20 Октомври 2021сряда14:39 ч.

Ново издание на писма от Дмитрий Лихачов

/ брой: 250

автор:Дума

visibility 2019

Варненското издателство "Славена" с управител Наско Якимов в съдружие с Кирило-Методиевския вестник "За буквите-О писменехь" осъществи в навечерието на Деня на народните будители 1 ноември второ разширено и допълнено издание на книгата "Писма за доброто и прекрасното" от Дмитрий Лихачов, един от големите хуманисти на XX век.
Книгата има необикновена съдба. Нейната поява започва от страниците на седмичника "Антени", където през 80-те години са публикувани първите писма на Дмитрий Лихачов. През 1986 г. издателство "Народна просвета" пуска сборника "Писма за доброто и прекрасното", които излизат с илюстрации на художника Евгений Босяцки. Следват няколко руски издания и преводи на няколко чужди езици на книгата. Най-новото й издание в славянската страна излиза в тираж над 150 000 екземпляра и се ползва като учебник за руските средни училища.
У нас в Националната гимназия за древни езици "Константин Кирил Философ" книгата става учебник по предмета "Любословие", като някои от новите писма са били написани по теми, зададени от учениците. Същото е и в Националната Априловска гимназия в Габрово.
Най-новото издание включва двойно повече писма. То е илюстрирано с документални фотографии за връзката на Дмитрий Лихачов с наши учени, писатели и журналисти. Подготвено е от Петко Златев, Петко Тотев, Цвятко Гагов, Калина Канева и Илия Пехливанов.
Промоцията на книгата ще бъде на 1 ноември в НДК по време на XVIII национална конференция с международно участие, организирана от Университета по библиотекознание и информационни технологии.

 

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 301

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 297

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 299

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ