система за осъществяване на правосъдие по отношение на деца със специфични нужди, която да има по-скоро възпитателни, отколкото наказателни цели.
    На деца под 14 г. - възрастта за наказателна отговорност, да не бъдат налагани наказателни мерки, а само социални и защитни, предлагат от ДАЗД. Лишаване от свобода с цел наказване според агенцията трябва да се прилага само спрямо деца над 14 г., при това в крайни случаи. Предлага се и разработване на стандарти за работа с деца с девиантно и делинквентно поведение, а престоят на малолетните и непълнолетните в специални заведения да бъде сведен до 6 месеца, през които се провежда корекционна работа и психологическата подкрепа с тях.
Представителите на Националния съвет изслушаха анализ на резултатите от извършените от ДАЗД проверки в социално-педагогическите интернати и възпитателните училища-интернати. В тези заведения, които са 7, са настанени 200 момчета и 65 момичета предимно заради бягство от дома, от училище, скитничество, просия, проституция. Данните показват, че по-голямата част от тези извършители на противообществени прояви са били лишени от родителска грижа и контрол и не са имали подходящи условия за живот. Един от сериозните проблеми на момчетата и момичетата в тези училища е, че не разполагат с лични финансови средства. Това се явява предпоставка за нови противообществени прояви и престъпления.
Общият извод от анализа е, че системата в този вид е изчерпала възможностите си, а децата вместо помощ по Закона за закрила на детето получават санкционираща мярка и биват настанявани в специални училища с цел отглеждане и възпитание, което е в нарушение на техните права.

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ