20 Октомври 2021сряда14:36 ч.

Обещанията на XVII "Сцена на кръстопът"

Фестивалът започва с премиера на спектакъла "Възвишение" на Пловдивския театър домакин

/ брой: 206

автор:Пенка Калинкова

visibility 2340

XVII "Сцена на кръстопът" в Пловдив ще показва/търси "Хоризонта" на българския театър и на общото ни живеене на тази земя. "Хоризонтът е продължение на горчивата илюзия, че все някога този свят ще бъде по-съвършен... Вече 17 години "Сцена на кръстопът" е хоризонт за душите ни. И това го прави едно от най-важните и най-прекрасни неща на този свят", е част от текста на Елин Рахнев. Потвърждението на тези поетични думи дойде внезапно и нечакано. Пожар порази сцената и залата и ги направи негодни за театрална дейност в близките месеци. Но бедата сплоти трупа, публика и отговорни институции, държавата и общината се намесиха. Ще бъде спасен фестивалът - част от програмата с представленията, предназначени за голяма сцена, се премества в  реконструирания Градски дом на културата "Борис Христов". Репетициите по премиерното "Възвишение" започнаха там още на другия ден след пожара. Ще се ползва, както беше предвидено предварително, Камерната зала на Драматичня театър. В двете седмици на фестивала (10-23 септември) ще се играят 21 представления. 22-ото е концертът на Мая Новоселска и Антони Дончев в последния ден на феста, закриването е на голяма сцена с "Хората от Оз". Началото е с премиерата на "Възвишение" по романа на Милен Русков на 10-и, продукция на театъра-домакин, постановка на Иван Добчев. На 11-и ще се играе "Медея-майка ми" на ТР "Сфумато", работа на тандема Добчев - Младенова. В театралния маратон ще бъдат представени спектакли, обрали номинации и театрални награди през изминалия сезон, като "Медея - майка ми", "Господин Балкански", "Хората от Оз", "Търси се стар клоун", появили се в края на сезона. Има и няколко премиери - "Възвишение" и "Речта на селския крал" от Румен Леонидов, моноспектакъл на Диян Мачев, драматургична версия и режисура Елин Рахнев, трите гастрола от чужбина - от Киев, Будапеща и Прага. Изключение би било, ако на "Сцена на кръстопът" липсват произведения на Шекспир и Чехов. Този път британецът е представен с "Ромео и Жулиета". Класиката шества и с "Декамерон" по Бокачо, "Кървава сватба" на Лорка, "Кавказкият тебеширен кръг" от Бертолт Брехт и "Женско царство" на Ст. Л. Костов. Но прочитите не робуват на традицията - Куркински е избрал стилистиката на 70-те г. на миналия век за комедията на Ст. Л. Костов. Проблемите на нашето време звучат чрез Диян Мачев в "Речта на селския крал" от Румен Леонидов, в "Почти представление" от Итън Коен, в "За какво е нощта" от Майкъл Уелър, а бъдещето чука на вратата с "Когато дъждът спря да вали" от Андрю Бовел.
Съвременната българска драматургия е добре представена от двете пиеси на Стефан Цанев "Другата смърт на Жана д'Арк" и "Духът на поета", от "Зебра" на Яна Добрева, "Хората от Оз" от Яна Борисова, "Медея - майка ми" от Иван Добчев и Стефан Иванов, както и споменатото "Възвишение", "Гарванът" от Калина Попянева, реминисценциите по мита за Дон Жуан в творбата на Росица Обрешкова "1003... и то само в Испания". Единайсет от 21 заглавия са от български автори - много добър баланс. Второто, за което може да бъде поздравен селекционерът и вдъхновител на фестивала проф. Стефан Данаилов, е по-широкото включване на извънстолични театри - освен домакина от Пловдив, ще покажат свои спектакли театрите от Бургас, Плевен, Габрово, Стара Загора, Хасково. Бургас ще представи "Кавказкият тебеширен кръг" на студентите на проф. Пламен Марков, Плевен - "Кървава сватба", дипломния спектакъл на младата режисьорка Маргарита Мачева, абсолвентка на проф. Марков, Габрово ще ни зарадва с "Ромео и Жулиета" на Петринел Гочев - виждали сме неговия цикъл скулптури "Жулиета - четвърто действие, трета сцена", сега ще видим неговата и на Гергана Змийчарова Жулиета от плът и кръв, Хасково се изявява с представлението на Мариус Куркински "Женско царство" и с моноспектакъла "Речта на селския крал". А ДТ "Гео Милев" - Стара Загора, с "1003... и то само в Испания", автор и режисьор е Росица Обрешкова.
Гостува отново, за втора година с подкрепата на инж. Димитър Георгиев, почетен консул на Украйна в Пловдив и главен спонсор на феста, Киевският академичен театър за драма и комедия от левия бряг на река Днепър със спектакъла "Дните отлитат с вятъра" по пиесата "Старая зайчиха" от Николай Коляда. Много смешна съвременна комедия. И друг път е селекционирано Малко театро от Будапеща, Унгария, на дуета в живота и творчеството, режисьорът Ищван Наги и актрисата Габриела Хаджикостова. Този път, обаче, пиесата - "Зебра" от Яна Добрева е специално писана за българската актриса, носителка на Златния кръст за заслуги в областта на културата на Унгария. Няколко талантливи пловдивчани, живеещи в чужбина, ще покажат представленията си. Режисьорката Светлана Лазарова пристига в родния Пловдив от Прага със спектакъла си "Другата смърт на Жана д'Арк" по пиесата на Стефан Цанев, представлението е реализирано с помощта на Българския културен център в чешката столица, а живеещите в Лос Анджелис Мария-Елена Инфантино, актриса и певица, и пианистът Георги Славчев, автор на химна на Пловдив, ще представят пърформънса "Едит Пиаф".
В селекцията са представени работи на водещи български режисьори като Маргарита Младенова и Иван Добчев, Галин Стоев, Явор Гърдев, Бина Харалампиева, Николай Поляков, още на Мариус Куркински, Диана Добрева, Петринел Гочев, Ивайло Христов, на дебютиращите в театъра Зорница-София Попганчева и Маргарита Мачева. По-правилно е да назоваваме новото поколение постановчици с по-широкото определение "артисти", защото те са актьори и режисьори, драматурзи и режисьори, художници и режисьори. На пловдивска сцена ще видим носителите на "Аскеер" Илка Зафирова и Атанас Атанасов, носителите на "Икар" Анастасия Ингилизова, Гергана Плетньова, Стоян Радев,  Радина Кърджилова, Бойко Кръстанов, новият "Любимец 13" на димитровградската театрална публика Герасим Георгиев-Геро, който е и "новият г-н Балкански" - за тази роля той получи наградата "Златен кукерикон" и още една от фестивала в Габрово, дебютантите Ева Данаилова и колеги в "Кавказкият тебеширен кръг".
Големи очаквания носи инсценировката на много харесвания роман на Милен Русков "Възвишение". Драматизацията е на Александър Секулов и Иван Добчев. По думите на режисьора  романът е радикална ревизия на цялата ни възрожденска история, преоткриване на историята през езика. Книгата връща в епохата на Българското Възраждане, когато двама бунтовници, приятели на Димитър Общи, т.е. малко революционери, малко разбойници участват в Арабаконашкия обир, което е само началото на множеството им перипетии. В главната роля на Гичо е Бойко Кръстанов, като верния му спътник Асенчо ще видим Красимир Василев. Димитър Общи го играе Асен Блатечки. С кастинг бяха определени актьорите за другите роли в инсценировката. Известни трудности създава на актьорите цветистият, силно стилизиран котленски диалект, на който е написан романът. Музиката е на Асен Аврамов, сценография Ивайло Николов, костюми Ива Гикова. Връщането на Иван Добчев в Пловдивския театър след повече от 30 години е наистина натоварено с големи очаквания. Ние, които помним неговия "Антихрист" по Емилиян Станев, щем не щем правим паралели. Иска ни се "Възвишение" по Милен Русков да бъде толкова важно за днешната театрална публика, колкото за нас беше "Антихрист". Знам, че истинските театрали няма как да не отидат да гледат "Ромео и Жулиета". Заради Петринел Гочев и заради сплотената и млада габровска трупа на Невена Митева.
Пловдивски акцент в програмата е и представянето на 22 септември в Камерна зала  книгата "Димитър Атанасов. Литературна анкета" от Милена Видралска по повод 60-годишнината на писателя и драматурга. Красивият кораб от пловдивския спектакъл на "Островът на съкровищата" по Стивънсън ще акостира в центъра на града. Мотото на новата "Сцена на кръстопът" е "Театърът: хоризонтът" - нека заедно да се качим на кораба, да погледнем през бинокъла на изкуството и да намерим пътя към емоцията на споделеното. Корабът е акцент в сценографията на Томиана Томова-Начева, а постановчик на спектакъла е Леонард Капон. 
В съпътстващата програма режисьорът Лео Капон и Елин Рахнев са предвидили тридневен уъркшоп на Валентин Танев "Театралната импровизация" във фоайето на Камерна зала, а в двора на театъра на 15 и 16 септември Рашко Младенов и Константин Цеков ще играят своя спектакъл "Ла". В Културния център "Тракарт" на 16 септември ще бъде представена театралната ситуация в контакт "Да изядеш ябълката" на Ида Даниел.
Бургаските кукленици ще допълват със своите изпълнения картината на съпътстващата големия фестивал театрална атмосфера. Разчита се и на учениците от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, майсторите от "Грим и перуки" има какво да покажат. А в пространствата пред сградата на община Пловдив до 23 септември ще бъде разположена изложба на плакати, които са част от предварителната селекция на Седмото международно триенале на сценичния плакат. Столичани ще видят изложбата през октомври. В града на хълмовете експозицията гостува благодарение на Божидар Икономов.
Предстои ни в рамките на две седмици да преживеем множество истории и животи, обещанията на "Сцена на кръстопът" съдържат големи естетически изкушения. А сполетялата внезапно театъра беда ще предизвика истинско нашествие в зрителните зали. То ще бъде изразът на съпричастие на театралните зрители.


Сцена от "1003... и то само в Испания" на Росица Обрешкова, ДТ "Гео Милев" - Стара Загора
Снимка RadDimitrov.com

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 301

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 297

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 299

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ