19 Май 2021сряда04:52 ч.

Защитават от уволнение работници с множествена склероза и трансплантации

Още 9 класа заболявания добавят в наредба от 1987 г.

/ брой: 273

автор:Аида Паникян

visibility 5476

Работници и служители, които страдат от множествена склероза, епилепсия, СПИН или са носители на HIV, както и с активни форми на хепатит В и хепатит С, ще бъдат защитени от уволнение. Това предвижда проектонаредба на МЗ. С такава защита ще са и хората с хронични бъбречни заболявания, изискващи диализно лечение (около 3 хил. души), болни с извършена органна трансплантация (около 500 души), хора със 7 вида хронично протичащи неврологични заболявания с остатъчен функционален дефицит, сред които състояние след преживени мозъчно-съдови инциденти с остатъчен функционален дефицит; дегенеративни заболявания на нервната система (освен множествена склероза и прогресивна мускулна дистрофия, миастения и миастенни синдроми, латерална амиотрофична склероза, неврална и спинална мускулна атрофия, сирингомиелия и др.), болест на Паркинсон, детска церебрална парализа; състояние след преживян полиомиелит, състояние след операция за хидроцефалия.
В момента по силата на Наредба 5 от 20.02.1987 г. особена защита при уволнение имат работници или служители, боледуващи от исхемична болест на сърцето, активна форма на туберкулоза, онкологично, психично или професионално заболяване и диабет (тип I или тип II с късен съдово-дегенеративен синдром). Липсата на такава защита принуждава мнозина млади с множествена склероза да крият заболяването си, за да бъдат наети на работа или да не бъдат уволнени, коментира преди време пред ДУМА Десислава Раянова. Пациенти на хемодиализа също нямат големи възможности да си намерят трудов ангажимент. 
Наредбата не е променяна повече от 26 години, тъй като е срещала съпротивата на работодатели.
В началото на лятото за проблема алармира евродепутатката Филиз Хюсменова в писмо до Зинаида Златанова в качеството й на председател на НСТС и до здравната министърка д-р Таня Андреева.
Според проекта работодателят събира предварителна информация от работник или служител, който е определен за уволнение, страда ли от болести, посочени в наредбата. До 3 дни работникът е длъжен да му представи медицински документи, а работодателят ги представя прад ТЕЛК за мнение, което трябва да бъде дадено до 7 дни и пратено на работодателя. Той отправя писмено искане до съответната дирекция "Инспекция по труда", която в седемдневен срок отказва или дава на работодателя разрешение за уволнение за всеки отделен работник или служител. 
 

Започва проверка на Търговския регистър

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 94

Марокански мигранти нахлуха в Испания

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 94

Москва даде обяснения за неприятелския списък

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 94

Израелската държава атакувана и от Ливан

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 94

Кратки новини

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 94

Гърди си с титла накичи

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 94

През златната арка

автор:Славчо Кънчев

visibility 106

/ брой: 94

Жертви на модерната война

visibility 145

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ