16 Февруари 2019събота04:27 ч.

Ново издание на писма от Дмитрий Лихачов

/ брой: 250

автор:Дума

visibility 1395

Варненското издателство "Славена" с управител Наско Якимов в съдружие с Кирило-Методиевския вестник "За буквите-О писменехь" осъществи в навечерието на Деня на народните будители 1 ноември второ разширено и допълнено издание на книгата "Писма за доброто и прекрасното" от Дмитрий Лихачов, един от големите хуманисти на XX век.
Книгата има необикновена съдба. Нейната поява започва от страниците на седмичника "Антени", където през 80-те години са публикувани първите писма на Дмитрий Лихачов. През 1986 г. издателство "Народна просвета" пуска сборника "Писма за доброто и прекрасното", които излизат с илюстрации на художника Евгений Босяцки. Следват няколко руски издания и преводи на няколко чужди езици на книгата. Най-новото й издание в славянската страна излиза в тираж над 150 000 екземпляра и се ползва като учебник за руските средни училища.
У нас в Националната гимназия за древни езици "Константин Кирил Философ" книгата става учебник по предмета "Любословие", като някои от новите писма са били написани по теми, зададени от учениците. Същото е и в Националната Априловска гимназия в Габрово.
Най-новото издание включва двойно повече писма. То е илюстрирано с документални фотографии за връзката на Дмитрий Лихачов с наши учени, писатели и журналисти. Подготвено е от Петко Златев, Петко Тотев, Цвятко Гагов, Калина Канева и Илия Пехливанов.
Промоцията на книгата ще бъде на 1 ноември в НДК по време на XVIII национална конференция с международно участие, организирана от Университета по библиотекознание и информационни технологии.

 

БСП поиска анкетна комисия за гафовете с е-винетките

автор:Дума

visibility 151

Харчим най-много за храна, жилище и данъци

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 32

Срокът за касовите апарати остава засега

автор:Евгени Гаврилов

visibility 173

/ брой: 32

Два пъти са скочили случаите на морбили за година

автор:Дума

visibility 172

Депутатският имунитет в Гърция беше отменен

автор:Дума

visibility 225

Тереза Мей претърпя ново поражение за Брекзит

автор:Дума

visibility 340

Букурещ се опитва да блокира Кьовеши

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 32

Обезцветяване

автор:Павлета Давидова

visibility 230

/ брой: 32

Кръстчето

visibility 237

/ брой: 32

Един час с ценностите на земите ни

автор:Велиана Христова

visibility 147

/ брой: 32