20 Октомври 2021сряда12:22 ч.

Работнически съюз обвинява собственика на "Ораново"

Обявиха траур в община Симитли заради трагедията

/ брой: 164

автор:Дума

visibility 2

Общият работнически професионален съюз обвинява за смъртта на миньорите в рудник "Ораново" алчността на собственика. Организацията е на мнение, че в мината са занижени нивата за безопасност, а за непосилния си труд 300 работници получават 400 лв. Безопасността и заплатата на миньорите са жертва на извънредните темпове за добив на въглища, категорични са от съюза. Според членовете му стремежът към бързо усвояване на въглищни пластове води до пренебрегване на нормите за сигурност, а високото ниво на трудова експлоатация и ниското заплащане притъпяват бдителността на миньорите. От съюза изразяват съжалението си, че държавата досега не е повлияла върху тези процеси.
Според синдикатите причина за нещастието е липсата на инвестиции в рудника, за което обаче вина имали и държавните енергийни фирми, тъй като не се разплащали навреме за доставените въглища. Те предложиха да се създаде Минно-спасителна служба.
Слабо укрепване е причина за свличането, заяви и оцелелият при свличането спасител Бойко Ружински. 29-годишният миньор бе категоричен, че повече няма да се върне в рудника, и обвини за трагедията ръководството му. Не може всеки ден да говорим с началството, че няма това или онова, а така загиват хора, каза още Ружински.
През цялата нощ и вчера през деня продължи издирването на останалите двама затрупани миньори в мината. 26 души работят под земята, от тях 20 са от редовната смяна на рудника, а шестима са екип от минноспасителната служба в Бобов дол. Те са достигнали до 15-ия метър на минна галерия с дължина около 45 метра и продължава работата за разбиване на скалния къс, на който се натъкнаха спасителите вчера сутрин. Взети са мерки за осигуряване на безопасността на миньорите, заети със спасителните работи под земята.
Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов и вчера бяха в мина "Ораново". Стойнев обеща, че с министър Адемов ще подготвят пакет от мерки върху условията на труд и е крайно време синдикатите да свършат също своята работа, да сигнализират, да се противопоставят срещу лошите условия на труд. Икономическото министерство ще направи проверка на концесионния договор на мината, тъй като по предварителна информация не всичко е изрядно. По случая е образувано досъдебно производство.
Вчерашният ден бе обявен за ден на траур в община Симитли, а двамата загинали миньори Асен Стойнев и Христо Младенов бяха погребани.
 

Семействата на загиналите миньори ще получат по 10 000 лв.
Веселка ВЕНКОВА

Семействата на загиналите миньори ще получат по 10 000 лв. еднократна помощ, реши кабинетът. Зам.-министърката на труда и социалната политика Светлана Дянкова каза, че отделно от тази помощ на близките ще бъдат изплатени еднократно по 540 лв. по линия на Кодекса за социално осигуряване, а фонд "Социална закрила" ще поеме разходите по погребенията. По закона за социалното подпомагане семействата на загиналите ще получат еднократно и по 325 лв. С пари по линия на КСО ще се подпомогнат и пострадалите миньори, след като се установи точният им брой.
Чрез Главната инспекция по труда МТСП прави разследване на обстоятелствата и причините за инцидента, отбеляза Дянкова. Причините според експертите може да са човешка грешка, подценени и занемарени условия на труд или природен катаклизъм, който не е можело да бъде предотвратен, посочи Дянкова.
Скалният къс, който пречеше на спасителните дейности в рудник "Ораново", е взривен, но още няма връзка с останалите под земята двама миньори, информира след заседанието на кабинета вицепремиерът Даниела Бобева. От януари 2008 г. досега в мини "Ораново" били извършени от ГИТ 31 проверки по спазването на трудовото законодателство. Констатирани били 163 нарушения, от които 124 били по безопасност при работа. Рудникът бил проверяван стандартно по 4 пъти годишно. Очевидно всички проверки и мерки не са били достатъчни, коментира Бобева.
Решено е да бъдат предприети сериозни мерки и да се извършат проверки в мината, защото това не е първият инцидент там. Ще се извършат проверки и по останалите рудници, информира вицепремиерът.

 

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 277

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 281

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 271

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ