03 Юни 2023събота15:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22. Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22.

Творчески проект изследва връзката геология - изкуство

В експозицията ще бъдат включени платна на Дечко Узунов, Найден Петков и Христо Явашев-Кристо

/ брой: 251

автор:Дума

visibility 3

Може ли географското място да влияе върху изкуството? Каква е връзката между хидрогеологията и развитието на цивилизациите? Що е то носталгия и свързана ли е тя със земните енергии? Отговор на тези въпроси носи проектът "Геоложки пулс", представен в галерия "Мисията" към Държавния културен институт към Министерството на външните работи. Негов автор е художникът, артистът и преподавател Йонко Иван Стоянов, който живее в САЩ, Канада и България и работи върху концепцията през последните 15 години.
"Необичайно за живописец, трябваше да се занимавам с научни концепции, да правя изследвания и да работя в тясно сътрудничество с концептуалист геолог - специалист по природоестествени науки, да правя консултации с молекулярни биолози, лекари, историци културолози, за да предам всеобхватното значение на този проект и да изведа научно-художествената идея по най-точния начин, за възможностите на художник. Трябваше да се съсредоточа не само в научната сфера, но и да предизвикам размисъл върху темата най-вече чрез средствата на съвременното изобразително изкуство, включващо интерактивност в един нов либерален формат на научно-живописната гео иконика", споделя художникът.
Проектът "Геоложки пулс" е замислен като пътуваща експозиция. Официалното й представяне пред публика ще бъде през март 2014 г., като неин домакин и партньор ще бъде Историческият музей в Стара Загора, научи ДУМА от Емилия Шикова. При откриването на проекта ще бъдат представени различни изложбени композиции с участието на класически и съвременни български автори, като посетителите ще могат да видят платна на Дечко Узунов, Найден Петков, Христо Явашев-Кристо и други. Предвижда се също организирането на кръгли маси и дискусии, които ще представят различни гледни точки за връзката между наука и изкуство и светоусещането в различните точки на света. Експозицията ще бъде разделена на 7 зони с различна тематика - Литосферна зона, Архаична зона, Земни яйца, Корен, Еврика, Апокалипсис и G-дизайн.
След България "Геоложки пулс" ще бъде представен в редица държави, попадащи върху спиралата на Световния филтрационен поток. Очаква се в проекта да бъдат включени и творби на световноизвестни художници като Джаксън Полак.
 

Налагат Истанбулската конвенция на цял ЕС

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 104

Румънските учители продължават стачката

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 104

Украйна загуби остатъците от бойния си флот

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 104

Вдигат тавана на дълга на САЩ

автор:Дума

visibility 487

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ