04 Август 2021сряда06:53 ч.

Тъжен празник

Военният парашутизъм у нас остава само спомен

/ брой: 239

автор:Васил Попов

visibility 4486

Има една съветска военна маршова песен, посветена на Деня на победата, от който изминаха 65 години. В нея се пее, че този ден е просмукан с мирис на барут, това е празник с посивели коси по слепоочията, радост със сълзи в очите.
Има и други дни, обявени за празници, които носят същия привкус, същите характеристики. Те неминуемо са свързани с битки, сражения, писък на куршуми и шрапнели, кръв, свидни жертви, героизъм.
Такъв ден е 18 октомври, празник на българските военни парашутисти.
На този ден първата българска парашутна дружина влиза в бой с хитлеристите на връх Стражин, Сърбия. С цената на десетки свидни жертви върхът е превзет и всички военнослужещи от дружината за това сражение получават Ордени за храброст. Много е разказвано и писано за тази битка. Има издадени и няколко книги. Затова - дотук с историята!
Миналата година на празника на парашутистите стана ясно, че има още само 11 живи ветерани от първата парашутна дружина.
Един от тях е полковник о.з. Никола Костадинов. Неотдавна бе отбелязана тържествено и с много награди и подаръци неговата 85-годишнина. Тази година полковникът получи и друго признание - бе обявен за почетен гражданин на София, заедно с още четирима известни учени и общественици. За всички поколения български военни парашутисти той е уважаваният ветеран Бачо Кольо. Няма набор войници, който да не се е срещал с полк. Костадинов и да не е чул неговия разказ за героизма на бойните му другари.
Също през тази година Бачо Кольо получи почетен знак от президента по случай 65 години от Победата. Пак по този повод бе удостоен с медал и от Русия. Бачо Кольо е известен като адютант и началник-щаб на Парашутната дружина, ранен при Стражин, а до неотдавна - дългогодишен председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. В резултат на неговата обществена дейност и настойчивост военноинвалидите успяха да си върнат сградата и други имоти, които им бяха отнети преди повече от половин век.
В днешно време обаче разтревожени научаваме, че ветераните вече няма пред кого да разказват за героизма, за овладяването на бойните умения по време на студената война и всичко останало, което е техен дълг и са носили с чест и достойнство. Както научаваме, парашутистите от 68-а бригада "Специални сили" вече не изпълняват парашутни скокове. По няколко причини, една от които е, че в нашите ВВС не остана нито една десантна машина - самолет или вертолет. Просто няма апарат, който да вдигне парашутистите във въздуха и те да скочат. По-необяснимо обаче е, че този факт не буди никаква тревога във висшето военно и държавно ръководство. Сякаш нямаме нужда от такива специалисти.
На пръв поглед това е вярно - нямаме врагове, няма непосредствена заплаха за териториалната ни цялост, няма очакване за възникване на локални военни конфликти по нашите граници. Тъкмо заради това Българската армия поддържа една минимална численост за изпълнение на мисии зад граница. Неотдавна стана ясно, че ръководството на Министерството на отбраната не вижда необходимост да се поддържат сили за териториална отбрана.
Това дълбоко накърнява националната сигурност на страната. Защото не е достатъчно да се позоваваме на чл. 5 от Атлантическия пакт, който третира въпросите за колективната отбрана на страните-членки на НАТО. Преди него е чл. 3, който задължава всяка страна-член сама да се погрижи за своята национална сигурност и отбрана. Това нашите стратези го пропускат, защото така им отърва. Защото всичко оправдават с недостатъчни средства и някаква илюзорна липса на опасности. Опасности винаги има.
В понеделник, на 18 октомври, ветераните парашутисти пак ще се съберат в Алеята на парашутиста в Централните софийски гробища.
Ще се преброят и ще си спомнят за барутните дни, ще си спомнят и за следвоенните десетилетия, в които с много труд поддържаха своята готовност да защитават Отечеството, ще се поклонят пред Паметника на парашутистите до Народното събрание. И после неминуемо ще се запитат дали България наистина вече няма нужда от тях, от поддържането на такива специалисти, които и днес в мисиите зад граница показват, че са най-добре подготвени.
Тези размисли навяват тъга. Но имаме основание да се запитаме дали този празник няма да е последен.

Янаки Стоилов обжалва отказа за отстраняването на Гешев

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 148

ИТН представи кандидатите за министрите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 148

Над 200 пожара избухнаха за денонощие

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 148

Спешни медици се разграничиха от протест

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Ценови удар

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 148

ЕБВР придоби дял в концесионера на летище София

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 148

С над 30 на сто поскъпна токът за бизнеса

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 148

Почивката ни излиза с 10-15% по-скъпа

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 148

САЩ гонят още 24 руски дипломати

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 148

Грузинци призоваха Путин за рестарт на отношенията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 148

Протест в Прищина пред посолството на Албания

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Кратки новини

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 148

За цената на зелето

автор:Мая Йовановска

visibility 225

/ брой: 148

Цената на тока няма да се регулира от 2024 г.

автор:Евгени Гаврилов

visibility 196

/ брой: 148

Щом номерът минава

автор:Владимир Георгиев

visibility 197

/ брой: 148

Непонятно!

visibility 201

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ