30 Октомври 2020петък19:38 ч.

Културни изненади не само за дамите

Жени-творци очароват пловдивската публика през март

/ брой: 55

автор:Пенка Калинкова

visibility 1889

Случайно или не съвсем, в началото на "женския" месец март няколко културни събития в Пловдив се свързват с женските теми и с участието на жени-творци. За трети път се продуцира проектът "Дами канят" от галеристките Донка Налбантова и Кети Зидарова. В галерия "Пловдив" във фоайето на Общинския съвет 20 художнички са подредили изложба от живопис, рисунка и колаж, сред които специално ще отбележа работите на Венета Маринова, Маргарита Иванова, Михаела Иванова, Вихра Григорова. Открита е в залата на улица "Гладстон" и организираната от Дружеството на пловдивските художници изложба "Рисунка&Пластика" с участието на 30 творци от Пловдив и страната. Гостите са Владимир Чукич от Кърджали, Цветан Казанджиев от Ямбол, варненците Валери Чакалов и Милко Божков, още Стефан Божков и Димо Колибаров от София и Божидар Тонев от Добрич. Повечето са познати от изложби в галерия "Дяков", някои са участници в Есенните изложби в Стария град. Пластика е казано доста на едро - има скулптура, има рисунки с тел, има творби на ръба между рисунката и пластиката. Някои от работите са правени специално за тази експозиция, други - преди време. Моника Роменска участва с експериментална работа, дълга 12 метра, Николай Маринов е апликирал свои детски рисунки. Станимир Видев грее с познати сюжети, но този път като цветна рисунка, а не живопис.

Последни приготовления на изложбата "Рисунка&пластика" с участието на художничката Снежана Фурнаджиева, председателка на Дружеството на пловдивските художници, и Тони Ненова


Като истински претендент за културна столица на Европа, Пловдив е наситил пространствата си с изложби и други културни прояви - "Март" се нарича и експозицията на известната художничка Вихра Григорова във фоайето на Радио Пловдив. Пейзажи с различно настроение, сюжет и формат са посветени на смяната на сезоните, дните и часовете, на съхранените мигове от кратки и дълги пътувания. "От реброто Адамово..." е мотото на изложбата, която се откри в галерия "Аспект". В нея участват 8 дами. Но въпреки библейската препратка в заглавието, галеристката Олга Петрова влага в него по-скоро ироничен привкус, защото "в изкуството, определящ е талантът". ИК "Хермес" направи премиера на "Кой крепи света" - разкази от любимата на пловдивчани писателка Величка Настрадинова.
С премиера в Пловдивската опера на танцовия спектакъл "Жени на ръба" по хореография на Боряна Сечанова, Мила Искренова, Анна Пампулова и Олеся Пантикина са отбелязани 7 и 13 март. Код към спектакъла е първата сцена по музика от Самюъл Барбър - два времеви пласта изобразяват танцьорите: епохата на сецесиона и днешния ден. Стилистиката е различна, но проблемите в отношенията между мъжа и жената така си приличат. В танцовите миниатюри се преплитат сюжети от историите за Дон Жуан и за граф Дракула,  Шехерезада, с проекция и върху съвременността, по  музика от Барбър, Моцарт, носталгичното пиано от филма "Невероятната съдба на Амели Пулен", фолклор от Персия. Костюмите са на художниците Цветана Петкова-Стойнова и Яна Дворецка. Сценограф на спектакъла е Петър Митев. В състава  са включени, освен примата Елена Кучкова и нейните колеги, още талантливи младежи, възпитаници предимно на АМТИИ - Пловдив. В "Жени на ръба..." те коментират с модерни изразни средства конфликтите между половете и търсенето на идеалния партньор. Хореографията залага на интеграцията на класически балетни похвати със съвременни изразни средства и въздействаща мултимедия. Работата с Боряна Сечанова, Мила Искренова, Анна Пампулова, Олеся Пантикина от балет "Арабеск" е едновременно изпитание и удоволствие за младата пловдивска балетна трупа.  Напоследък международният фестивал "Черната кутия" в Пловдив залага на денс експериментите, но вкус към "танцов театър" се възпитава, както е известно, с години. Когато това е част от стратегията на Държавна опера Пловдив за модерен облик на институцията и за привличане на млада съвременна публика, можем да разчитаме на успех в бъдеще.

 

Андон Балтаков оттегли оставката си

автор:Дума

visibility 1

Корнелия Нинова е в болница с коронавирус

автор:Дума

visibility 82

Станислав Владимиров е кмет на годината

автор:Дума

visibility 62

ЕК не преговаря с Русия и Китай за доставка на ваксини

автор:Дума

visibility 33

Цунами край Измир след мощния трус

автор:Дума

visibility 73

7 по Рихтер удари Турция

автор:Дума

visibility 161

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 143

Датата

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ